Да постим или да не постим? Това не е въпросът

Да постим или да не постим? Това не е въпросът

Да постим или да не постим? Това не е въпросът

Постът е временен отказ от някои храни – месо, млечни продукти, и намаляване на количеството от други – риба, сладко, алкохол.

Някои постят по религиозни причини, други защото мислят, че е здравословно, трети – защото е модерно.

Всеки сам е господар на тялото си. Може да му причинява каквото си иска.

И по наши наблюдения го прави доста успешно.

Има хора, изписали томове за гладуването. Сигурно от това си изкарват прехраната.

Аз не си изкарвам прехраната с писане. Уча хората да се хранят правилно за да бъдат здрави и щастливи. И според резултатите, и собствени и техни, го правя добре. Нямам много време за писане. Това е зле за SEO на сайта ни (т.е. популярността му). Но пък е добре, защото пишещите специалисти в един момент започват да си вярват повече отколкото трябва и започват да живеят в един свой си свят, нямащ много общо с действителността. Стават повече писатели, отколкото професионалисти в областта си. Аз предпочитам да си остана професионалист.

Затова ще споделя само неща, извлечени от практиката и съобразени с елементарна логика. Изводи от нашата история с Галя и от историите на наши колеги и клиенти. Ще се пробвам да го обобщя простичко, да ме разберат всички. Без да използвам „фастинг“ и разни други такива купешки думи.

Въпросът е на дали да постим или не, а ако го правим, то да е правилно.

Като се храним правилно с постоянство и методичност, заболяванията ни изчезват едно по едно. При грешки в храненето става обратното.

Метаболизмът е сложен процес и не е нужно да го познаваме в дълбочина.

Но почти всеки кара кола. Какво би станало, ако сутрин се качи в колата, но не е заредил бензин, няма масло или пък спирачна течност? Няма да тръгне или ако тръгне, скоро ще спре. Или няма да може да спре, когато трябва.

Така е и с организма. Всяка сутрин трябва да му осигуряваме всичките нужни за деня вещества. Без пропуски. Науката и личната ни практика показва, че при преминаване само на растителна храна, се появяват опасни дефицити – на витамин B12, протеини, желязо, калций, различни хормони и др. След третата година със сигурност. Но те нещата се наслагват и без значение кога е моментът, в един момент организмът изкрещява „Не мога повече така!“ и започват заболяванията…

Все пак постенето си е нещо полезно и присъствието му в живота ни не е случайно.

При него се приема значително по-голямо количество растителна храна, съдържаща много въглехидрати и различни витамини и минерали, но в същото време малко протеин, полезни мазнини и изключително важни витамини.

Веднага се сещам за няколко положителни неща и недостатъци.

И повечето са все “на кантар”.

  1. Калорийният прием може лесно да се намали. Но пък може да се злоупотреби с излишък от въглехидрати за засищане на глада.
  2. Увеличава се приема на фибри. Но ако се занемари или спре пиенето на вода, например заради по-ниските температури, това може да доведе до запек или други неразположения. Защото всички процеси в човешкото тяло стават във водна среда.
  3. Стомахът се пречиства и се възстановява микрофлората му. Но ако се запази типичния за съвременния българин режим на едно хранене вечер, може да доведе до язва или други заболявания, свързани с гладуването.
  4. Ако се разчита на “подръчни материали” (каквото има в хладилника или набързо купим от пазара), храненето може да се окаже крайно непълноценно и пак да предизвика глад, умора, недостиг на какво ли не и други неприятни неща.

Постът може да бъде и опасен. Дори религиите изключват определени групи хора от постенето и имат определени правила, които трябва да се познават. То може да бъде опасно за болни – при анемия, инфекциозни заболявания, храносмилателни проблеми. При проблеми с панкреаса гъбите са опасни. Постенето не се препоръчва и при бременни жени. При постенето се явява недостиг на витамин B12 и други важни микронутриенти.

Направо ще споделя какво според нас е добре да се има предвид, пък всеки решава за себе си какво да прави и какво – не.

  1. Не се предоверявайте на прочетеното в Интернет. В Интернет всеки може да пише каквото си иска, включително и аз сега. Затова не ми вярвайте какво ви пиша, елате в нашия клуб, ще ви покажем резултати, ще ви запознаем с хората, които са ги постигнали, ще чуете техните истории и ще научите от „първо лице“ как са ги постигнали. Сами ще си вземете решенията – ние само ще ви покажем възможностите.
  2. Планирайте менюто си. Може би седмица напред е добър срок. Набележете всички продукти, с които трябва да се снабдите. Наблегнете на тези, които съдържат протеини (соя, боб, леща, грах, нахут, спанак, чия, конопено семе, тофу и др.) и полезни мазнини (авокадо, риба, маслини, яйца и др.). Не пропускайте продукти с други важни микроелементи – желязо, калций, магнезий, селен, хром, витамини и др.
  3. Пийте чиста вода. Повече от обикновеното. Изключете от менюто си всякакви газирани и подсладени напитки, включително газирана вода и бира, намалете кафето. Това са все диуретици, при приема на които определено количество вода минава и заминава през организма, без да се използва.
  4. Хранете се често. Максимум през 3-4 часа, 5-6 пъти на ден. По приблизително едно и също време. Това допълнително ще подобри метаболизма. Ако огладнявате между храненето въпреки малките интервали, похапвайте малко печена соя или други ядки. По възможност да бъдат ядки без много мазнини.
  5. Внимателно влизайте и излизайте от постенето. Постарайте се и двата прехода да бъдат плавни.
  6. Бъдете умерени и с алкохола. Не само заради религиозния канон. Най-добре изобщо го изключете или пийнете чаша бяло вино, не повече. Настроението го създава компанията, не алкохолът. Алкохолът тотално нарушава ритъма на метаболизма. Ако се върнем на примера с автомобила, все едно да го карате автомобил с разбита скоростна кутия и повреден съединител.

Какъв е изводът?

Всички крайности са вредни. Балансът е важен, но къде е границата?

Постът е полезен и допустим, когато се прави правилно. Това означава дори при постенето да приемаме всичките 114 необходими на човешкия организъм вещества. Той е своеобразна детоксикация, каквато правим и в нашия клуб, но при нея всички тези вещества присъстват в менюто.

Без значение от причините, ако не се прави правилно, постенето може да причини повече вреди, отколкото ползи. Ако се прави по религиозни причини, добре е да се спазват точно препоръките от канона, те не са се появили случайно. Ако се прави, защото е модерно, по-добре се откажете от самото начало, иначе ще бъде лицемерие. Ако го правите с цел здравословно хранене или отслабване, свържете се с нас, да ви научим как да го правите правилно, тъй като може да бъде и опасно.

Част от нашите клиенти идват при нас точно след постене. Имали висок холестерол и прочели в Интернет, че с постене ще се намали. И са уплашени, че след постенето нещата са се влошили! До това е довело точно неправилното постене.

И едно от най-важните неща – постарайте за да запазите добрите навици от постенето и не се връщайте към бърза храна – хамбургери, пържени картофи, сладкиши.

Извън постенето според нас 8-15% от храната трябва да е месна, по възможност без или с минимална термична обработка. Не се стряскайте, не става въпрос да дъвчем кърваво месо! Има начини. И нашите прадеди доста успешно са ги използвали. Оставям на вас да помислите и прочетете как. Но избягвайте свободни импровизации – в процеса трябва да е предвидено унищожаването на нежеланите паразити и микроби, които се съдържат естествено в месата. Ако се притеснявайте, по-добре направете компромис с термичната обработка и не си приготвяйте сурови меса сами.

А най-лесно – просто ни се доверете и заповядайте в нашия клуб.

Ще Ви посрещнем с усмивка в приятна атмосфера и ще отговорим на всичките Ви въпроси, ще Ви помогнем да промените начина си на живот към по-здравословен и по-щастлив.

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *