Как да си набавим без усилия всичките 8 незаменими аминокиселини? 

Как да си набавим без усилия всичките 8 незаменими аминокиселини?

Как да си набавим без усилия всичките 8 незаменими аминокиселини?

Магазините днес са пълни с вредни храни. Медиите ни заливат с реклами. Интернет прелива от фалшива и разнопосочна информация, в която човек все по-трудно намира истината. И това се задълбочава, дори за очевидни и отдавна научно признати факти.

Снабдяването на човека с незаменимите аминокиселини в съвременния неприятелски настроен към нас свят е въпрос на оцеляване.

В тази кратка статия ще получите „сдъвкана“ най-съществената проверена информация и практически съвети.

Белтъчините (или протеините) са „тухличките“ на нашия организъм. И не само това – те са жизнено необходими за работата на имунната система, за поддържане на хормоналния баланс и като енергиен източник.

Белтъчините са изградени от 20 аминокиселини. 12-те от тях могат да се синтезират от самия организъм, но останалите 8 можем да си набавим единствено с храната. Затова се наричат „незаменими аминокиселини“.

Има две от 12-те, които са незаменими само за децата. Детският организъм все още не може да синтезира хистидин и аргинин. Липсата им се отразява особено вредно на хормона на растежа.

Осемте незаменими за всички хора (наричани още „есенциални“) аминокиселини са: левцин, изолевцин, валин, лизин, метионин, треонин, триптофан и фенилаланин.

Левцинът е протеин, който участва активно в производството на други протеини. Намалява мускулната умора и разгражда подкожните мастни депа, поради което е „търсен“ много от хора, които отслабват. Предозирането му обаче е опасно – води до сериозни неврологични проблеми, полудяване и дори смърт.

Изолевцинът е нужен за поддържане на нивата на азот в организма – един от най-важните елементи в строежа на тялото, ДНК и нормалната работа на сърдечно-съдовата система. Регулира нивата на кръвната захар и енергията и въглехидратния метаболизъм, без да стимулира допълнително производство на инсулин. Играе важна роля синтеза на хемоглобин и в транспорта на кислорода до клетките.

Валинът участва активно в синтеза на аланин и глутамин, има важна роля в изграждането на генетичните записи в ДНК.

Лизинът участва в синтеза на колаген и много хормони и ензими. Необходим е за нормалното изграждане и функциониране на кости, коса, нокти, зъби, кожа и мускули. Подпомага усвояването на калция и намалява изхвърлянето му с отделителната система. Предпазва и от някои вируси – например херпес.

Метионинът участва в клетъчния метаболизъм и има изразени антиоксидантни свойства. Спира някои вирусни заболявания и отстранява проблеми с черния дроб. Предозирането му обаче води до атеросклероза и увеличени отлагания по стените на кръвоносните съдове.

Треонинът участва в изграждането и състава на кости, хрущяли, зъби, нокти, черния дроб и мускулите. Има твърдения, че противодейства на някои ракови клетки.

Трептофанът е отговорен за качествения сън и заспиването – участва в синтеза на мелатонин. Участва и в синтеза на хормона на щастието, на други хормони и на някои витамини. Помага при лечението на раздразнителност, летаргия, понижено настроение и депресия, отпадналост и дори някои психични разстройства.

Фенилаланинът участва в синтеза на редица вещества с антидепресанти и обезболяващи свойства. Предпазва от промени в настроенията, летаргия, депресия.

Храните, съдържащи всички незаменими аминокиселини, се наричат от специалистите източници на пълноценни протеини.

Източници на пълноценни протеини са млякото, изварата и други млечни продукти, яйцата, месото и морски дарове. Изварата е източник не само на незаменимите, но и на всичките 20 аминокиселини.

От растителните храни подобни източници са най-вече соята, донякъде киноа и грах.

Поради залитането на много хора към вегетарианство и веганство, специалистите по хранене са принудени да комбинират различни растителни продукти, за да им осигурят пълноценен протеин.

Няма друг начин да си набавим есенциалните аминокиселини, освен с храната. Това е голям проблем за вегетарианци и вегани

Вегани и вегетарианци, пък и всички останали хора, могат да си набавят най-лесно пълноценен протеин с храните на Herbalife Nutrition.

В храните на Herbalife Nutrition не само е осъществена комбинация за пълноценен протеин. Те не само съдържат всички протеини, но са и плод на най-новите достижения на науката в тази област, при това с изцяло натурално съдържание.

Треньорите по хранене могат да определят специално за теб точното количество, необходимо персонално, в зависимост от твоя конкретен начин на живот.

Сега е точния момент да се включиш в някое от нашите предизвикателства!

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *