9 факта за калориите, които е добре да знаем

9 факта за калориите, които е добре да знаем

9 факта за калориите, които е добре да знаем

Калориите ли са онези невидими злобни същества, които се крият зиме из гардероба и карат дрехите да ни отесняват?

Някои постоянно ги броят, събират, изваждат… нужно ли е това?

Факт № 1. Калорията е мярка за енергия.

По определение една калория е количеството енергия, необходимо за загряване на един грам вода с 1ºC. Една килокалория (ккал) съдържа 1000 калории.

Много често, когато в разговорния език казваме „калории“, имаме предвид точно „килокалории“.

Грешка на вид дребна, но съществена – в този случай става реч за загряване на килограм вода, а не на грам.

Хората, които се стремят към контрол на теглото, без значение в каква посока, използват калориите за да измерват калорийния дефицит или излишък, необходим да изпълнят целите си.

Факт № 2. С калории измерваме количеството храна, която ни позволява да оцелеем, да изграждаме или възстановяваме тъканите си, да осигурим ни енергия за движение и живот.

Всеки път, когато се храним, тялото ни разпределя получената енергия за различни цели. Използва я предимно за жизненоважните функции: дишане, работа на вътрешните ни органи, храносмилане, движение на кръвта и други.

Сумата от енергията, необходима за оцеляването ни, се нарича „Базов метаболизъм“. Базовият метаболизъм е различен за всеки човек, защото зависи от много фактори. Ако говорим за хора, които водят обичаен за средностатистическия човек живот – не особено активен, но са здрави и с нормално тегло, то за жените базовият метаболизъм е около 1300-1400 ккал, а за мъжете – 1600-2100 ккал.

Част от калориите над базовия метаболизъм се използват за изграждане и възстановяване на тъканите. Очевидно, за да има изграждане на мускулна маса, трябва да доставим на организма си енергия, която е повече от базовия метаболизъм.

Друга част от енергията над базовия метаболизъм се използва за физическата ни активност.

Ако обаче прекалим с приема на калории от храната, енергията, с която сме превишили общия необходим разход калории, се натрупва във вид на мазнини.

По същата логика, за да изгорим натрупаните мазнини, трябва да приемаме храна с по-малко калории от тези, които изразходваме за текущите си нужди.

Обикновено мислим за мазнините като за наш враг. В действителност, те са наш стратегически резерв, нещо като „бели пари за черни дни“, част от механизма за оцеляване на организма ни.

Наш враг стават, когато са извън необходимите норми.

Факт № 3. Използването на усреднени стойности за калориите, от които се нуждаем, е неприложимо.

Човешкият организъм се нуждае средно от 2000 ккал. Но това число всъщност не може да се използва за нищо. Всеки човек е различен и води свой собствен начин на живот. Индивидуалните енергийни нужди зависят от възраст, пол, текущо тегло, текуща физическа активност, здравословно състояние и други фактори. Зависят и от целите, които сме си поставили: да отслабнем, да натрупаме мускули или просто да поддържаме здравословно тегло. За да разберете какви точно са вашите енергийни нужди и как може да постигнете личните си цели, най-добре е да участвате в консултация с наш треньор, която ще бъде абсолютно безплатна и без ангажименти от ваша страна.

Факт № 4. Количеството и качеството на калориите са еднакво важни.

Ей тук усещам, как веднага как веднага ще „скочат отгоре ми“. Ще кажат – важно е да има дефицит или излишък, няма значение от какви продукти (или липса на продукти) са създадени.

Да, ама не. И всъщност това е лесно обяснимо. Наистина може да отслабнете, ако ядете само шоколад. Стига да ядете достатъчно малко от него. Но колко здравословно ще е това? И колко дълго можете да живеете по този начин?

Здравословното постигане на целите не става само с математика. Дори и с физика не става. В нашия организъм се извършват сложни биологични процеси, за които е необходим не малък списък от хранителни вещества. И ако някое от тези вещества липсва, дори нормата му да е в нищожни наглед количества, организмът може да мине в „защитен режим“ и вместо да отслабва, да започне да трупа мазнини.

Дори ако сметнем точно необходимите макронутриенти (протеини, въглехидрати и мазнини), не можем да разчитаме на случаен прием на всички микронутриенти (случаен, защото така или иначе покрай макронутриентите приемаме и микронутриенти).

Количеството вода, макар и да не носи никакви калории, може да се окаже решаващо за постигане на целите ни.

Всичко това е доказано и в моята 6-годишна практика като треньор по хранене и всякакви спорове за мен са губене на време.

Факт № 5. Храни с отрицателни калории не съществуват

Смята се, че някои плодове и зеленчуци са толкова нискокалорични, та се нуждаят от повече енергия за смилане, отколкото осигуряват. Е няма как да стане това. Тялото ни изразходва 10-15% от постъпващите с храната калории за преработка на същата тази храна. Всички останали калории, колкото и в незначително количество да са, остават за нас. Наистина, има продукти с много малко калории, но чак отрицателни няма как да бъдат.

Факт № 6. Калориите от въглехидрати не са „универсално зло“

Някои диети се основават на ограничен прием на въглехидрати.

Но теглото не се увеличава заради самите въглехидрати, а заради излишъка от калории. Дори само протеини да приемате, може да надебелеете, ако се храните с тях без мярка.

От друга страна, голяма част от въглехидратите отиват за храна на мозъка. Искате ли да оставите мозъка си без храна?

Макар и да не са „универсално зло, калориите от някои въглехидрати може да наречем „празни“, защото не носят други хранителни вещества. Такива са и калориите от алкохол. Празни или вредни можем да наречем и калориите от бонбони, газирани и сладки напитки. Калориите от прости въглехидрати също не са най-доброто нещо, което приемаме. Полезни са калориите от здравословни храни като пълнозърнести продукти и плодове, които са богати на хранителни вещества и фибри.

Но макар и полезни, излишното хранене с тях става вредно заради натрупване на излишък от калории.

Факт № 7. Правилото за 3500 ккал не е работи

Някои специалисти твърдят, че при намаляване на седмичния прием с 3500 ккал, ще отслабваме с 0,5 кг на седмица (т.е. ако консумирате 500 ккал по-малко на ден през седмицата, ще загубите половин килограм в края й).

Отслабването е строго индивидуално. То не зависи само от приеманите калории, а и от начина на живот на човек, от метаболизма му, от здравето му, от приеманата вода и от много други фактори.

Факт № 8. „Броенето“ на калории не работи за всички.

Манията да се пресмятат („броят“) калориите може да навреди на вашето здраве не само емоционално.

Липсата на пълноценен хранителен режим не може да се заобиколи с „броене“ на калории. Много лесно е да приемате еднотипни нискокалорични продукти, вместо да се храните пълноценно по препоръките на треньора си, но също толкова лесно ще съсипете здравето си с такова хранене.

Наистина, това е донякъде полезно, но не за всеки. Доверете се на треньора си, той ще ви препоръча най-добрият начин, персонално съобразен с вас и вашият обичаен начин на живот.

Факт № 9. Не се необходими специализирани продукти и суперхрани, за да постигнете целите си.

Разбира се, може да постигнете целите си и с обичайни продукти.

В началото на нашата практика дори правихме режими за тези, които не желаят да ползват продукти на Herbalife Nutrition.

Но какво се случваше всеки път?

Хората, които бяха на режим с обичайни продукти, сами искаха да започнат да ползват Herbalife Nutrition продукти. С тях всичко ставаше много по-бързо и лесно, не беше необходимо да търсят с часове обичайните продукти по фермерски пазари и магазини. Не им се разваляха продукти по хладилници и шкафове, защото не от всеки продукт може да си купите само количеството, което ви трябва за деня. В крайна сметка с продукти на Herbalife Nutrition храненето излизаше дори по-евтино, въпреки че очакванията на хората не бяха такива.

Продукти на Herbalife Nutrition са създадени от над 300 учени от световно ниво с цел не само да са нискокалорични, но и да осигурят пълноценно хранене, без да е необходимо да се грижите толкова стриктно дали ще се включите в необходимия ви калориен прием. Не случайно шейк Формула 1 е вече дълги години №1 в света в класацията за заместители на храна.

Ако това ви заинтересува, свържете се с наш треньор. Той със сигурност може да ви помогне.

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *