Празници без напълняване

Празници без напълняване

 

Празници без напълняване

Идват най-вълнуващите за всички празници – Коледа и Нова година. Кой не чака с какво ще го зарадват близките му или Дядо Коледа под елхата? Кой не очаква вкусните празнични трапези? Нескончаем низ от имени дни и празници следва още поне месец след Нова година.

Тези трапези са най-големия кошмар за хората, които с труд и воля са свалили няколко килограма точно преди празниците.

ЩЕ ГИ ОПАЗЯТ ЛИ?

И ние с Галя сме го постигаме вече няколко години, и всички колеги-треньори го умеят. Доверете им се.

ИМА ЛИ НЯКАКВИ ТАЙНИ?

Няма нищо повече от това, което всеки научава от треньора си, от лекциите в нашия клуб (сега е моментът да се регистрирате!).

Ще ви разкажа ние в къщи как го постигаме.

1. Хранене.

Храненето е важно. Вече знаем, че храненето държи 80% от дяловете на доброто здраве и самочувствие.

Стремим се да поддържаме съотношението 30% протеин, 40% въглехидрати, 30% мазнини плюс добро хидратиране и достатъчно фибри и витамини. Обилието от храни позволява да го правим. Стремежът е да наблегнем на протеините, особено когато „се наложи“ да увеличим въглехидратите (баници и сладки неща).

Все пак, не забравяйте, че повишаването на протеините в режима повишава и калориите.

Включваме на помощ нашите продукти. С тях става лесно, бързо, натурално и ефективно, без много добавени калории.

В сутрешния шейк си слагаме 2 лъжици протеинова пудра, вместо 1. Това е важно особено за хората, които постят – те още по-трудно си набавят протеините. Тези две лъжици пудра са солидна застраховка против сладките изкушения през деня.

Ако през деня се отвори дълго време без ядене (трудно, но се случва), запълваме го отново с шейк с повечко пудра.

Задължително увеличаваме приемът на фибри, за да облекчим изчистването. Наред с „Овесено-ябълковата напитка“ сутрин и „Beta Heart“ преди лягане, пия по две „Таблетки с влакнини и билки“ преди всяко хранене.

Понякога си правим „турбоджет-коктейл“ – в бутилка 1,5-2 л. вода добавяме 3 порции протеинова пудра, три порции термоджетикс-чай, три порции алое-манго и три порции овесено-ябълкова напитка или Beta Heart. Разклащаме и пийваме от този коктейл между основните хранения, като пропускаме междинните. Той помага и за допълнителния протеин, и за изчистването, и за енергията ни през целия ден.

2. Хидратиране.

Водата е не по-малко важна. Водата! Не колата, швепсът, спрайтът… Дори не газираната вода. Говорим за обикновена вода. Зимата по-трудно се наваксва вода, затова върши работа и неподсладен топъл чай. Или подсладен с Алое-манго.

Какъв чай? Най-добрият! През целия ден пием Термоджетикс-чай. Правим си го в литрови бутилки за по-лесно измерване – пълним ги наполовина с вода, добавяме лъжичка чай и 4-5 лъжички Алое-манго (за тези, които не знаят – то е 10 пъти по-ниско калорично от натуралното алое) Термоджетикс-чаят помага за по-активното изгаряне на мазнините и въглехидратите в енергия и ни набавя достатъчно кофеин без вредното му влияние като този от кафето.

3. Суплементиране.

Сложна думичка. Преди няколко години дори не я бях чувал, но младежите днес я обичат. Означава да набавим на организма си вещества, които се намират в малки количества или изобщо липсват в обичайната ни храна.

Тук ще спомена любимите ми таблетки Yellow, с които се отървах от пристрастеността си към сладките неща и ровенето из шкафовете вечер преди лягане за нещо сладко.

Таблетките Yellow съдържат големи количества хром и екстракт от Гарциния Камбоджа.

Полезните свойства на гарцинията са изключително популярни и коментирани в Мрежата. Не мисля да ви забърквам главите с разни сложнотии как точно става всичко това. Достатъчно е да знаем, че тези таблетки подобряват метаболизма, особено на въглехидратите, понижават пристрастеността ни към сладки неща, регулират нивата на кръвната захар.

Вкъщи се въоръжаваме с опаковка Yellow и пием по една таблетка между основните хранения или ако няма рязка граница между храненията, сутрин около 10,00 и следобед около 16,00 ч.. Когато на трапезата присъстват картофи, ориз, баница, хляб, сладкиши и други въглехидрати – веднага след хранене се взимат по 2 таблетки Yellow. Действат безотказно!

Все пак имайте предвид, че този метод може да издържи на умерено пренебрегване на правилата. Ако ще „храноблудстваме“ като за последно, не знам дали ще ви свърши същата работа. При мен работи – хапвам си по малко от всичко, което ми се прииска, без да трупам мазнини.

За суплементирането по празниците може да си говорим много, но всичко е много индивидуално и треньорът по хранене, който проследява развитието ни, най-добре може да каже кое е добре за всеки един от нас. Затова ще се огранича с Yellow. Макар че и с него трябва да внимават хората с обичайно ниска кръвна захар. Лично ние в къщи пием и други таблетки на Хербалайф – мулти витамини (за мъже или жени), за повишаване на имунитета, Омега-3, за повече енергия и т.н.

4. Начин на живот.

Ако искаме „да се опазим“ качествено, трябва не просто да променим храненето си, а начина си на живот. Затова е важно да слушаме треньорите си, те знаят как и могат да ни помогнат. Колкото и да са добри продуктите на Хербалайф, те не са вълшебни – истинският „вълшебник“ е треньорът.

Спортът е другите 20% от дяловете на доброто ни здраве и самочувствие.  Не мисля, че празниците могат да попречат да си осигурим и малко физическа активност – лек крос сутрин, чистене в къщи между гостите, посещение във фитнеса или препускане по магазините.

Все пак ще спомена и някои други прости общовалидни правила за по-добър начин на живот през празниците:

 • Не преяждайте. Опитвайте повече неща, но по малко. Опитвайте, не се хранете! 😉
 • Не употребявайте алкохол. Опасно е и за шофирането, и за метаболизма. С него приемате огромни количество празни калории. По-добре изберете хората край себе си, доколкото е възможно – настроението прави компанията, не алкохолът. Ако се наложи, предпочетете чаша вино, вместо концентрат, вместо бира или вместо други уж леко алкохолни напитки. Не забравяйте чашата вода до чашата вино.
 • Не пропускайте никога закуската . И нека бъде с повечко протеини и по-малко въглехидрати, а в същото време с добро хидратиране.
 • Хранете се бавно и с удоволствие. Сдъвквайте добре храната. Опитайте се да спрете храненето преди сте изпитали чувство за ситост, това чувство е леко инертно, но ще дойде.
 • Прекарайте повече време в разходки с приятели, децата, кучето, отколкото на масата.
 • Не ходете повече от веднъж на ден на гости – яденето няма да ви се размине при всяко гостуване.
 • Сексът е добра физическа активност и ускорява производството на полезни ензими и хормони.
 • Избягвайте пържено и панирано, доколкото е възможно.
 • Предпочитайте чисто месо. Избягвайте „дреболии“ и вътрешности.
 • Не дояждайте храна, за да не се хвърли. По-добре помислете дали не можете да я занесете на хора, които се нуждаят от нея.
 • Ако вали сняг или има лед, почистете го и си създайте удобства за вас и вашите гости. Това също е добра физическа активност.
 • Вижте се с треньора си и почерпете опит от извора – какво прави той или тя през празниците.

Но 100% работещият и доказван многократно досега съвет е: регистрирайте се в нашия клуб (то е за тези, които си търсят оправдания с липса на време или други извинения, защото е изцяло онлайн). Там ще научите подробно освен тези и много други неща – как да пазарувате, как да постите правилно, как да закусвате правилно, колко вода трябва да пиете, как да подобрите имунитета си и да избегнете умората, да готвите здравословно и много други полезни в живота неща.

Стани по-здрав и по-щастлив! От теб зависи!