Кръвна група и хранене

Кръвна група и хранене

Кръвна група и хранене

В някои среди и доста разпространено мнението, че ако храната е съобразена с различни биохимични особености на кръвната група на човек, ще се гарантира по-добро храносмилане, по-ефективно отделяне на енергията, съответно по-бързо стопяване на излишните мазнини. С премахване на затлъстяването се подобрява здравето и намалява риска от много заболявания.

Така ли е наистина?

Май вярно е само последното изречение – че затлъстяването е вредно. Досега не съм открил наистина научни изследвания, които да потвърдят това. Откривам само противоположни изводи – че няма такава връзка между храненето и кръвните групи.

Тази теория е възникнала следствие на бестселъра на д-р Питър Д’Адамо (Peter D’Adamo). Книгата му е издадена през 1996 г. и вече е преведена на 52 езика, с продадени над 7 милиона копия. Днес все още е изключително популярна и често клиенти ни разказват, че са спазвали и подобна диета.

Всъщност, хората спазват какви ли не диети… за много от които не сме чували.

В книгата си докторът твърди, че всяка кръвна група носи генетичните характеристики на нашите предци, а пък те са натрупвани в резултат от храната, която са употребявали и благодарение на която са оцелявали. Съобразявайки се с това, той препоръчва 4 различни типа хранене в зависимост от кръвните групи.

(Как точно се променят кръвните групи от храненето не е описано. Най-вероятно защото това няма как да се случи.)

Ето и най-общо препоръките за различните кръвни групи:

Тип А – хората с тази кръвна група трябва да консумират предимно растителна храна и да се лишават от червено месо.

Тип B – хората с тази кръвна група трябва да консумират растителна храна и месо (но пък не могат да консумират пилешко и свинско) и да спрат някои млечни продукти. Трябва да избягват пшеница, царевица, леща, домати.

Тип АB – хората с тази кръвна група като комбинация от горните два типа трябва да консумират морска храна, тофу, млечни, бобови и някои въглехидратни храни. Те трябва да изключват царевица, определен вид бобови растения, телешко и пилешко.

Тип 0 – хората с тази кръвна група трябва да консумират високопротеинови храни като месо, риба, пуешко, някои плодове и зеленчуци. Те трябва да ограничат някои зърнени, бобови и млечни храни.

Сигурен съм, че всички, които са постигнали определени резултати със здравето и теглото си, са започнали да се чудят каква е зависимостта в препоръките за отделните кръвни групи и откриват някои противоречия.

Д-р Д’Адамо разказва как ползите от този тип диети са подкрепени с научни аргументи от биологично, физиологично, имунологично и епидемиологично естество. Много наука и никакви емпирични резултати. Науката всъщност се заключава в неговото лично мнение – не цитира каквито и да е източници, потвърждаващи това. Горе долу нещо като този текст, който пиша в момента, с изключение на факта, че вече имам много случаи и резултати в практиката. Но в тях не откривам никаква връзка с кръвната група на хората. И още нещо – тези, които са пробвали диетата според кръвните групи, точно затова идват при нас – от диетата не са имали никакви резултати. Изводът „се набива на очи“. Хората са толкова различни, че по никакъв начин не би могла да ги обедини кръвната група, освен при кръвопреливане.

През 2013 г. учени от Американското дружество по хранене извършват мащабен обзор, обхващащ 1415 публикации за тези диети. Заключението на авторите в American Journal of Clinical Nutrition е следното: „Към настоящия момент не съществуват доказателства, че придържането към диетите според кръвната група може да донесе някакви здравословните ползи.“ Авторитетно звучи, нали?

Все пак не познавам доктора и не бих си позволил да говоря за него, както са говорили учените от Норвежкото дружество по хранене на един семинар през 2001 г., че книгата на д-р Д’Адамо е написана с голямо „въобръжение“.

В отговор д-р Д’Адамо заявява, че ще финансира изследване за ефекта на диетите според кръвната група върху рака, както и че предстои представянето на научни факти за техните лечебни свойства. До ден днешен такива научни публикации и факти обаче няма.

Провежда се и друго голямо изследване – върху 1455 човека. При всички се наблюдавало подобрение, но без значение от кръвната група, а просто защото всички диети са относително здравословни спрямо предишния начин на живот на участниците.

В ревю на бразилски учени, търсещо връзка между кръвните групи и имунната система се казва, че „спекулациите“ на д-р Д’Адамо изглеждат „фундаментално погрешни“.

Добре де, ако са фундаментално погрешни, защо са толкова популярни?

Ами защото докосват една тънка струна в мечтите на по-пълничките хора – бързото отслабване. Диетите според кръвните групи са част от т.нар. „fad diets“ (маниакални диети, диети-прищевки или всъщност да ги наречем „измамни диети“) – привличащи най-вече хора, търсещи много бързи резултати, с обещания за бързо отслабване, подобряване на здравето и други ползи, хора, които не се интересуват от научни доказателства.

Друга причина е в особеностите на хората от днешното най-активно поколение – те са склонни да вярват повече на различни „инфлуенсъри“ – обаятелни личности с дар-слово, с привлекателна външност или и двете (задълбочени познания в областта, за която говорят не са задължителни), отколкото да се доверят на специалистите.

Успокоително е, че нито една от 4-те типа диети, базирани на кръвните групи, не е вредна за здравето, доколкото не нарушава разнообразието в храненето. Дори е възможни и положителни резултати заради подобряване на храненето в сравнение с предишния начин на живот на конкретния човек. Но нищо общо с кръвната група.

Все пак, ако въпреки всичко решите да опитате (при нас обикновено идват хора, които са опитали всичко 😉), особено ако имате някакво заболяване (например диабет, остеопороза) горещо препоръчвам да се консултирате с лекуващия ви лекар – ограниченията на диетата могат да противоречат на лечението и да доведат до големи дефицити и с това труднопоправими вреди.

Тези диети не са съобразени с индивидуалните особености на човек (освен кръвната му група, но нима всички хора с еднаква кръвна група са еднакви?), не са съобразени със здравословното му състояние, с предпочитанията му към храни, с хранителните му алергии и непоносимости, не са съобразени със сегашния му начин на живот.

Диетолозите, лекарите и учените, които четат (защото има и такива, които са „застинали“ в бакалавърските си или магистърски учебници), днес се обединяват около факта, че няма доказателства за обещаните от тези диети ползи.

Изводът е, че кръвна група и хранене нямат доказани зависимости и препоръчваме да се храните пълноценно и балансирано, а в случай на затруднения да го правите, да се доверите на проследяването от наш треньор.

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *