Как да си направим колаген сами?

Как да си направим колаген сами?

Как да си направим колаген сами?

Може би ще ме прокълнат всички производители на козметика и всякакви кремчета с колаген в рекламите. Не ме е страх. Четете, простичко е. А със сигурност на някои от вас особено много ще им хареса.

Какво всъщност прави колагена?

Ами той… всъщност нищо не прави. Като един дебеланко (молекулата му е с доста големи размери) само си седи си на определени места и нищо не прави.

Обаче това, че не прави нищо, не означава че няма изключително важни и отговорни функции!

Той е основния протеин, който изгражда различни съединителни тъкани, хрущяли и сухожилия. Той е основен и за структурата на кожата. Без него кожата образува бръчки, губи еластичността и красотата си. А с напредването на възрастта количеството му неминуемо намалява.

Има редица научни доказателства за някои хранителни добавки и заместители на храна, които стимулират получаването на колаген. Вкъщи всички закусваме с такъв заместител на храна. Ще познаете ли кой?

Рекламите ни заливат с какви ли не твърдения за различни козметични продукти, съдържащи колаген. Ами то няма нищо лошо, че го съдържат, но какво от това? Няма как да се внедри на мястото на естествения колаген, дори и да се размазват на точното място.

И как можем да си произвеждаме сами необходимия ни колаген?

Простичко е. Не е нужно да имаш научни степени и звания, за да се сетиш.

С храната. Първо трябва да осигурим веществата, които го изграждат, и в същото време веществата, които стимулират производството му. Защото с възрастта то намалява.

А всички искаме да остаряваме красиво, нали?

Първо трябва да се уверим, че си набавяме достатъчно Витамин C. Той има решаващо значение за производството на колаген и ще го стимулира. Няма от какво да се притесняваме, дори и да превишим дневните норми – той не се натрупва и излишъкът ще се изхвърли от отделителната ни система.

А как да си осигурим необходимите вещества за изграждането му?

Като си хапваме храни, съдържащи колаген. Да, наистина… той няма да се „внедри“ където трябва директно от устата, първо ще се разгради в стомаха ни, но вече ще има всичко необходимо, за да се синтезира отново и то точно там, където е необходим.

Такива храни са тези, които съдържат костен бульон. Умните хора разправят, че по-добре да се прави от кости на тревопасни животни. Лично мое лаишко мнение е, че това е залитане към модерните увлечения на вегетарианци и вегани.

Тук едвам се сдържам вече – как да не зарадвам любителите на шкембе-чорбата?

Е, има някои тънкости. Сещам се за четири:

  1. Да е домашно направена или поне със сигурност да е без запръжка.
  2. Да не се злоупотребя с бирата покрай нея.
  3. Знам какво изкушение е един топъл хляб или пърленка, но… по малко, моля.
  4. Една порция е достатъчна за едно хранене.

Има много други храни, които спомагат производството на колаген:

  • Пиле
  • Риба и рибено масло
  • Яйца
  • Чесън
  • Ядки
  • Листни зеленчуци
  • Броколи
  • Домати
  • Плодове

Една особеност за рибата и рибеното масло – ако не знаете произхода им, не злоупотребявайте с тях – може да съдържа тежки метали (олово, живак и др. – световният океан е вече доста наситен с тях).

Май няма нужда да ви казвам защо препоръчвам Herbalifeline Max?

А на тези, които имат нужда от колаген за по-млада и добре изглеждаща кожа, горещо пропоръчвам Collagen Skin Booster на Herbalife Nutrition – изпробван и изключително ефективен продукт!

Ако някому не е ясно, „микрофонът е ваш“. Споделете какво ви вълнува в коментар.

Flag Counter

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *