Цигански катми

Цигански катми

Цигански катми

Баща ми ми е разказвал, как в една циганска къща в Ямбол млада циганка го е нахранила с цигански катми и там се е научил и той да ги прави. Затова съм ги и кръстил „Цигански катми“.

Какво точно е правил в тази циганска къща при тази циганка можем само да гадаем. Не съм се сетил някога да го питам…

От него съм научил, че основното оръдие на труда за тези катми е т.нар. „“цигански сач“. Тогава изобщо не бях чувал тази дума и дълго време си мислех, че сачовете се използват само за готвене на катми.

Друго интересно нещо, пак научено от него, е че сачът не се мие. Е, той си беше зевзек, колко е вярно това не знам, но тогава го приех за чиста монета, тъй като му помагах (гледайки) да прави катмите на огнището на село (Малък Чифлик, Великотърновско). Тогава реших, че огънят е достатъчен за дезинфекция 😉 и почистване.

Във всеки случай не съм ял никъде такива катми като тези, приготвени от него или майка ми на цигански сач върху жаравата в огнището.

Той за циганките и огънят и други неща ми разправяше, които тогава много-много не разбирах, а сега като се сетя, ме карат да се смея.

На сача не слага никаква мазнина, а когато се нагорещи (сачът е направен от чугун), се намазва с парче сланина, забучено на вилица.

Катмите не се подхвърлят като палачинките във въздуха, може би по простата причина, че чугуненият сач е доста тежък. Но се отделят лесно от него с една дървена или друга „шпатула“ или както там се казва това плоско домакинско пособие. Моментът за обръщане се определя лесно – като се промени цветът на цялата катма (сместа леко, но достатъчно отчетливо потъмнява). Опичането на катмата от другата става по таванния способ – поглеждате тавана и като решите, че е готова, махате катмата от сача 😉 – обикновено е по-малко от минута.

Аз ги правих на газов котлон, но честна дума, става и на електрически. Не е задължителна жарава, пък и ни всеки има възможност за нея.

Готовите  катми се подреждат в подходяща чиния и се намазват леко с прясно масло от горна страна, а следващата катма от долната си страна поема от него.

Катмите не се правят като палачинките, макар че имат сходни съставки. Правят се с мая и сместа трябва първо да втаса.

За около 16 бр. катми са необходими:

 • 4 яйца
 • 4 чаени чаши брашно
 • 4-5 чаши прясно мляко (около литър).
 • 50 г жива мая – едно кубче (никога не съм ги правил със суха мая и не знам колко трябва да е, но би трябвало да стане, като се смеси с брашното)

Имайте предвид, че са доста засищащи. Аз съм голям човек, близо 100 кила, но две катми с мед са достатъчни да ме заситят, а на четвъртата вече пъшкам „не мога повече“ 😉.

Някога ги бърках на ръка, сега при наличието на блендер реших да ги направя с него и нямаше никакъв проблем (блендерът обаче трябва да е към 2 литра, за да може да събере всички съставки). Не стават съвсем автентични, защото циганката надали е имала блендер, но е по-удобно и бързо.

 1. Разбъркват се първо яйцата.
 2. Живата мая се разбърква в част от млякото, което трябва да е поне стайна температура или леко по-топло (че иначе трябва да чакате цял ден или нощ да втаса). Ако маята е суха, може би най-добре да се разбърка с брашното.
 3. Сипва се млякото в при яйцата и пак се разбърква.
 4. Добавя се и брашното. По малко, да е по-лесно. Разбърква се постоянно.
 5. Добре разбърканата смес се изсипва в съд с двойно по-големи размери.

Когато втаса достатъчно за използване, тя увеличава поне два пъти обема си, затова.

Ако правите често палачинки, имайте предвид, че черпакът трябва да е 2-3 пъти по-голям от този за палачинките – в сача се сипва повече смес. Катмите стават 2-3 пъти по-дебели от палачинките със същия диаметър.

Катмите със сигурност не са най-здравословното ястие, но са дяволски вкусни, особено ако са направени с любов.

Обаче тъй като пълнежът може да е по ваш избор, може да се постигне и здравословен баланс. Не е задължително да се ядат с мед или конфитюр. Могат да се направят със смес от скир и шейк Формула 1, скир и PDM, овкусена извара с протеинова пудра Формула 3 или друга подходяща високопротеинова смес, за да се компенсират въглехидратите и мазнините. И малко спорт за изгаряне на калориите 😉.

Макросите за 1 бр. катма са показани в таблицата. Пресметнал съм ги за използваните от мен продукти. При вас може да се различават, най-вече заради съдържанието на прясното мляко и типа на брашното. Но все пак могат да ви ориентират, за да направите заедно с пълнежа оптимален баланс 30% мазнини, 30% протеини и 40% въглехидрати (спрямо калориите, не теглото! – след таблицата за катмите ще ви подсетя колко калории са различните макронутриенти).

Количество основни макронутриенти за 1 катма:

kCal Мзн От тях
мзн
Вглх От тях
зхр
Фбр Пртн
139,2 4 1,8 20,8 0,8 0,4 7

 

 • 1 грам протеин – 4 kCal
 • 1 грам въглехидрат – 4 kCal
 • 1 грам мазнини – 9 kCal
 • 1 грам алкохол – 7 kCal

Алкохолът вмъкнах за разкош, не защото е макронутриент. Да ни подсеща колко празни калории поемаме с всяка чашка.

Да ви е сладко! И да не забравяме, че правилното хранене е основа на силния имунитет.

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *