Защо метаболизмът ни е забавен?

Защо метаболизмът ни е забавен?

Защо метаболизмът ни е забавен?

От предната статия разбрахме, че метаболизмът ни може да е забавен. Което често не е никак забавно.

Сега да помислим защо. Радостно е, че и все повече млади хора се замислят.

И тъй, какви са причините за бавен метаболизъм?

  1. Начин на живот.

Няма как, без да променим нищо в начина си на живот, да очакваме нещо да се промени. Но да се разберем какво включва начинът ни на живот. Може би някои дами си мислят, че покупката на страхотни обувки ще изстреля метаболизма им до небето. Дори да се случи, това е лъжливо, временно усещане. Но нека оставим модните тенденции настрана. Под начин на живот сега ще разбираме режима на хранене, физическа активност и почивка.

  1. Хранене.

Неслучайно го отделям като отделна причина. Защото е основна. Повече от 80% от неволите ни се дължат на грешки в храненето. Ако то не е балансирано, ако не е на приблизително равни интервали 5-6 пъти през светлата част на денонощието, ако не е здравословно и е изпълнено с „празни храни“, се получава пълен хаос в организма ни. За такъв сложен процес, какъвто е метаболизмът, този хаос няма как да не го забави. Освен това храненето трябва да е съобразено с множество фактори и периоди от живота на човека – младост, бременност, кърмачески период, критическа възраст, старост, пол, ако щете дори традиции и т.н.

  • Диети.

Диета всъщност означава хранителен режим и в диетата няма нищо лошо. Само че ние сме привикнали “диета” да означава някакво ограничение на определени хранителни продукти, строги рестриктивни правила и често дори глад.

Организмът ни е сложна система от трилион и повече клетки, които имат нужда от едни 114 вещества – макро и микронутриенти. Ако не му ги осигурим, той страда. Натрупва недостиг от тях и се опитва да съхрани поне енергия, за да съществува. И как? Ами във вид на мазнини и забавен метаболизъм, за да преживее повече време при по-тежки обстоятелства.

Дори да не спазваме някаква строга ограничителна диета, производството и търговската мрежа волно или неволно ни я налагат – продуктите по своя състав не са същите като аналогичните от преди 20-30 и повече години. Сигурен съм, че и сами лесно ще си обясните това – изтощена почва, натрупани вредни вещества, безскрупулни производители и търговци търсещи бърза печалба и т.н.

  • Празни храни.

Храни, които ни доставят само калории и почти никакви хранителни вещества, се определят като празни. Организмът не е подготвен за подобно безсмислено действие. На него не му е присъщо да обработва нещо, което му доставя само вреди. Очевидно метаболизмът отново ще бъде възпрепятстван. Ако се запишете в нашите групи за подкрепа, наред с многото други неща ще научите що е гликемичен индекс, хранителната стойност и хранителната плътност на различните продукти, кои да избягвате и кои и как да комбинирате, за да не допускате празни храни на трапезата си.

  • Недостиг.

Недостигът може да бъде различен – от макронутриенти и най-често протеин, или пък от различни микронутриенти, които са нужни в съвсем нищожни количества, но тяхната пълна липса или недостиг са решаващи за много проблеми. Докато не бъдат възстановени необходимите вещества и то в определени количества и баланс с останалите, няма как да се ускори метаболизма. То е като да караш кола, без да си й сипал необходимото количество масло – ще скърца, скърца, пък ще изпуши и спре…

  • Алкохол.

При него не става дума за недостиг. Вече съм описвал влиянието му по-подробно и на достъпен език и сега ще спомена само едно нещо – алкохолът затруднява работата на черния дроб, който е ключов орган в обмяната на веществата (т.е. метаболизма). И за това няма никакво значение какъв е алкохолът (бира, вино, ракия и т.н.), всеки има такъв нежелателен ефект.

  • Вода.

Всички процеси в организма ни се извършват във водна среда. Е като няма достатъчно вода, логично е те да се извършват значително по-бавно, ако изобщо се извършват. И което е още по-лошо, натрупват се отпадъци, които допълнително ги забавят. Представете си фирмата, която събира боклука в квартала ви да не работи няколко месеца – ами то и вие ще загинете задръстени в собствените си боклуци! Понякога се чудя как организмът ни се справя с това.

  • Режим и периодичност на хранене.

Метаболизмът е един изключително сложен процес, съставен от по-малки процеси, които имат определена продължителност и последователност, изградена в милионите години еволюция. Няма как да не се съобразим с това. Да, човешкият организъм е силно приспособим, но за един човешки живот със сигурност няма да успее. Пък и в условията на чак толкова вредности по-скоро ще загине, отколкото да се промени. Някои от тези процеси също обясняваме в групите за подкрепа. Например работата на панкреаса и производството на инсулин. Вие също може да се възползвате от тези уроци. Потърсете ни да научите кога ще е следващата група.

  1. Физическа активност и спорт.

Мускулите са тъканта, която “изгаря” най-много калории за единица време. Ако ни липсва физическа активност, мускулите полека-лека “си заминават”. Стига се до умора, отпуснатост, липса на енергия, нежелание за никакви дейности, депресии и други модерни състояния. Нежелан ефект има и голямата физическа активност, съчетана с неправилно хранене. Пак стигаме до храненето. Колкото и голяма да е физическата активност, тя не може да компенсира “освяткването” на хладилника преди или след нея. А тя и не може да бъде по-голяма от определена степен, защото преумората води до още по-лоши последствия и организмът реагира по някакъв начин в опит за защита.

  1. Почивка.

Почивката и сънят са време, също толкова важно в цялостния процес на обмяна на веществата. Няма как да бъде пренебрегнато. Ако не го осигурим в необходимото количество и част от денонощието, метаболизмът допълнително се забавя, за да отстрани последиците от хаоса.

  1. Хормонален дисбаланс.

Нито един процес в организма не се случва без участието или влияние на хормони. Особено критична в хормоналния баланс е щитовидната жлеза и по-чести потърпевши от нея са жените. Тя произвежда и хормони от които пряко зависи скоростта на химичните реакции в тялото ни. Да, но за да функционира нормално, трябва да и осигурим отново правилно хранене. Ако не го направим, ще се наруши хормоналния баланс, което най-често се проявява в наднормено тегло. То пък допълнително ще затрудни всички функции на организма и ще затвори този дяволски кръг, от който много хора смятат, че трудно се излиза.

А всъщност не е чак толкова трудно и ние знаем как. Самите ние сме го постигнали (погледнете нашите истории) и постоянно го постигаме с наши клиенти. Групите ни за подкрепа постигат точно този ефект – с персонално изготвен хранителен режим, с постоянната подкрепа от треньора по хранене и другите участници всички успяват да постигнат желаните резултати. А дали ще стене в нормални срокове или ще се проточи – зависи от самите тях – нашите треньори дават всичко от себе си. А вие знаете как да ни намерите!

Хареса ли ви статията „Защо метаболизмът ни е забавен?„? Споделете в коментар, така ще ни помогнете!

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *