Как да стопим висцерални мазнини?

Как да стопим висцерални мазнини?

Как да стопим висцерални мазнини?

„Висцералните“ или още „вътрешните“ мазнини са мазнините, които се намират около вътрешните органи и в самите органи. Естествено е болшинството висцерални мазнини да са разположени в коремната област – там са повечето ни вътрешни органи.

Талията е нещо, което най-бързо се „сваля“.

Това създава впечатлението, че вътрешните мазнини също най-лесно се свалят.

Да, ама не.

Впечатлението не винаги отговаря на истината. А в нашата практика работим с обективни измервания и факти.

Наистина, като измервания в сантиметри талията се променя най-бързо. Може би и голяма част от мазнините се сваля с нея. Но за съжаление това най-често са общите подкожни мазнини. Вътрешните мазнини започват да изчезват едва когато значително намалеят подкожните.

Висцералните мазнини също съхраняват калории, но не са толкова „очевидни“, тъй като се намират около и в самите органи. Те имат и защитна функция – предпазват органите от чисто физически „повреди“. Но наднорменото им количество е по-скоро вредно, отколкото полезно. Освен това те не само съхраняват енергия и предпазват – произвеждат и освобождават хормони, които предопределят работата на други органи. Наднорменото количество висцерални мазнини може да повиши нивото на LDL-холестерола (известен още като „лош“) и кръвното налягане и да намали HDL. Висцералните мазнини нарушават чувствителността към инсулин, което пък увеличава риска от диабет тип 2.

Това, че имаш тънка талия, не означава непременно, че нямаш наднормени висцерални мазнини. Има най-различни теории – например, ако напълняваш като круша, имаш много подкожни мазнини и не толкова висцерални (при пълни бедра и дупе), а когато напълняваш като ябълка (слаби крака и пълен торс) имаш много висцерални мазнини и не толкова много подкожни. Или пък че мъжете трябва да имат талия под 102 см, за да нямат много висцерални мазнини, съответно жените – под 89 см.

Нашата практика с обективни измервания с биоимпулсен импедансен анализатор показва, че не може да се открие някаква задължителна пряка връзка между талията и вътрешните мазнини. Най-сигурно е да бъдат измерени с анализатора. Подобни анализатори са вече достъпни в почти всеки фитнес или клуб за здравословно хранене и е неоправдано да се опитвате с разни зависимости между обиколките на тялото да ги прогнозирате – просто ги измерете!

Семейната здравна история има определено значение като предпоставка за завишена норма на висцерални мазнини. Обърнете внимание, че не казвам генетиката, а семейната здравна история.

Генетиката има малко значение за нашето здраве – 6-8%. Решаващо влияние има начинът на живот. Нашият начин на живот се различава незначително от живота на нашите родители и това си е съвсем нормално – това сме видели, това правим. За да променим своето здраве, трябва да променим начина си на живот и най-вече своето хранене.

Но какво точно трябва да направим?

Трудно е да се дадат общи съвети. Всеки човек си е отделна „вселена“. Практиката ни показва, че най-ефективно е когато се започне с базов режим, но промените се проследяват от наш треньор и своевременно се правят необходимите корекции.

Представете си, че мазнините са в нашето тяло като водата в един басейн. Бихте ли могли така да източвате басейна така, че да се източва водата само от някои части на басейна? Например само в средата на басейна, по краищата да си седи така. Не! Горе-долу същото е и с мазнините. Източването на мазнините става с промяна в начина на хранене, а конкретните промени по тялото ни със специализирани за тази част физически упражнения.

Тъй като вътрешните ни органи не се влияят от определени физически упражнения, висцералните мазнини се свалят едва когато общите мазнини паднат близко до определените норми.

Все пак и тук сме открили някои хитринки.

  • Като обща препоръка задължително е да ти бъде изготвен персонален хранителен режим. Специално за теб. Не режима, който е изготвен на твоя приятелка или който си намерил(а) в Интернет. Освен да е направен точно за теб и твоето количество протеини, мазнини и въглехидрати, режимът трябва да е добре балансиран, приоритетно от храни с нисък гликемичен индекс и висока хранителна стойност.
  • Проследявай структурата на тялото си. Проследяването на теглото не дава почти никаква информация за верния път на развитие. Понякога дори може и да те заблуди. Ежеседмично трябва да се измерва промяната в общите мазнини и веднъж месечно – и на висцералните. Това ще ти позволи да правиш своевременни и правилни корекции в режима. И ще те мотивира.
  • Висцералните мазнини не зависят колкото общите мазнини от намален калориен прием и от силови тренировки. Повлияват се повече от упражнения за издръжливост и от разнообразна храна с висока хранителна стойност. Задължително богатство от микронутриенти и особено от Омега-3 мастни киселини.
  • Наблегни на протеините в хранителния режим. Особено ако си се ориентирал(а) към вегетарианско или веганско хранене – тогава доста трудно си набавяш необходимите протеини, а поради начина си на хранене неусетно прекаляваш с въглехидрати, пък било то и по-сложни.
  • Забрави за алкохола. Помисли си сериозно дали искаш да бъдете щастлив час-два и на другия ден да те боли глава или искаш да бъдеш здрав и щастлив до края на живота си… Въпрос на приоритети е.
  • Не сме установили пряка връзка между цигарите и вътрешните мазнини, но със сигурност е най-добре да се откажеш и от пушенето.
  • Спи повече, по-малко се стресирай. При правилно хранене това не е трудно. Личен опит. Гладуването за отслабване, включително и постенето, особено при неправилно изпълнение,  имат обратен ефект. И ако се замислиш, всички революции са направени от гладни и стресирани до крайност хора.

Без да се опитвам да плаша никого, общоизвестно е, че мазнините са основен рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания, високата кръвна захар, повишени нива на триглицеридите и LDL и занижени нива на HDL, което също е вредно.

Като обобщение препоръчвам следното.

  • Мазнините в областта на талията се горят лесно, но висцералните – не толкова!
  • Направи си измерване с анализатор на структурата на тялото.
  • Направи необходимите промени в начина си на живот, най-вече в хранителни режим.
  • Проследявай промените и прави необходимите корекции.
  • Храни се се храни с нисък гликемичен индекс и висока хранителна стойност.
  • Хидратирай се според указанията на треньора си.
  • Повиши физическата си активност – дори ходенето пеш може да окаже огромно плодотворно влияние като допълнение на останалите препоръки.
  • Запиши се в наше предизвикателство, например „Маратон“, там ще научиш много за храненето от нашите треньори. Или потърси направо Галина Михайлова – 0888153150 – тя ще намери решение на твоя проблем.

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *