Положителен разговор със себе си: Вашето тайно оръжие за постигане на фитнес цели

постигане на фитнес цели

 

Положителен разговор със себе си: Вашето тайно оръжие за постигане на фитнес цели

Празничният сезон може да бъде един от най-ярките моменти през годината, но може и да предизвика безпокойство за някои. Не, не за липсващи доставки или изчерпан сос, а за това следколедно теглене на кантара. Независимо дали се притеснявате, че не се справяте добре през годината с балансираното хранене и редовните упражнение или се тревожите да не попаднете в класическия капан на преяждането по време на празничния период, помощта е на разположение. И идва в може би неочаквана форма: какво си казваме сами на себе си.

Психологията за поддържането на теглото ни се фокусира най-вече върху преструктурирането на нагласите към начина, по който се храним, като например да правим добър избор на храна и да разберем какво предизвиква преяждането.1 Това може да включва и да се научим да ‘говорим добре’ на себе си. Но има още един обрат в тази психология, който извежда това, да си говорим положително, още една крачка напред. И това е вярата, че имате каквото е необходимо, за да постигнете фитнес целите си. Мисленето протича по следния начин: каквото и да си кажем за себе си, ние сме склонни да влизаме в ролята. Така че, представяйки си себе си като човек, който живее здравословен и активен начин на живот, е по-вероятно да се въплътите в това, като се храните по-добре, правите повече упражнения и се насочите към по-положителен собствен образ.2,3,4

Разбира се, само положителният разговор и (повишената) вяра в себе си няма да постигнат целите ви за фитнес или тегло, но могат да бъдат важна част от пъзела. Така че, въпреки че това, което правиш, е важно, има значение и как чувстваш себе си. Не забравяйте този празничен сезон, че става въпрос за много повече от просто брой калории, които сте изяли по време на коледния обяд, или колко (или малко!) крачки сте направили. Става въпрос за прилагане на позитивни разговори със себе си и убеждения, да бъдете едновременно привърженик и отговорен треньор на самия себе си. С този подход е възможно да се насладите на празниците, да намерите баланс между лакомствата и балансирания начин на живот и да започнете следващата година със страхотно мислене.

Изпробвайте тези положителни идеи какво да си кажете, базирани на някои често срещани сценарии покрай празниците:

Пропуснахте тренировка? Вместо „Мързелив съм“, позитивно си казвате: „Ще направя този ден почивка и ще използвам времето, за да планирам страхотна тренировка за утре“.

Отдадохте се на втори пай с кайма? Вместо „Вече сбърках, така че мога да продължа така до края на деня“, позитивно си казвате, „не е краят на света – ще се насладя на това и след това ще се постарая да хапна по-лека храна по-късно.”

Увеличено тегло при последното теглене? Вместо „отказвам се. Никога няма да достигна желаното тегло, така че защо да се притеснявам? “, Позитивното е: “Добре, ще си поставя нова мини цел за следващите няколко седмици и ще направя някои по-добри избори, така че да я постигна.”

Не забравяйте, че да си говорите положително означава да не се наказвате, ако се подхлъзнете. Вместо това, използвайте вътрешния си глас, за да ви напомня, че това, че сте се подхлъзнали, не означава, че трябва да паднете. За един щастлив, здравословен, положителен празничен сезон.

Препратки:

    1. Castelnuovo, G., et al., Cognitive behavioral therapy to aid weight loss in obese patients: current perspectives. Psychol Res Behav Manag, 2017. 10: p. 165-173.
    2. Varkevisser, R.D.M., et al., Determinants of weight loss maintenance: a systematic review. Obes Rev, 2019. 20(2): p. 171-211.
    3. Sheeran, P., et al., The impact of changing attitudes, norms, and self-efficacy on health-related intentions and behavior: A meta-analysis. Health Psychol, 2016. 35(11): p. 1178-1188.
    4. Teixeira, P.J., et al., Successful behavior change in obesity interventions in adults: a systematic review of self-regulation mediators. BMC Med, 2015. 13: p. 84.