ОЯН

Овесено-ябълкова напитка с фибри (ОЯН)

Овесено-ябълкова напитка с фибри (ОЯН)

Овесено-ябълкова напитка с фибри (ОЯН)

Незаменим помощник в програмите за отслабване!

Безценни при програми за качване на тегло!

За мен е абсолютно неясно, защо хората възприемат фибрите, като „лекарство за отслабване или запек“?

И в момента в който видят първите резултати налице, спират да си пият овесено-ябълковата напитка с мисълта:

„Е аз нали отслабнах вече, защо ми е да продължавам да я пия?“

Влакнините и фибрите са елементи от храната от които се нуждаем ежедневно.

За съжаление, в природата те не са изолирани. Всъщност са въглехидрати.

Докато се стараем да стигнем до нужното количество фибри, получаваме и не малко калории.

Без увеличен прием на фибри не е възможно да постигнем добри и трайни резултати както в програмите за отслабване, така и в програмите за възстановяване или натрупване на тегло и мускулна маса.

Какви са ползите от фибрите?

  • намаляват апетита, тъй като засищат и спазването на диетата не е вече толкова трудоемко
  • помагат при запек и други проблеми с дебелото черво (дивертикули, хемороиди);
  • понижават нивото на „лошия“ (LDL) холестерол, тъй като затрудняват пълното усвояване на някои мазнини, и намаляват риска от атеросклероза на съдовете;
  • свързват канцерогените и токсините в храната и по-бързо ги изхвърлят от организма, а това е защитен механизъм срещу рака на дебелото черво;
  • забавят скоростта на смилане на сложните въглехидрати и така понижават гликемичния им индекси не се наблюдават резки промени в инсулиновата крива забавят усвояването на простите въглехидрати подпомагат при контрола на теглото;
  • намаляват дневната нужда от производство на инсулин като предпазват от надебеляване, щадят панкреаса, а това прави ефекта върху диабетиците очевиден.

Какви видове фибри има и за какво служат?

Разтворими фибри:

Образуват гелоподобен слой около храната в стомаха и по този начин забавят всмукването на глюкозата, холестерола и триглицеридите в кръвта. Богати на разтворими фибри са овесените трици, варивата (бял боб, леща), необелените плодове и зеленчуци. Например: ябълката с кората съдържа много повече растителни влакна от естествения ябълков сок; необеленият картоф е по-богат на фибри от картофеното пюре.

Неразтворими фибри:

Богати на тях са пълнозърнестите брашна и суровите зелени растения. Помагат за бързото изпразване на дебелото черво. По този начин канцерогенните и токсичните вещества се изхвърлят по-бързо от организма.

Колко фибри са ни нужни на ден?

Препоръчително е да се приемат 14 грама на всеки 1000 килокалории от вашия прием. Хората на диети, целящи смъкване на мазнини, е препоръчително да приемат повече фибри заради гореизброените им плюсове.

Не включвайте всичкото количество от веднъж тъй като това може да доведе до стомашно-чревни оплаквания (образуване на газове) и дори да разстрои гликемичния контрол. Пийте и достатъчно вода, за да не предизвика запушване на храносмилателната система.

Нужната доза за деца се смята като се прибави числото 5 към възрастта им.

Пример: Дете на 6 години се нуждае от 11 грама на ден (6+5=11).

Важно: Богатият на неразтворими във вода фибри нискокалоричен или вегетариански хранителен режим – особено ако е за продължителен период от време – може да доведе до недостиг на калций, желязо, цинк, витамин В 12.

При тежки нисковъглехидратни диети и висок прием на фибри инсулинът намалява значително и трябва да се внимава за хипогликемия.

В една порция Овесено-ябълкова напитка имаме 5 г фибри от 6 различни източника!

С един-два приема на ден, ние значително спомагаме за ефективната работа на храносмилателната система – както изчистването и детоксикацията така и усвояването на полезните хранителни вещества.

Фибрите ще ви помогнат не само да постигнете резултат, те ще ви пазят от стотиците негативни последици, характерни за хроничния дефицит на фибри.

С нищо не може да се сравни и усещането, което дават на лекота, липса на подуване и характерната тежест ниско в червата.

Но това го знаят само тези, които са ползвали този продукт!

Comments are closed.