Пречат ли ни малките камъчета да бъдем щастливи?

Пречат ли ни малките камъчета да бъдем щастливи?

Пречат ли ни малките камъчета да бъдем щастливи?

Веднъж, докато разплитал мрежите си, един рибар случайно освободил духа от лампата и той казал на своя спасител:

– Ще изпълня три твои желания, това е твоята награда. Какво искаш най-напред?

– Бих искал да съм достатъчно умен, за да избера другите си желания по най-добрия начин – отговорил рибарят.

– Така да бъде – отвърнал духът. – А сега ми кажи второто и третото си желание.

Рибарят се замислил за миг, след което казал:

– Не ми е нужно нищо повече. Благодаря.

Замисляли ли сте се, че понякога по-малкото значи много повече?

И че колкото повече простота и умереност има в живота ни, толкова по-леко се движим през него.

Сигурно ви се е случвало, докато се разхождате в парка, малко камъче да се вмъкне в обувката ви. Неприятно е, нали? Но макар и дразнещо, го оставяте там и дори започвате да свиквате с него.

А сега помислете върху следното: По същия начин, докато се движим през живота, се натъкваме на малки „камъчета“, които ни пречат и ни нараняват. И най-парадоксалното е, че вместо да ги изхвърлим, ние просто ги преместваме някъде встрани, където ни тормозят по-малко. Защото сме нехайни, защото бързаме или защото, за да ги отстраним, се налага да спрем за малко.

След като се е вмъкнало в живота ни, макар в началото да ни създава дискомфорт, камъчето става наш спътник. И ние свикваме с присъствието му до такава степен, че почти спираме да го забелязваме. А понякога стигаме и по-далеч – привързваме се към него!

А знаете ли, че в обувките ни се вмъкват повече камъчета, малки и големи, остри и заоблени… И започват да разраняват краката ни и ни пречат да се движим леко и спокойно през живота.

Чудите се какви са тези камъчета?

1. Някои камъчета са в ума. Това са предразсъдъците и предубежденията по отношение на света и на самите нас. Те са товар, който ни пречи да се наслаждаваме на всички възможности, да израстваме, да учим и да се втурваме в нови преживявания. Затова преразгледайте убежденията си и елиминирайте предразсъдъците. Те не просто ви пречат да се движите с лекота. Те ви пречат да полетите!

2. В сърцето също се промъкват камъчета. Това са нежеланите или токсични приятелства и връзки, които ви завличат към дъното. Хората, които ви ограничават или внасят в живота ви песимизъм и лошо настроение. Преразгледайте своите връзки и приятелства. И изхвърлете тези от тях, които не позволят животът ви да се изпълни с радост и лекота.

3. Безполезните и ненужни вещи също са камъчета, които ни затормозяват, макар че рядко осъзнаваме това. Купуваме хиляди излишни неща – понякога заради самото притежание или защото ни карат да се чувстваме живи. Но макар и да виждаме някаква полза от тях, най-често тези предмети просто задръстват жизненото ни пространство. Това са прищевки, които само утежняват живота ни и най-често водят до постоянни дългове. А това е сериозна тежест.

4. А онези камъчета, които ни съпътстват в ежедневието – мързел, примирение, безразличие, – може да доведат до занемаряване на здравето и апатия към всичко и към всички. Те са едва забележими камъчета, но с течение на времето стават все по-опасни. Защото като снежна топка, търкаляща се по склона, постепенно стават толкова големи, че ефектът им е катастрофален.

Не оставяйте всички тези камъчета да попадат в живота ви. Или ако това вече се е случило, спрете за момент и ги изхвърлете. Така ще се движите много по-удобно и уверено през живота. Ще вървите с лекота и ще си припомните усещането за радост.

Онази проста радост, с която сте се родили. И която винаги е с вас.

По този повод американският философ и психолог Уилям Джеймс казва: „Да си мъдър – това е изкуството да знаеш какво да пренебрегнеш“. Това твърдение изглежда логично, но всички ние рядко спираме, за да изхвърлим камъчето, вмъкнало се в обувката ни, което продължава да ни наранява и да пречи на лекотата, с която се движим.

Какво да направите?

Направете си списък с товарите, които възпират и затрудняват живота ви.

  • Кои са камъчетата, които тормозят ума ви?
  • Кои камъчета са се промъкнали в сърцето ви?
  • Кои са тежките ви камъни?
  • А ежедневните?

Изработете си план с цел всяка седмица да се освобождавате от един от тези товари.
И не забравяйте: Който върви леко, стига далече.

Преразказано от „Покана за радост“ на Франсеск Миралес и Алекс Ровира

https://promo.galanto.com

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *