Да ядем или да не ядем хляб?

Да ядем или да не ядем хляб?

Да ядем или да не ядем хляб?

Някои хора казват, че хлябът е вреден – само излишни въглехидрати.

Други са си решили, че хлябът е първопричината за всичките им нещастия.

Трети са убедени, че в никакъв случай не бива да се яде топъл хляб директно от фурната.

Къде е истината?

И защо изобщо възниква този въпрос за хляба, а за толкова боклуци, които предлага магазинната мрежа – не?

Има няколко възможни причини.

Много хора следват различни модерни диети.

Например, нисковъглехидратните.

Това би могло да бъде предмет на отделна публикация, но всъщност няма убедителни научни изследвания, доказващи ползите от подобни ограничения за един здрав човек. Напротив – в дългосрочен план всякакви ограничения в кой да е от нутриентите вредят на здравето.

Световната здравна организация препоръчва делът на захарта в нашата диета да бъде под 5% от общата калоричност на храната. Това съответства на примерно не повече от 5-6 чаени лъжици захар на ден. Тоест, захарта е строго контролирана.

Що се отнася общо за въглехидратите, те трябва да са около 40% от калориите за деня, а при активно трениращи хора могат да бъдат и повече – 45%, понякога до 50-60% от дневната енергия. Очевидно хляб може да се яде.

Е, умерено, разбира се. Фигурата ни няма да пострада от 1-2 филийки дневно. Не като мене преди години, когато за да се нахраня с купичка боб, изяждах поне един самун топъл хляб.

Много хора решават че имат непоносимост към глутена.

Има едно сравнително рядко заболяване – цьолиакия, при която се развива възпалителна реакция в отговор на прием на глутен. (глутенът е протеин, който се намира най-вече в пшеницата). В резултат на тази ответна реакция се нарушава лигавицата на тънките черва, което като правило е придружено от различни неприятни симптоми.

Има някои заболявания, принципно не напълно изучени, при които не е доказано дали глутенът вреди, но лекарите се презастраховат. Например множествената склероза. Това има смисъл и е добре да се спазва.

Ако не страдате от цьолиакия или нямате доказана вреда от глутен, по-добре се хранете пълноценно – не се лишавайте от тази храна за тялото и мозъка.

Не можем все пак да не бъдем толерантни към хора, които нямат характерни признаци на цьолиакия, но при употребата на глутен получават някакъв дискомфорт: диария, подуване или болки в корема. Това явление се нарича свръхчувствителност към глутен. Доколкото изобщо е причинено от глутена, защото трудно може да се изолира причинителя извън клинични условия. Може би това е причината вече почти всички наши продукти да са безглутенови.

Хлябът е източник на въглехидрати, а те освен източник на енергия са и храна за мозъка.

Избягвайте да се лишавате от глутен заради съветите на „доктор Гугъл“ или „ЕЖК“ (една жена каза, че…). Спазвайте препоръките на лекуващите ви лекари.

Днес има толкова много хлябове. Кой е добър и кой – лош?

Няма как да гарантирам за истинността на етикетите на различните хлябове, но е добре да ги четем. Ползите от хляба могат да се преценят по неговия състав. Дори и да не разбирате много от етикетите, гледайте да е с повече протеин и фибри, а с по-малко наситени мазнини и захари. И да няма допълнителни съставки – консерванти, овкусители, оцветители, емулгатори и т.н.

Естествено, срокът на годност на такъв хляб ще бъде по-малък.

Но пък какво пречи да го съхраняваме в хладилника?

Желателно е също брашното, от което е направен хлябът, да е пълнозърнесто. Или поне с по-висок номер (500 е бяло брашно, над 1000 е типово). Пълнозърнестият хляб е с по-нисък гликемичен индекс и често по-богат на фибри.

Когато ядем хляб от пълнозърнесто брашно, няма рязък скок на инсулина (за разлика от яденето на хляб от първокласно пшенично брашно 500), което означава, че по този начин се чувстваме енергични и пълноценни по-дълго време.

Вярно ли е, че не е добре да ядем топъл и мек хляб?

При тоя въпрос все се сещам за баба ми, която искаше да ядем хляб от предния ден, че и повече. Тогава си мислех, че е от икономични съображения – да свършва по-бавно. А ето, не е било това. Или поне не е било само това.

Когато ядем стар хляб, нишестето, което представлява неговата основа, придобива специална структура и става устойчиво и с по-нисък гликемичен индекс. За разлика от горещия си колега, студеният хляб се усвоява бавно дори действа подобно на фибрите. С две думи, по-полезен е.

На да си призная, като малък ходих да купувам хляб още докато го разтоварваха от камиона и докато се прибера от магазина, единият от хлябовете често свършваше, та ме връщаха за още.

Сега един от нашите синове се е специализирал да прави сам хляб, отглежда си сам закваска и му се получава страхотен!

И все пак: Да ядем или да не ядем хляб?

Яжте качествен хляб, умерено и като елемент от пълноценно балансирано хранене, съобразено с начина на живот и физическата активност.

За повече подробности най-добре се свържете с нас.

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *