Здраве на кредит

Здраве на кредит

Здраве на кредит

На всеки се случва да тегли кредит.

На един – защото няма пари.

На друг – защото не иска да харчи свои пари (за даден проект).

А дали понякога взимаме здраве на кредит?

Последните няколко години се сблъскахме с много истории. Но в тях не се разказваше за пари. А за здраве. И добър живот. Или скапан. Ще споделя някои изводи и научено от тях. Желаещите могат да чуят целите истории в клуба и дори да се запознаят с героите от тях.

Бързи кредити

Бързи пари – кога ни трябват? Когато трябва да запушим набързо някаква „дупка“.  Чувствали сме се гадно. Като вземем парите, за кратко сме щастливи. Ама за кратко! Трябва да ги върнем. Също толкова бързо. И с огромни лихви.

И с алкохола е така. Уж ни „решава“ проблемите. За кратко. На другия ден ни боли глава и пак се чувстваме гадно.

Очевидно, алкохолът не решава проблемите.

То и млякото не ги решава, ще каже някой. Да, но от алкохолът остават последствия. Един ден разбираме какви. Дано не е прекалено късно. „На ухо“ ще ви кажа, че и от млякото могат да остават последствия, ако се приема неправилно. (Ако искаш да научиш повече, прочети тук.

Потребителски  кредит

С по-големи лихви, но пък с по-малки отговорности. Или поне не мислим за това в началото. Но да, чувстваме се богати. И после – мъка…

Така е и с кратките забежки от здравословния живот. Чувстваме се добре. Не мислим за последствията. И после – мъка…

Ипотечен кредит

Тук сумата е голяма, времето е продължително, цената е огромна – връщаме понякога в пъти повече.

На него отговаря сериозното „храноблудстване“ – когато дълго се храним и живеем неправилно. Удоволствието е голямо, времето продължително, цената – огромна – връщаме понякога в пъти повече. В един момент организмът ни крещи: „Не мога повече!“ и се появяват какви ли не „колектори на кредити“ – болести, лекарства, козметици, разнообразни скъпи процедури и невероятни проблеми.

Заем от приятел

Сумите са малки. Обикновено няма лихви. Е, поне няма видими. Но получателя на заема губи част от свободата си. Разбира това доста по-късно.

Със здравето „заем от приятел“ взимаме по празниците – Коледа и Нова година, Великден, сватби, кръщенета и всякакви други събирания на близки хора. Хапваме повече от това, което ни е нужно. Хапваме и различни неща от нещата, които трябва. Правим го, за да не засегнем близки хора. Е, какво пък толкова… от един път нищо няма да стане. Т.е. „греховете“ са съвсем малки, и лихвите – невидими за момента. Но получателя губи част от свободата си. Разбира го доста по-късно… когато остане в ръцете на най-близките си хора, защото не може сам да се грижи за себе си.

А животът е сериозна финансова институция (в здравето). Събира всичките ти кредити (за здраве), без значение от къде и кого са взети, и ти ги стоварва изведнъж на главата.

Плащай! Сега!

И идват хората при нас, смутени… „ами както си беше всичко ОК, изведнъж…“

Не, не е изведнъж. Вече го знаем със сигурност.

Безплатен обяд няма!

А всички тези кредити (за здраве) проблем ли са?

Вие решете. В нашия клуб не създаваме проблеми.

Предлагаме решения.

В тази статия няма как да предложим общо решение. Всеки човек е различен. Всеки човек има различни цели, различни нужди (е, в повечето случаи не съвпадат, но всеки сам определя приоритетите си и се справя сам – колкото може – с егото си).

Изготвяме на конкретния човек негов персонален „бюджет“ (за здраве). Колко калории са му необходими според начина му на живот? Колко да приема? И какви (важно! – това не е проста математика или физика). Динамично го променяме според промените в него и проследяваме какво се случва. Не го оставяме сам в тази борба (понякога ожесточена – с его, мързел, слаба воля, оправдания, световни икономически кризи и какви ли не фактори).

Общото е, че всеки човек трябва да прави дългосрочни инвестиции. В здраве. Въпреки аналогиите, тук не говорим за пари.

И трябва да ги прави от рано. За себе си – от младостта. Да научи и деца и внуци. Всички свои близки.

Каква е възвращаемостта?

  • Здраве и силен имунитет;
  • Красота – красива и стройна фигура, красива и сияйна кожа;
  • Сила, работоспособност и издръжливост;
  • Мъдрост и опит:
    • Веганство и вегетарианство – не е решение;
    • Глад – не е решение;
    • Оправдания – забравя ги, защото няма невъзможни неща;
    • Лекарства – понякога са нужни, но е важно кога;
    • Личностно развитие – знания за живота, бизнеса, взаимоотношенията;
    • Правилно хранене на мозъка за добро функциониране;
  • Красиво остаряване – кой не го иска?

Не става веднага. Не става от днес – за утре. Три, шест месеца, година или повече – за всеки човек е различно – зависи кой колко „кредит“ е събрал да връща. Трябва упоритост и не толкова много воля. Стига желание и правилно подреждане на ценностите в живота.

E да, може и по старому…

Ти кой път избираш?

Регистрирай се при нас.

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *