С какво мляко да приготвям Шейк Формула 1?

С какво мляко да приготвям Шейк Формула 1?

С какво мляко да приготвям Шейк Формула 1?

Ако си нямате треньор по хранене, логично е да четете етикета и да правите това, което пише там – порцията шейк се изготвя с 250 мл полуобезмаслено студено прясно мляко (1,5%). С него килокалориите стават малко над 200 и шейкът отговаря на определението за „заместител на храна“.

Най-доброто решение, доказало се в практиката, е да посещавате Клуб Галанто. (обади се за подробности  и записване на телефон 0888 153 150 или  0889 920 930).

Персоналния треньор е едно огромно предимство за всеки, който си купува шейк от него, а не някъде от Интернет или съмнителен продавач с по-ниски цени. Треньорът, например, ще му покаже няколко алтернативи на това мляко и ще му обясни кой вариант и защо именно него препоръчва лично за него и неговия случай. Вариантът от етикета е най-общ и най-вероятно не е най-добрия вариант за постигането на конкретната цел.

Ето няколко от възможните алтернативи:

  • Прясно мляко краве пълномаслено;
  • Прясно мляко краве полуобезмаслено/нискомаслено;
  • Прясно мляко краве обезмаслено;
  • Кисело краве мляко пълномаслено;
  • Кисело краве мляко с 2% масленост;
  • Кисело краве мляко обезмаслено;
  • Вода;
  • Козе мляко;
  • Бадемово мляко;
  • Соево мляко;
  • Оризово мляко;
  • Кокосово мляко;
  • PDM (протеинова напитка микс) и др.

Всяка алтернатива си има своите предимства и недостатъци, в зависимост от поставената цел, възрастта, пола, здравето, хранителните нужди или личните вкусови предпочитания.

Например, ако някой трябва да отслабне, фокусът в качествата на използваното мляко биха били калориите, количеството протеин и калций. Ако има за цел да си подобри имунитета и здравословното състояние, трябва да спази определен баланс на макройкB1 и микронутриентите, а калорийната стойност не е толкова съществен параметър. Ако трябва да натрупва мускулна маса, фокусът е на друго място. И всичко това зависи от текущата структура на тялото на човек, сегашния му начин на живот и поставените цели. Почти невъзможно е да се дадат общи препоръки, а с общи препоръки резултатите биха били далеч от добрите, колкото и качествени и ефективни да са самите продукти.

Нека погледнем състава на различните алтернативи.

Забележки:

  • Стойностите на нутриентите в таблицата са осреднени от няколко различни производителя и ориентировъчни за нуждите на сравнението;
  • Количествата са 300 мл за течните млека, за киселите 200 г плюс 100 мл вода, за водата 300 мл и за PDM – протеинова напитка микс е 300 мл вода с 2 мерителни лъжици (все препоръчителни количества за порция шейк);
  • Подбирани са специално „чисти“ естествени млека, не напитки – напитките обикновено са подсладени, ароматизирани, често и със съвсем нежелани съставки и не такива, в които допълнително са добавяни витамин D, калций и др.;
  • От микронутриентите е сравнен само калция като най-очакван и основен в млеката.

Нека анализираме накратко различните алтернативи.

Пълномаслено прясно краве мляко.

Съдържа доста калории, доста захари и мазнини. Неподходящо е за хора, които искат да отслабват. Неподходящо за възрастни хора – съдържа лактоза.

Полуобезмаслено прясно краве мляко

Съдържа доста калории и доста захари и все още не е най-подходящото за хора, които искат да отслабват. Отново неподходящо за възрастни хора заради лактозата.

Обезмаслено прясно краве мляко.

Калориите и мазнините са в подходящи количества, но все още съдържа доста захари и лактоза, което го прави неподходящо за определени групи хора. Често има доста неподходящи съставки поради технологията на пълното обезмасляване.

Доколкото знам, има и прясно краве мляко без лактоза, но не успях да намеря такова по местата, където пазарувам. Би било подходящо за възрастни хора, но ме притеснява, че за да бъде отстранена лактозата, ще има технологични остатъци от неподходящи съставки. Но нека оставим теорията на специалистите и се съсредоточим в наличностите и практическата употреба.

Като общ недостатък на прясното краве мляко ще отбележа факта, че съдържат лактоза и протеинът му е алерген за доста хора от всякакви групи.

Пълномаслено кисело краве мляко

С доста калории и много наситени мазнини, но няма лактоза и е подходящо за възрастни хора и спортисти.

Нискомаслено (2%) кисело краве мляко

Нискокалорично, нискомаслено, с малко захари и без лактоза. От киселите млека е един от най-добрите избори за поддържане на добро здраве и успешен контрол на теглото. За съжаление и протеините са му по-малко.

Обезмаслено кисело краве мляко

Не е най-нискокалоричното. Единственото му предимство са малкото мазнини, включително и наситените. Често обаче има доста неподходящи съставки поради технологията на пълното обезмасляване. Също така абсорбцията на някои витамини може да бъде намалена точно заради липсата на мазнини.

Очевидно от киселите млека най-подходящо е това с 2% масленост и ние най-често го препоръчваме. Не съдържа лактоза и е подходящо за всяка възраст и пол. За съжаление на пазара се намират често млека, които не са произведени по нормалния начин и предизвикват стомашни проблеми и дискомфорт.

В такъв случай, особено ако целта е отслабване, препоръчваме шейкът да се прави с чиста студена вода. Единственото нещо, което трябва да се има предвид при използване на вода, е че калориите падат почти до само 100 и протеините са доста по-малко – има вероятност шейкът с вода да е недостатъчен и човек бързо да огладнее, но този проблем има решение, даже няколко – най-лесното е да се добави по-голямо количество шейк или допълнително протеинова пудра Ф3.

Козе прясно или кисело мляко

Това също е една много добра алтернатива като хранителна стойност, но да се има предвид, че калоричността му е доста по-голяма. Общоизвестно е, че козето мляко е най-близко по състав до майчиното мляко.

Бадемово мляко

Бадемовото мляко се прави от смлени бадеми и филтрирана вода. То може да съдържа скорбяла и сгъстители, за да се подобри неговата консистенция и срок на годност. Бадемите могат да бъдат алерген за някои хора.

От ядковите млека то е най-нискокалоричното и съдържа много малко наситени мазнини и въглехидрати, но за съжаление при получаването му се губи и голяма част от бадемовите протеини и съдържа малко калций. Друг недостатък е, че е доста скъпо, но пък съдържа много микронутриенти. Съдържа обаче и вещества, които при някои хора причиняват храносмилателни проблеми. Подходящо за вегани.

Соево мляко

Соевото мляко се произвежда от соя и филтрирана вода. Подобно на други ядкови млека също може да съдържа сгъстители за подобряване на консистенцията и срока на годност. На пазара има много соеви напитки, които са нещо различно от соевото мляко и съдържат различни подсладители, ароматизатори, консерванти и други притеснителни вещества.

Соевото мляко е много нискокалорично, само бадемовото е по-нискокалорично от него. В същото време съдържа много протеини, не много въглехидрати и незначително мазнини. От ядковите млека е най-подходящо от гледна точка на макронутриенти, микронутриенти и хранителна стойност. Естествено е като растително мляко да не съдържа лактоза и холестерол и от ядковите млека е най-подходящо за всички възрастови групи.

Някои специалисти все още робуват на стари разбирания за вреди от соята по отношение на заболявания на щитовидната жлеза и проблеми с фертилните способности, както и потентността на мъжете. Практиката ни показва, че при щитовидната жлеза проблемът е по-скоро по принцип в усвояването на протеина, който при соята е в по-голямо количество, а не в това, че е соя. Но за този проблем си има решение, което треньорът по хранене знае. А по отношение на потентността, който знае колко деца имаме (5) и колко соеви продукти ядем, някак си трудно ще повярва, че се соята се отразява негативно на фертилните способности и потентността.

Соята в продуктите на Хербалайф гарантирано не е ГМО и се произвежда в собствени на компанията плантации и производствени предприятия при изключително строг контрол и хигиена.

Единствен недостатък е, че соята също може да бъде алерген за някои хора, но това го знаем само на теория – в практиката ни не се е проявило до този момент.

Оризово мляко

Оризовото мляко се прави от бланширан ориз и вода. Както и при други растителни млека, то често съдържа добавки за подобряване на консистенцията и стабилността. Негово предимство е, че е почти невъзможно да предизвика алергии и по тази причина е добър избор за хора с различни непоносимости – към мляко, ядки, соя, лактоза или други.

Основен недостатък му е значително по-високата му калоричност и съдържание на въглехидрати, а в същото време незначително съдържане на протеин. Категорично не се препоръчва за бебета, деца и бременни жени заради по-високи нива на неорганичен арсен.

Кокосово мляко

Кокосовото мляко се прави от филтрирана вода и кокосов крем от настъргана зряла кокосова ядка. Въпреки името си, кокосовият орех всъщност не е орех, така че хората с алергии към орехи би трябвало да могат да го ядат без това да се отразява на здравето им.

Кокосовото мляко на пазара всъщност е разредено кокосово мляко. Както и при други растителни млека, кокосовото мляко често съдържа добавени сгъстители и други съставки.

Кокосовото мляко съдържа многократно повече калории и значително повече мазнини от другите алтернативи на млякото. Не е с особено висока хранителна стойност и често изкуствено му се добавят различни витамини и микронутриенти. В последни научни изследвания се говори, че неговите наситени мазнини са средно-верижни триглицериди, които с спомагат свалянето на мазнини. Все още нямаме достатъчна практика с използване на кокосово мляко, за да твърдим каквото и да било, но спазвайки принципа да се ползват местни продукти и че наситените мазнини като цяло водят до повишен риск от сърдечни проблеми, избягваме да го препоръчваме освен в минимални дози за някои готварски рецепти. То също съдържа вещества, които при някои хора могат да предизвикат проблеми с храносмилането.

PDM – протеинова напитка микс

Това е уникална напитка, която се предлага вече от няколко месеца и в Центъра за продажби на Хербалайф – България.

Порция от нея в количество колкото млякото за шейка е нискокалорична (само 108 ккал), съдържа доста повече протеини (15 г), малко въглехидрати (само 7 г, от които едва 0,3 захари) и почти никакви вредни мазнини. Може да се добавя към всеки вид шейк и не само му обогатява вкуса, но и съдържанието с допълнително 22 витамина и микронутриенти.

Категорично изводът, който се налага е, че PDM е най-добрата алтернатива на млякото при приготвянето на шейк Ф1 от който и да е вид.

При приготвянето на шейк с PDM има и някои тънкости, които при желание от Ваша страна ще сподели с Вас Вашият персонален треньор, а още повече хитрини и полезни неща ще научите в Клуб Галанто.

Записахте ли се вече? Търсете Антон Иванов – 088 9 920 930 или Галина Михайлова – 0888 153 150.

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *