Как да спим?

Хранете се правилно, спете здраво.

Хранете се правилно, спете здраво.

Хранете се правилно, спете здраво. Малко неща ни карат да се чувстваме толкова добре като събуждането –  отпочинали и заредени с енергия след страхотен сън.

Но за много от нас това е трудно да се постигне.

Много фактори могат да повлияят на качеството на съня, но нека да разгледаме ролята на избора на храна, направен през деня. Хранителните ви навици могат да повлияят на качеството и продължителността на съня (доказано с предварителни изследвания). И може да се превърне в порочен кръг: когато не спите добре през нощта, силно калоричните храни, към които посягате на следващия ден, за да продължите да работите, могат да бъдат точно същите храни, които саботират почивката ви (най-често кофеин и закуски с високо съдържание на мазнини). [1]

Звучи ли познато?

Е, що се отнася до подобряване на съня ви, има много важни фактори, включително добро хранене и хранителни навици. Ето нашите най-добри съвети как да се храните правилно, за да спите здраво:

  • Контролирайте си порциите за вечеря. Лягането с много пълен стомах може да доведе до дискомфорт и нарушаващо съня лошо храносмилане. Хранете се бавно и спрете малко преди да задоволите напълно глада си.
  • Не прекалявайте с калориите и количеството мазнини по време на вечеря. Стремете се към балансирано хранене, включително здравословни източници на въглехидрати – зеленчуци, пълнозърнести храни и боб. Ограничете по възможност плодовете.
  • Внимавайте за приема на кофеин и алкохол, което може да наруши нормалния режим на сън и да доведе до онези неприятни будни моменти в средата на нощта. [2]
  • Правете по-голямата част от хидратирането си по-рано през деня. Пълният пикочен мехур може да попречи на добрия сън през нощта, така че не забравяйте да намалите приема на течности вечер и нощем.

Изпробвайте тези простички съвети и това може да промени вашия сън.

Сладки сънища!

 

[1] St-Onge MP, Mikic A, Pietrolungo CE. Effects of Diet on Sleep Quality. Adv Nutr. 2016 Sep 15;7(5):938-49.

[2] He S, Hasler BP, Chakravorty S. Alcohol and sleep-related problems. Curr Opin Psychol. 2019 Dec;30:117-122.

Clark I, Landolt HP. Coffee, caffeine, and sleep: A systematic review of epidemiological studies and randomized controlled trials. Sleep Med Rev. 2017 Feb;31:70-78.

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *