Имам ли непоносимост към лактоза?

Имам ли непоносимост към лактоза?

Имам ли непоносимост към лактоза?

Ако става революция в стомаха и червата ви след чаша изпито мляко, не е зле да посетите лекар и да коригирате хранителния си режим.

Какво е лактозата?

Лактозата (известна още като млечна захар) е въглехидрат от групата на дизахаридите, която се намира основно в прясното мляко и голяма част от млечните продукти.

За да може тялото да абсорбира лактозата, тя трябва да бъде разградена до глюкоза и галактоза. Това се благодарение на ензима лактаза, който се произвежда в тънките черва.

В детска възраст лактазата се произвежда в необходимото количество и няма проблеми с употребата на мляко. Детето расте, започва да се храни и с други храни, съответно нивото на лактаза постепенно намалява. Обикновено малко количество ензим е достатъчно за възрастните, за да усвои правилно млякото, ако е в умерени количества. Но в някои случаи производството на лактаза намалява драстично и започват проблемите. Лактазата да е твърде малко, за да разгради напълно лактозата в приеманите млечни продукти. Млечната захар не се преработва напълно и се изпраща в дебелото черво. Там се явява като излишен отпадък и нарушава дейността на наличните бактерии. Появяват се характерни симптоми и т.нар. първична непоносимост към лактоза.

Това явление не е нещо уникално. Среща се при над 65% от хората, а при някои националности и над 80%.

В нашата практика ние препоръчваме за всички възрастни да намалят консумацията на прясно мляко.

Вторичната непоносимост към лактоза възниква като резултат на определени заболявания, при операции върху тънките черва. При нея с навременни и компетентни мерки и правилен хранителен режим може да се възстанови нормалното състояние на организма. Нормално дотолкова, доколкото се очаква да бъде съобразно с възрастта.

Доста рядко, но все пак съществува и вродена непоносимост към лактоза – когато се предава от поколение на поколение.

При кърмачета с вродена непоносимост се получава диарията дори от кърмата. Ако не забележите проблема навреме, може да има риск за живота на детето.

Също толкова опасна е и вторична непоносимост към лактоза при кърмачетата. Това се случи при една от нашите дъщери в резултат на лечение на простудно заболяване с антибиотици и слава Богу други лекари го констатираха навреме и след хранене със специални млека няколко месеца нивата на лактазата се възстановиха.

Как се проявява непоносимостта към лактоза?

Това състояние се подозира лесно по типичните симптоми:

  • Подуване на корема.
  • Болка или спазми в стомаха.
  • Повишено образуване на газ.
  • Гадене, а понякога и повръщане.
  • Диария.

Те са характерни и за други заболявания, така че е важно да се разбере дали неприятните усещания са свързани с употребата на прясно мляко и млечни продукти. При недостиг на лактоза, симптомите се усещат в периода от 30 минути до 2 часа, след като изпиете чаша прясно мляко.

За да знаете със сигурност, че непоносимостта е към лактоза, а не нещо друго, най-добре е да се консултирате с лекар. Методите за изследване включват анализ на фекална киселинност и определяне на съдържанието на въглехидрати в нея, както и различни дихателни  и други специализирани тестове.

Ако имате проблеми с лактозата, това не означава, че трябва веднъж завинаги да изоставите млечните продукти и пресните сирена. Вече има доста продукти с намалено съдържание на лактоза.

Дори до сте сигурни в непоносимостта си към лактоза, това не означава, че трябва да се лишите напълно от всякакви млечни продукти.

Първо, млякото е един от основните източници на протеин, необходим за изграждането на мускулите. Млякото съдържа калций, който е необходим за костите, и калий – помага за поддържане на сърдечно-съдовата система в добро състояние.

Второ, непоносимостта към лактоза при различните хора се проявява по различни начини: едни получават неприятни усещания дори от съвсем малко количество прясно мляко, докато други могат да изпият цяла чаша без сериозни последици. Болшинството други млечни продукти като кисело мляко, сирене, извара, обичайно не предизвикват такава бурна реакция като прясното мляко.

Напълно отказвайте млечните продукти единствено ако това наистина се налага и е наложено от лекуващия ви лекар.

Ако не е такъв случаят, опитайте се да си водите дневник за храненето. Записвайте си кога, какво и в какво количество сте яли и пили, а след това – как тялото ви реагира на него. Важно е да намерите критичната си норма: напълно е възможно пиенето на мляко в малки дози да не ви създава проблем, но след няколко чаши и още малко да се наложи да не планирате нищо сериозно следващите няколко часа, защото не се знае дали ще отидете по спешност до тоалетната 😉.

Ако организмът ви не реагира добре дори на добавено в кафето мляко, опитайте се да си наложите режим с млечни продукти без лактоза – при тях млечната захар е разградена още при производството им с лактаза, на практика не се различават от обикновените и съдържат същите витамини и минерали. Заменете прясното мляко с кисело мляко или айран и прясното сирене с узряло. Има моцарела без лактоза, скирелата е още по-добър избор заради малкото мазнини и високото съдържание на протеин. Препоръчваме кисело мляко с 2% съдържание на мазнини (защото мазнини си набавяме предостатъчно и от други места, а напълно обезмаслените млека стават такива по химичен начин и е възможно да съдържат неподходящи съставки). По принцип е желателно винаги да четете етикетите на всички млечни продукти, които купувате.

Имам ли непоносимост към лактоза?

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *