Позитивното мислене: Вашето тайно оръжие за постигане на фитнес цели

Позитивното мислене: Вашето тайно оръжие за постигане на фитнес цели

Позитивното мислене: Вашето тайно оръжие за постигане на фитнес цели

Празничният сезон може да бъде един от най-ярките моменти в годината, но може да бъде и източник на тревога за някои. Не, не поради липса на подаръци или за изчерпването на бананите, а за претеглянето на кантара след Коледа. Независимо дали се безпокоите да не развалите добрата си работа с балансирано хранене и редовни упражнения през годината, или се притеснявате да не попаднете в класическия капан на преяждането по време на празничния период, помощта е налице. И идва в може би неочаквана форма: това, което си казваме.

Психологията на поддържането на теглото ни се фокусира най-вече върху преформулирането на нагласите към начина, по който се храним, като правенето на добър избор на храна и откриването на това, което предизвиква преяждане1. Това може също да включва да се научим да „говорим хубаво“ със себе си. Но има още един обрат в тази психология, който прави положителното говорене със себе си една крачка напред. И това е да вярвате, че имате всичко необходимо, за да постигнете вашите фитнес цели. Мисленето е следното: каквото и да си кажем за себе си, ние сме склонни да играем ролята. Така че, като си представяте себе си като човек, който води здравословен и активен начин на живот, е по-вероятно да постигнете това, като се храните по-добре, правите повече упражнения и преминете към по-положителна представа за себе си.2, 3, 4

Разбира се, позитивният разговор със себе си и (повишената) вяра в себе си сами по себе си няма да постигнат целите ви за фитнес или тегло, но могат да бъдат важна част от пъзела. Така че, въпреки че това, което правите, е важно, това как се чувствате за себе си също има значение. Не забравяйте, че този празничен сезон е много повече от броя на калориите, които сте изяли по време на коледния обяд, или колко (или малко!) стъпки сте записали. Става въпрос за прилагане на позитивното мислене и вяра и за това да бъдете своя собствен идол и треньор, обединени в едно. С този подход е възможно да се насладите на празниците, да намерите баланс между лакомства и здравословен начин на живот и да започнете следващата година със страхотно настроение.

Изпробвайте тези позитивни идеи за разговор със себе си, базирани на някои често срещани празнични сценарии:

 • Пропуснахте тренировка? Вместо „мързелив съм“, положителното мислене казва: „Ще направя този ден за почивка и ще използвам времето, за да планирам страхотна тренировка за утре“.
 • Поддадохте ли се на втория пай с кайма? Вместо „Вече обърках нещата, така че може и да се измъчвам до края на деня“, положителното мислене казва: „Не е краят на края на света – ще се насладя на това и тогава ангажирайте се да ядете леко по-късно.
 • Напълняхте ли на последното претегляне? Вместо „Отказвам се. Никога няма да достигна целевото си тегло, така че защо да се притеснявам?“, положителното мислене казва: „Добре, ще си поставя нова мини цел за следващите няколко седмици и ще направя някои по-добри избори, за да я постигна.“

Не забравяйте, че позитивното мислене означава да не се отказвате, ако се „подхлъзнете“. Вместо това използвайте вътрешния си глас, за да ви напомни: това, че сте се подхлъзнали, не означава, че трябва да паднете.

Създайте си сами настроение за щастлив, здрав и позитивен празничен сезон.

 

Препратки:

  1. Castelnuovo, G., et al., Cognitive behavioral therapy to aid weight loss in obese patients: current perspectives. Psychol Res Behav Manag, 2017. 10: p. 165-173.
  2. Varkevisser, R.D.M., et al., Determinants of weight loss maintenance: a systematic review. Obes Rev, 2019. 20(2): p. 171-211.
  3. Sheeran, P., et al., The impact of changing attitudes, norms, and self-efficacy on health-related intentions and behavior: A meta-analysis. Health Psychol, 2016. 35(11): p. 1178-1188.
  4. Teixeira, P.J., et al., Successful behavior change in obesity interventions in adults: a systematic review of self-regulation mediators. BMC Med, 2015. 13: p. 84.

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *