9 ползи от качване на стълби

9 ползи от качване на стълби

9 ползи от качване на стълби

  1. Един добър начин за топене на мазнини

Не са необходимо нищо друго, освен желание, за да започнете да качвате стълби. Дори там, където живеете, да няма – с лекота ще намерите някъде другаде. Качването на стълби е едно от най-ефективните кардио-упражнения за горене на калории – нарежда се преди тичането (23% по-ефективно), плуването (250%), колоезденето (63%) и ходенето (300%).

Ако наистина не успеете да откриете никъде стълби, ще ви покажа във фитнеса един уред, на който се прави точно това упражнение – качване на стълби.

  1. Подобрява метаболизма

Качването на стълби повишава метаболизма ни не само по време на самото качване, но дори и след това.

  1. Подобрява самочувствието и имунитета

Както всяко кратко интензивно упражнение подобрява енергичността, имунната система и с това – самочувствието. И го прави добре.

  1. Предпазва от болести

Качването на стълби понижава риска от диабет, високо кръвно налягане и остеопороза.

  1. Подобрява издръжливостта

Качването на стълби подобрява издръжливостта ни в ежедневните действия, защото действа положително на сърцето и дробовете ни. То повишава максималния обем кислород, който вдишваме при интензивни натоварвания. Удължава продължителността и повишава ефективността на последващите го тренировки, поради което това упражнение се използва от най-добрите атлети в света.

  1. Активира мускулите и подобрява равновесието

Качването по стълби активира мускулите на долната част на тялото, а в зависимост от изпълнението и на цялото тяло. В резултат наред с увеличаването на силата на мускулите се подобрява и способността да се пази равновесие.

  1. Прави твоето дупе секси

Качване на стълби е перфектно за оформяне на долната част на тялото – красиви крака и секси дупе. Изчистват се нежеланите натрупвания на мазнини в талия, паласки, отстрани на бедрата и вътрешната им част.

  1. Укрепва сърцето

Качването по стълби подобрява значително сърдечната дейност и да намалява риска от инфаркт. Както всяко кардио упражнение този ефект не е дълготраен, така че трябва да повтаряме упражнението няколко пъти седмично.

  1. Увеличава дълголетието

С широкия си спектър на разнообразни ползи за здравето, качването на стълби подобрява начина ни на живот, имунитета ни, намалява стреса, подобрява издръжливостта и укрепва сърцето, а с всичко това и продължителността на живота.

Внимание!

Качването на стълби, особено за по-едри хора преди да отслабнат, при прекаляване може да бъде вредно и доста натоварващо за ставите. Слизането е не по-малко натоварващо. Всеки човек е различен и може да се доверите на преценката на нашите треньори по хранене, които ще препоръчат на всеки подходяща за него физическа активност.

Почти няма случаи да съм ползвал асансьор последните няколко години, въпреки че живея на шестия етаж.

А ти качваш ли се често по стълби?

Flag Counter

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *