Провалихте ли си диетата? Поправимо е! 

Провалихте ли си диетата? Поправимо е! 

Провалихте ли си диетата? Поправимо е!

  • Знайте, че е възможно „да прегрешите“

Всеки от нас от време на време прегрешава, докато спазва диета. Но не Ви се иска да се само наказвате, защото ще чувствате, че сте се провалили – което ще Ви накара да се откажете и напълно да изгубите контрол. Един-единствен случай да хапнете нещо, което не е трябвало, или да попрехвърлите калорийния лимит за деня – е просто малко прегрешение. Случва се. Признайте си, че е това, но не оставяйте нещата да излязат извън контрол. Защото ако съберете достатъчно прегрешения, напълняването „ще Ви повтори“ – ще се върнете там, откъдето започнахте.

  • Проверете както Ви предизвиква да ядете това, което не трябва

Повечето хора могат да разпознаят това, което ги кара да ядат, когато не трябва. Стресът, например, е голям фактор. Когато ядат в отговор на стрес, хората си мислят, че това ще ги накара да се почувстват по-добре. И вероятно е така – поне на момента. След това обаче се настанява вината, която Ви докарва още стрес, който Ви кара да ядете още повече – и навлизате в един омагьосан кръг. Умора, самота, срив, отегчение – плеяда от емоции, които могат да Ви принудят да хапвате. Понякога в живота Ви проблемът е всъщност човек – който винаги Ви моли настойчиво да си хапнете нещо „само този път“.

  • Измислете как следващия път да промените реакцията си

Ако емоционалното хранене е проблем за Вас, поработете върху това да намерите друг начин/-и да се справите с емоциите си – нещо, което да не включва храна. Казват, че хората ядат, за да „потиснат“ емоциите си, да не се чувстват тъжни, самотни или сринати. Има и хора, които казват, че всъщност страхът да не преживеят определена емоция ги кара да ядат. Когато просто оставят емоцията да се случи – и се научат да се справят с нея – се оказва, че никога не е било толкова зле, колкото те са си мислели, че ще бъде. Когато емоциите Ви изваждат всичко от Вас и храната Ви вика, за да се подкрепите, вместо това се опитайте да запишете тези свои емоции, обадете се на приятел или си пуснете успокояваща музика. Само един миг Ви дели от това Вашата диета да премине от страхотна към ужасна! Без значение колко добри са намеренията Ви, не може да очаквате да спазвате диетата си перфектно всяка минута от деня. Ще има случаи, когато ще си хапнете нещо, което не е трябвало. Затова тайната е на първо място да разберете не само какво Ви „изкарва извън релси“, но и как да се върнете „в правия път“. Ако сте престъпили диетата си – на всеки му се случва – ето няколко съвета, които ще Ви помогнат да се върнете обратно „в правия път“.

  • Говорете си мили думи

Ако сте хапнали нещо, което не е трябвало, и тихият гласец вътре във Вас Ви говори: „Ти си такъв неудачник! Никога няма да отслабнеш!“, Вие трябва да сте малко по-мил към себе си. Кажете си същото, което бихте казали на приятел, ако му предлагате подкрепата си: „А, значи изпадна в стрес и омете една поничка? Това не е краят на света! Хайде на обяд да се поразходим и да изгорим малко калории, а на връщане да спрем да хапнем по една салата“.

  • Изчакайте да Ви (от)мине

Тактиката със забавянето действително работи успешно, когато сте изкушен да си хапнете нещо „забранено“. Ако си водите дневник на храната, която приемате, прелистете го, преди да се поддадете на идеята да си угодите. Ако поразмислите какво ще си хапнете и защо – това може да се окаже достатъчно да Ви спре и „да не прегрешите“. Помага и ако си кажете, че ще изчакате 10 минути – докато този подтик отмине – да видите дали все още ще усещате нуждата да си угодите. Много често ще започнете да вършите нещо и напълно ще забравите какво Ви се е искало да си хапнете.

  • Незабавно се върнете „в правия път“

Не оставяйте целият ден да Ви се изплъзне. Едно е да се подхлъзнете, съвсем различно е да пропаднете. Ако сте хапнали нещо, което не трябва, не се притеснявайте – просто при следващото хранене отново яжте това, което трябва. Прекалено късно е да направите нещо за последното си хранене – вместо това се фокусирайте върху храната/продуктите, които планирате да ядете на следващото хранене.

  • Напомнете си колко много сте постигнали до тук

Понякога след такова „подхлъзване“ е хубаво да „рестартирате системата“ – помислете си на първо място какво Ви е мотивирало да направите промени, какъв път сте изминали и какви постижения сте направили. Знаете как, посветен сте – уверен сте, че сте постигнете целите си, защото вече имате напредък. Помнете, че той се измерва по много начини, не само с това, което казва кантарът. Всеки път, когато направите правилния избор в ресторант, когато си приготвите здравословен обяд, когато откажете предложение за храна, която не искате, или не си купите поничка, когато сте под стрес, а само поемете дълбоко въздух – всеки път това е ПОБЕДА!

  • Измъкнете се от сивото ежедневие и направете нещо за себе си – заслужили сте го!

Провалихте ли си диетата? Поправимо е!

Успехът се постига на малки стъпки.

Кажете ни какво и защо, а ние знам как! 

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *