Вредна ли е микровълновата фурна?

Вредна ли е микровълновата фурна?

Вредна ли е микровълновата фурна

Вредна ли е микровълновата фурна

Микровълновата фурна е изобретена от Пърси Лебарон Спенсър през 1945 година. Случайно. Серийното ѝ производство започва през 1947 г. Първоначално е използвана предимно за размразяване на храна. Била е много скъпа. Използвана е предимно в армията. Патентована е през 1950 г. От 1955 г. се произвежда и подходящ за битови нужди вариант, а масово се използва в бита от 1962 г. до ден днешен.

Както за всяка търговска стока с бързо развитие и за микровълновата фурна се появява огромно количество позитивна и също толкова негативна информация, породена най-вероятно от конкуренция.

Много хора твърдят, че храната от микровълновата фурна е опасна и може да причини здравословни проблеми. Не по-малко са и хората, за които микровълновата фурна е удобен и безопасен начин за бързо приготвяне на храна.

Къде е истината?

Микровълновите фурни използват високочестотни радиовълни за загряване. Тези вълни проникват в храната и карат определени молекули да „вибрират“, отделяйки топлина, необходима за готвенето. Тези вълни представляват т.нар. „нейонизираща радиация“.

Противниците на микровълновите фурни наблягат на думата „радиация“ (излъчване), и пропускат съзнателно или не определението „нейонизираща“.

Това, че радиацията в микровълновите фурни не е йонизираща означава, че няма достатъчно енергия, за да предизвика химически промени в храната. Енергията, излъчвана към околната среда е още по-малка и клони към нищожна поради взетите допълнителни предпазни мерки за защита в самото изделие – екран, заземяване и др.

Някои хора смятат, че микровълновите фурни правят храната токсична. Но след като няма никакви химични промени в храната, няма как тя да стане токсична. Напротив, това води до по-голямо запазване на хранителните вещества. Проучване, проведено от Харвардското училище по обществено здраве, установи, че броколите в микровълновата фурна запазват 97 процента от съдържанието на витамин С, което е едно чудесно постижение!

Друго безпокойство е свързано с отделянето на вредни вещества като бисфенол А (BPA), фталати и диоксини. Тези точно няма как да се отделят от храната при готвене в микровълнова печка. Те по-скоро биха могли да съществуват някъде, например в неподходящи пластмасови съдове. Изследванията сочат, че в крайна сметка нивата на тези вещества са много по-ниски в храната, готвена в микровълнова печка, при което се използват различно фолио за готвене или съдове с някакво специално покритие, отколкото в аналогична храна, приготвена по традиционни методи.

Има опасение, че микровълновата фурна може да причини радиоактивност на храната, но нивата са толкова ниски, че не представлявали риск за здравето. Това няма как да се случи без наличие на йонизираща радиация, каквито са рентгеновите или ядрените лъчения (алфа, бета, гама лъчи). Няма доказателства, че ракови образования в условията на високи нива нейонизираща радиация са причинени именно от нея, пък и при микровълновите фурни тези нива са твърде ниски, за да причинят каквато и да било вреда.

Заключение

Няма доказателства, че храната, приготвена в микровълнова фурна, е вредна за нашето здраве. Микровълнова фурна осигурява същата, често дори по-добра хранителна стойност на приготвяната храна от традиционните методи за готвене. Микровълновата фурна може да бъде удобен и ефективен начин за бързо затопляне или приготвяне на храна. Ако изобщо има някакъв недостатък, то той трябва да се търси във вкусовите качества на храната, на в нейния хранителен или химичен състав.

В днешния свят, който вярва повече на инфлуенсъри, отколкото на науката, човек трябва внимателно да подбира източниците си на информация, преди да вземе информирано решение. Затова и ние не мислим да ви убеждаваме в каквото и да било и ще оставим на вас отговорността да вземете решение за себе си – вредни ли са или не микровълновите фурни.

В нашето семейство ползваме продукти на Хербалайф, за чието приготвяне микровълнова фурна не е нужна по никакъв начин.

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *