Избор на банани според зрелостта им

Избор на банани според здрелостта им

Избор на банани според здрелостта им

Имах някога един съсед, който продаваше банани.

Отива сутрин в борсата и купува на едро. Тогава там бананите бяха само един вид.

Отива след това на пазара и разделя бананите на три части. На едните слага най-голяма цена, на другите средна, на третите – малка.

Първи му свършвали винаги „най-скъпите“ банани!

От тогава никога не избирам бананите по цена.

Но как да решим, кои банани искаме?

Всеки има различна представа за „хубав банан“.

Лично аз предпочитам да откъсна всеки плод, който ще ям, от дървото, но с бананите имам известни затруднения… 😉

Ти как си представяш „перфектния банан“? Твърд или мек (за ядене говорим)? Зелен без кафяви петна, с малко петна или целият да е вече кафяв? Много сладък на вкус или не чак толкова?

Всички знаем, че видът и вкусът на бананите се променят с времето и узряването им. Е, най-добре е да си узряват на дървото, но… зреят основно по пристанища, складове и борси. Можем само да се молим да не са пръскани допълнително с химикали да се забави или ускори узряването им.

Но ние сме позитивни хора и няма да си мислим за такива неща.

А дали всички знаем, че хранителният състав на бананите също зависи от тяхното узряване? Нека ги погледнем от тази страна.

Зелени банани

Зелените банани изглеждат свежи и „здравословни“. Те съдържат повече нишесте, което има особеност, че кара метаболизмът ни да се ускори. Затова зелените банани ни засищат бързо. Е, „безплатен обяд“ няма: в същото време ни подуват и пълнят с газове.

По-голямото количество нишесте улеснява и готвенето им – те не са меки и със структура, която поема по-малко топлина.

Зелените банани имат и друго предимство – по-нисък гликемичен индекс. За сметка на това са по-малко сладки, понякога дори горчиви.

Жълти банани

Следващата степен на узряване на бананите е пожълтяването им. Нишестето става по-малко, захарта – повече. Стават по-меки. Повишава се и гликемичният индекс, но пък смилането им става по-бързо и лесно, с по-малко тежест в стомаха и газове.

За съжаление с напредване на възрастта винаги има загуба на микроелементи. Да не забравяме, че те вече не зреят на дървото! Препоръчваме да ги съхранявате в хладилник, тогава загубата им е по-малка.

Но пък с узряването им антиоксидантите в тях стават повече. Имунитетът ни със сигурност ще оцени тяхното по-голямо количество.

Банани на петна

Тези банани са не само по-стари, те са и много по-сладки. Кафявите петна не са старчески петна, а резултат от превръщането на нишестето в захар. Няма как да не сте забелязали, че с колкото повече кафяви петна е банана, толкова по-сладък е той.

Може да ви изглеждат грозно, но „луничките“ по бананите са почти вълшебни. Специалистите твърдят, че те съдържат толкова много антиоксиданти, че са ефективни дори за профилактика на рака. Не мога да твърдя това, но съм чел много и от прочетеното знам, че със сигурност бананите „с лунички“ са много полезни.

Кафяви банани

Тези банани могат да изглеждат толкова отвратителни, че продавачите на банани са готови да се откажат от тях, защото почти никой не ги купува. Изглеждат сбръчкани, стари, меки почти до пюре.

Това е така, защото вече цялото нишесте се е превърнало в захар и няма какво да поддържа структурата на бананите здрава. Хлорофилът също се е разградил и придобил нова форма, почти изцяло от антиоксиданти.

Кафявите банани се пасират лесно, те на практика са почти готово пюре. Това пюре е изключително ценно за приготвянето на сладки и лакомства със забележима хранителна стойност. Със сигурност няма да се въздържите да пробвате бананов хляб или поне палачинки, направени с такова пюре.

Много хора ползват бананите за бърза и лесна закуска.

Грешка!

Да бе – ще кажат те. Защо пък грешка?

Наистина, колко му е да обелиш един банан. И е може би стотина и малко отгоре калории. С ниско съдържание на мазнини. Принципно много богат на калий, витамин B6, витамин C, фибри. Казвам принципно, защото това е вярно, когато бананът си зрее на дървото, а не в склада.

Бананът е с голяма хранителна стойност, но почти без протеин. Едва около 4% от стотината му калории се дължат на протеините.

Затова аз бих казал, че бананите са бърза и лесна добавка към закуската, а не самата закуска.
Сигурно ще стана банален, но със сигурност най-добрата закуска, тествана от мен и семейството ни е шейкът Формула 1 на Herbalife Nutrition е гарантирам с целия си авторитет и име за това.

Но сега говорим за бананите.

Доколко узрели банани в крайна сметка да изберем?

Отговорът на този въпрос зависи от целта, която преследваме:

  • Ако търсим лек, засищащ плод за първа междинна закуска, това са зелените банани.
  • Бананите „на лунички“ ще задоволят нуждата ни от антиоксиданти и подобрят имунитета ни.
  • Кафявите банани са чудесен избор да задоволят нуждата ни от сладко или ако искаме да приготвим някакъв десерт.

Хареса ли ви статията „Избор на банани според зрелостта им„?

Ще сме благодарни, ако напишете мнението си в коментар.

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *