ПНМ или PDM

ПНМ (PDM)

ПНМ (PDM)

Протеинова напитка – микс (ПНМ или PDM)

Споменавам английското съкращение, тъй като с него тази напитка е по-популярна в нашата общност.

Протеинова напитка - микс (ПНМ или PDM)

Протеинова напитка – микс (ПНМ или PDM)

За тази протеинова напитка ще споделя само няколко важни неща:

  • PDM не съдържа никаква захар, но e сладък (за по-любопитните – от сукралоза). Има интензивен ванилов аромат. Заради сладостта и аромата не става като протеинова добавка за всяка манджа.
  • PDM e прекрасен заместител на млякото при приготвяне на шейк, но без да добавя лактоза в него. Това е важно за всички възрастни хора. Организмът на повечето възрастни не произвежда ензима, който преработва лактозата, а някои имат и непоносимост към нея. Шейкът се прави с мляко за да покрие критериите за заместител на храна. Заместител на храна трябва да е над 200 ккал. Шейкът с PDM е около 210 ккал. Не е добро решение шейкът да се прави само с вода, защото е само 100-110 ккал и особено мъжете, пък и някои жени, дори и да не си признават, гладуват.
  • PDM e чудесна, бърза, лесна и вкусна междинна закуска, подходящ е за след тренировъчно хранене или за хранене преди сън – просто разбъркваме 2 лъжици PDM с 200-250 мл вода.
  • Освен 15 г протеин във всяка порция (равностоен на 3 лъжици ППП), PDM съдържа и 22 витамини и минерали, които активизират значително метаболизма.

Каква е разликата между ПНМ и ППП Формула-3?

Откакто се появи PDM се появи и този въпрос. Mонеже понякога може да е критично важен, обяснявам по-подробно.

Всъщност приликите са май само че съдържат думата „протеин“ в името си.

Разликите са много. По тази причина се препоръчват за всеки според целите му строго индивидуално.

Първо чисто като усещане – PDM е сладък и с интензивен ванилов аромат, ППП е без вкус и почти без аромат – има лек ванилов аромат, но само ако го миришеш директно.

Т.е. ППП можеш да го слагаш на всяка манджа след термичната обработка и дори в неща, които имат термична обработка, но само се пекат (не и при пържене), а PDM не можеш да слагаш навсякъде.

Второ като протеин, въглехидрати и калории – PDM в порция има 15 г протеин и 7 г въглехидрати при 108 ккал, а в ППП при същото количество протеин (15 г протеин) има само 0,6 г въглехидрати и само 69 ккал.

Това ще рече, че PDM малко или много си е „глезотийка“ и ако някой иска да отслабне много или бързо, по-добре да увеличи приема на ППП, вместо да го сменя с PDM.

Разбира се, за спортисти PDM си е подходящ.

Трето, ППП си е чист протеин, при това основно суроватъчен (вегетарианците може и да му се мръщят), докато в PDM протеинът е соев изолат и става и за вегетарианци. Но съдържа малко казеинов изолат, което пречи да се кипри със знака „Веган“.

Има много редки случаи, когато някому не понася суроватъчен протеин или поне така си мисли, тогава компромисно откъм скорост на отслабване и резултати може да му препоръчаме PDM вместо ППП.

Четвърто, ППП си е основно протеин, а PDM освен протеина има 20-ина витамина и минерали, т.е. той си е почти пълноценна храна откъм състав, но тъй като калориите са по-малко, не става за заместител на основно ястие, по-скоро за междинна закуска.

И последно, за да се води един продукт пълен заместител на основно хранене то той трябва да е поне 200 ккал. Затова и стандартно се препоръчва шейкът да се прави с мляко, но само ако е сигурно, че млякото е хубаво. Има много „ментета“ сред млякото и хората се „подуват“, но като резултат от млякото, а не от шейка.

Ако използваме при приготвяне на шейка (като заместител на млякото) PDM, този проблем го няма – хем става достатъчно енергиен (около 210 ккал) и човекът не гладува, хем е пълноценен откъм хранителна стойност, хем като се добави наподобява на вкус добавено мляко, при това много по-вкусен от мляко… изобщо, много екстри.

PDM е любимата ми напитка за междинна закуска!

Comments are closed.