Модата е голяма работа!

Модата е голяма работа!

Модата е голяма работа!

„Повярвайте, наистина не е задължително
да изпробвате всички възможни диети,
преди да ни потърсите, за да постигнете
резултатите, които търсите!“
Антон Иванов

Модата е голяма работа!

Но докато покрай модата в облеклото може само да станете за смях или в най-лошия случай да изглеждате като посрани с някакви потури или като клошари с накъсани дънки, ако се осланяте на модата в храненето може да нанесете и сериозни вреди на здравето си.

Не вярвам да искате това.

Преди време американците бяха луднали да се тъпчат с въглехидрати, за да отслабнат. И в резултат на медиите и тоталното затъпяване на „средно интелигентните хора“ това продължи доста дълго.

В един момент някой се усети, че хранителните пирамиди за отслабване на хората и за угояване на говедата са почти едни и същи (в Щатите има много говеда… крави имам предвид). Е не може по едни и същи правила да отслабват едни и да се угояват други…

И като се огледаха и видяха колко дебели са, се уплашиха! (а то наистина беше така, и аз бях доста време там, и аз видях – ако срещнеш хубава стройна жена то е или българка, или латино, или друга славянка. Поне така беше. Вече не е сигурно.).

Но Интернет не отминава и България. Вече къде ли не ми цитират Уикипедия, като че ли там е каймакът на световната наука. Всички следват инфлуенсъри, вместо да се доверят на наистина умните хора. Но да се върнем на нашата тема.

Исках да кажа, че модата заля и нас.

Напоследък това се изразява много често с тотален отказ от въглехидрати или т.нар. „кето-диета“. И което е по-лошо, вярват на всичко, което пише в Интернет. Не бива! Даже и на мен не вярвайте, каквото и да ви пиша – елате в клуба да се запознаете с истински хора и техните резултати! Дори цитирането на литература или велики авторитети не върши работа – практиката е истинското мерило на истината, колкото марксистко да звучи това. Не вярвайте дори на Иван Вазов, който твърди, че всички цитати във Фейсбук са измислени ;-).

Протеините са основата на живота. След водата, именно те се срещат в най-големи количества в нашето тяло. Половината от телесната ни маса е изградена от протеини.

Протеините са основната структурна съставка на клетките и на ензимите. Без протеини тяхното функциониране е невъзможно. Имунната ни система е съставена предимно от протеини. Аминокиселините – тухлите, изграждащи протеините, са основата на живота. Да не забравяме и айказаноидите, които реагират значително по-бързо от хормоните и управляват включително тях, а те – всички процеси.

Добре тогава, след като протеините са толкова важни за поддържането на живота – и щом излишъкът от въглехидрати ни прави дебели – защо тогава да не ядем много протеини и съвсем малко въглехидрати? Това няма ли да ни помогне да се отървем от излишните мазнини?

Сега най-модерният девиз е: „Яжте колкото си искате протеини, но непременно намалете драстично мазнините и направо нулирайте въглехидратите“.

Почти всеки, който пробва, в началото действително отслабва. За нещастие губи килограми не оттам, откъдето трябва. Не намеквам за мозъка, макар че липсата на въглехидрати го смачква и него драстично.

За да не се случва това ни трябва треньор, който да проследява резултатите и какво точно се променя и какво запазва в тялото ни и казва какво да коригираме.

Богатите на протеини диети за бързо отслабване предизвикват ненормално метаболитно състояние, известно като „кетозис“. То се постига, когато запасите от въглехидрати в черния дроб не са достатъчни да посрещнат нуждите на тялото и мозъка (Даже когато са пълни, чернодробните складове съдържат малки количества въглехидрати). След като изчерпи тези запаси, което става след по-малко от двайсет и четири часа от началото на подобна ниско въглехидратна диета, тялото се обръща към своите запаси от мазнини за енергийните си нужди.

„Ми супер! – ще кажете вие. – Та нали точно това искаме?

За нещастие често не се получава точно това, което очакваме. Процесът на преобразуване на мазнините в енергия се проваля при една бедна на въглехидрати, кетогенна диета. В резултат клетките ни започват да произвеждат ненормални биохимикали, наречени „кетонни тела“.

Тялото не се нуждае от тях. И прави отчаяни опити да се избави от кетоните посредством учестено уриниране. Това от своя страна води до отслабване в началото, но това „отслабване“ се дължи в голямата си част на загубата на вода. Хората днес и без това не пият достатъчно вода, а всички процеси в нашето тяло се извършват във водна среда. Представете си каква жажда и стрес настъпват за организма!

Но човек първо посяга НЕ КЪМ чашата вода, а към храна и хладилника.

Става така, че богатата на протеини диета в крайна сметка не се справя с повечето от излишните ни мазнини, а често води и до обратен ефект. И това се вижда при измерване структурата на тялото.

При тези богати на протеини диети не отслабваме там, където трябва. И това все още не е най-лошото. Ако на дадено хранене погълнете прекалено много протеини, нивото на инсулина ще започне да се покачва, тъй като тялото не се нуждае от излишните аминокиселини в кръвта. И какво ще направи по-голямото количество инсулин? Ще помогне в превръщането на излишните протеини в мазнини. Дори и без наличието на въглехидрати.

Последните изследвания показват, че богатите на протеини кетогенни диети могат да предизвикат такива промени в мастните клетки, че да ги направят десеторно по-активни при натрупването на мазнини, отколкото са били преди прилагането им. Така че, след спирането на диетата, продължавате да трупате мазнини с ужасяваща скорост. Това ли беше целта ни?

Да не говорим за инсулина. Тялото ни не е глупаво. Когато му се наложи да се справя с богата на протеини и бедна на въглехидрати диета, то си казва: „Абе ей, аз да не съм вчерашно? Мозъкът ми има нужда от въглехидрати, за да функционира, ще започна да разграждам мускулна маса и ще превърна голяма част от нейния протеин във въглехидрати.

Сигурно си мислите: „Какво пък толкова, мога да си позволя да изгубя малко мускулна маса, докато стане ред да започна да губя мазнини“.

Но не забравяйте – поради увеличеното ниво на инсулина, мазнините ви не се стопяват с очакваната и желана скорост и дори в крайна сметка се достига до положение, след което няма да отслабвате повече – ще заседнете на едно плато, от което слизането е трудно…

Сега, след като знаете всичко това, вече ви е ясно защо повече от 95% от хората, отслабнали някога благодарение на бедни на въглехидрати, кетогенни диети, след това си връщат килограмите и дори напълняват.

Защо? Нима всеки, който е опитвал някога програма за бързо отслабване, е безволев и мекушав? Не, не е така.

Просто такива диети са предизвикали трайни промени в мастните клетки – промени, които гарантират засиленото натрупване на телесни мазнини в бъдеще.

Целта ни за всяко хранене трябва да бъде: 30% протеини, 40% въглехидрати, 30% мазнини (но предимно ненаситени и Омега-3 при максимално ограничаване на наситените мазнини), добро хидратиране, приемане на всички необходими за организма витамини и микронутриенти, поне 6-7 часа сън и ефективна почивка, физическа активност и всичко това да ни се превърне в постоянен начин на живот.

Сложно ли ви изглежда всичко това? Да, то даже е доста по-сложно, отколкото е описано тук.

Но може да го опростиш – свържи се с наш треньор, той ще изчисли колко протеин, мазнини и въглехидрати дневно ти трябват (за което най-добре ще е да те измери или да му изпратиш определени данни) и ще ти изготви базов персонален хранителен режим. В режима задължително ще ти включи продукти на Хербалайф – това ще опрости много нещата – няма да имаш нужда да обикаляш магазините и да събираш необходимите продукти, при това със съмнителен успех – за последните няколко десетки години съдържането на очакваните в обичайните продукти вещества драстично е намаляло. Ще проследява развитието ти и ще коригира базовия режим в нужната посока.

Щом ние го постигнахме, можеш и ти! Потърси ни днес и сега! Помогнахме на стотици хора, ще помогнем и на теб.

p.s. Четенето на текстове и гледането на клипчета в Интернет не променя нищо в структурата на вашето тяло. Нужно е ДЕЙСТВИЕ!

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *