Отслабването е просто нещо

Отслабването е просто нещо

Отслабването е просто нещо

Отслабването е просто нещо

Наистина.

Чувал съм хиляди оправдания защо някой не може да отслабне.

А ето ги основните истински причини за неуспех.

  1. Прекомерен калориен дефицит

Наличието на калориен дефицит си е закон. Не можеш да отслабнеш, ако поемаш повече калории, отколкото изразходваш.

Трудното да си осигуриш дефицит, без да гладуваш. А повечето отслабващи стигат до глад. И се оправдават, че нямат воля. А чак толкова воля, когато не са гладни, изобщо не им е нужна.

Очевидно дефицитът е по-труден за поддържане, отколкото излишъкът. Еволюционно сме така устроени – да си осигурим запас от енергия. Особено ако ни се ще всичко да стане бързо.

Но то не става така. Дори и да стане, ще имаме ярък пример на „йо-йо“ ефект и огромна демотивация.

Затова – по умерено! Умерен дефицит, на който повечето хора могат да издържат в по-дългосрочен план, е 15-20% (в калории). Това ще ти осигури отслабване от 4-5 кг месечно.

Забележка: всеки човек е различен! Съответно, умерения дефицит за всеки човек също е различен, постигнатите килограми също са различни, промените в начина на живот – и те.

Няколко бързи съвета:

  • Намали калориите от напитки (сокове, сиропи и др.)! Пий обикновена вода или неподсладен чай.
  • Избягвай панирани, пържени храни, наситени мазнини и колбаси.
  • Избягвай прости въглехидрати (тестени изделия).
  • Подобри физическата си активност. Не става дума за някакви велики дела и олимпийски рекорди – понякога е достатъчно да ходиш повече пеша, да не ползваш асансьор, да караш велосипед, да ползваш предимно градски транспорт и други подобни дреболии.
  • Не си забранявай напълно никакви храни. Ако ти се е прияло нещо, хапни си, но малко. Ако в такъв момент си откажеш това толкова желано нещо, ще станеш през нощта и ще се натъпчеш с него.
  • Ако почувстваш глад, пробвай първо да пийнеш вода – това може да те засити.
  • Намали леко обичайните си порции и се храни по-бавно от обикновено. При глад по необичайно време хапни по-засищащи храни (такива с повече протеини, фибри, вода: зеленчуци, плодове, месо, извара нискомаслено кисело мляко, зърнени продукти,).
  • Наспивай се добре! Недоспалите хора избират по-висококалорична и по-нездравословна храна.
  • Приготвяйте си сами храната, планирано и ако е удачно, предварително.

Всеки един от тези бързи съвети си има и редица тънкости, които може също да научиш при нас.

Отсега ти казвам, забрави броенето на калории – най-много да си докараш някакви психически проблеми. Потърси ни да ти обясним други начини за осигуряване на умерен дефицит, лесни като детска игра.

  1. Недостатъчно количество протеин

Протеинът е основния градивен елемент на всички наши органи. Без необходимият протеин ни един от тях не може да се обнови нормално. Протеинът ще  осигури поддържането и изграждането на мускулната маса, ще подобри метаболизма ти, ще те държи по-дълго време сит и с това и необходимия калориен дефицит. При обработката му се наблюдава термичен ефект, който също подобрява изразходването на калории.

Критичните стойности (за оцеляване) са около 0,8 г на килограм. Поддържащи стойности са около грам на килограм тегло. В зависимост от начина на живот нормалните стойности са около 1,5 г, а за активните и професионални спортисти могат да достигат 1,8-2,2 г на килограм.

  1. Недостатъчно количество вода

За да изгарят ефективно мазнините е необходимо достатъчно количество вода. Грубо може да се сметне така: на всеки 25 кг тегло – литър вода (40 мл на кг тегло). Важно е увеличаването до това количество да става постепенно. След изчистване на излишните мазнини това количество може да се намали (до 30 мл на кг тегло).

Забележка: пий кафето с 1-2 чаши вода! Задължително! Кафето е силен диуретик около половин литър вода за всяко кафе минава през организма без да се използва.

  1. Недостатъчно количество фибри

На човек му трябва определено количество фибри (за жените 20 г, за мъжете може да достигат и до 30 г на ден), да се изчиства добре. Затлачените черва не усвояват храната така, както се очаква и храненето може да се окаже непълноценно. За целта увеличи салатите от пресни зеленчуци.

  1. Непълноценно хранене

Непълноценно хранене може да се получи и при добре изчистен организъм с еднообразна храна. Много от треньорите, предпочитащи спорта, наблягат на калорийния дефицит и макронутриентите. Често пренебрегват останалите фактори и най-вече пълноценното хранене. Да, количествата от различните микронутриенти са минимални, но ако организмът почувства недостиг на някой от тях, инстинктивно минава в своеобразен „защитен“ режим с намален до крайност метаболизъм и натрупване на енергия във вид на мазнини.

Заключение

За отчитане на резултатите вярвай повече на сантиметрите и размерите, отколкото на теглото. Има един феномен, наречен рекомпозиция на структурата на тялото. Точно това се стремим да постигнем при хората, които тренираме да се хранят правилно – при свалянето на мазнини и покачването на мускулна маса теглото понякога може дори да се увеличи, а човек да отслабва и здравето му да се подобрява.

Забележка: рекомпозицията не означава, че мазнините се превръщат в мускули – макар и зависими, двете неща са съвсем различни!

Отслабването е просто нещо – осигуряване на калориен дефицит в подходяща среда.

Това, че е просто, не означава, че е лесно!

Зает си, имаш други приоритети или нямаш мотивация? Разбираме те прекрасно!

Ние сме хора, които биха могли да ти помогнат по начин, най-добър конкретно за теб и максимално съобразен с настоящия ти начин на живот.

Но ако ни потърсиш! 😉

Или се регистрираш с нас за клиентския ден! Кликни тук:

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *