„Химия““ ли са нашите продукти?

"Химия"" ли са нашите продукти?

„Химия““ ли са нашите продукти?

Чували ли сте израза, че нашите продукти са „химия“?

Ние доста често го чуваме. Естествено, казват го хора, които „“знаят всичко““. А всъщност не знаят нищо за нашите продукти.

Разбирам ги.

Основният метод, по който се произвеждат нашите продукти е „студената лиофилизация“.

В днешно време лиофилизацията (вакуумна сублимация) представлява най-съвършения и напълно безвреден метод за консервиране.

Лиофилизация позволява да се съхранят високите вкусови качества и хранителна стойност на различни хранителни продукти продължително време (до 5 години) при температури от -50 до +50 градуса.

При производството на хранителните продукти лиофилизацията представлява технология на отделяне на влагата от тях чрез вакуум още докато са съвсем пресни. Това позволява на практика напълно (до 95%) да се съхранят в тях хранителните вещества, витамините, микроелементите, да се запази дори първоначалната им форма, естествен аромат, вкус и цвят.

Едно от най-важните достойнства на лиофилизацията е малкото деформиране на структурата и състава на изходния продукт. Това позволява максимално добре да се избегне разрушаването му. Първоначалната структура на порестите лиофилизирани продукти се възстановява напълно при възстановяване на първоначалното им водно съдържание.

Чрез лиофилизация отлично се консервират плодове, зеленчуци, млечни изделия, месо, риба, супи, каши, гъби, подправки, пчелно млечице и различни други продукти. Подложени на лиофилизация те имат широко приложение както в качеството си на готови продукти за бързо приготвяне, така и като полуфабрикати за по-нататъшна промишлена преработка (в сладкарството, производството на хранителни концентрати, месната, млечната промишленост, парфюмерията, пчеларството и др. отрасли).

Технологията лиофилизация включва два основни етапа: замразяване и сушене. По време на вакуумно-сублимационното сушене от продукта се отстранява влагата чрез изпаряване на леда. При навлажняване лиофилизираните продукти бързо се връщат към първоначалното си състояние.

Високото качество и биологичната пълноценност при тази технология се обяснява с това, че на лиофилизация (вакуумна сублимация) могат да се подложат само свежи (пресни) продукти. При това под “свежи” се разбира само на няколко часа от брането им. Дори малко по-голямо забавяне прави продуктите негодни за този процес.

Например съхраняването на ягоди преди обработка не трябва да превишава 8 часа от момента на брането им, за кайсиите този срок е 12 часа, за прасковите – 24 часа.

Консервирането чрез лиофилизация изключва прилагането на химически и др. ароматизатори, консерванти, стабилизатори и др. добавъчни вещества. Това е голямо преимущество и такива продукти са абсолютно пригодени за детско, диетично и здравословно хранене.

Теглото и обемът  на лиофилизираните продукти са от 1/5 до 1/10 от първоначалните. Ниското тегло и обем на лиофилизираните продукти е изключително важно обстоятелство за съществено съкращаване на разходите при транспортиране на продуктите, въпреки прилагането на специални мерки за контрол по време на транспортирането.

За някои хора всички прахове са „химия“. Детските сухи млека? Давате ли ги на децата си без страх?А брашното?

Разбира се, тялото е единствената собственост на човек, с която той напълно разполага. Всеки сам решава как да се грижи за него.

Аз обичам своето тяло и предпочитам да избирам за него най-доброто! Това ми позволява да се чувствам прекрасно и да изглеждам добре. Същото се отнася и за жена ми. Това бихме искали и за нашите деца и внуци.

Всеки може да го провери, като ни посети.

За нас ще бъде удоволствие да научим и него да се грижи за себе си така, както заслужава.

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *