10000 крачки на ден

Със сигурност сте чули (или чели) съветите, че е желателно да се стремите да ходите пеша 10000 крачки на ден.

За повечето хора това са 6-8 км/дневно, в зависимост от височината на човек, скоростта с която се движи и навиците му при ходене.

А запитвали ли сте се дали това е така? И откъде идва числото 10 000 крачки на ден? А какво се случва, ако прекалим или не го достигнем?

Ако се задълбаем в историята на това число излиза, че е съвсем случайно избрано. Произходът му е от 60-те години на миналия век, когато в Япония е пуснат в продажба първият крачкомер – в неговото описание е записан такъв препоръчителен брой крачки на ден.

Няма научни твърдения, че това е правилния брой крачки.

Дори напротив – ако сте започнали скоро тренировъчна програма и решите да достигнете този брой крачки, но по някаква причина не успявате (време, маршрут, разбити тротоари или др.), това може да ви подейства доста демотивиращо.

Ако плувате, карате велосипед или се занимавате с друг спорт, активността ви няма как да се изчисли в крачки, а вероятно не е хич малка. Но колко точно крачки да извадите от 10-те хиляди? Това е интересен въпрос.

Пък и всеки човек е „отделна вселена“, няма как да се даде обща рецепта за всички.

Затова препоръчваме изготвяне на персонална програма, наред с правилно хидратиране и балансиран хранителен режим, съобразени с неговите индивидуални особености в структурата на тялото и текущия му начин на живот и планираните тренировки. В клуб „Галанто“ можем да изготвим такава програма за всеки наш член в зависимост от желанието му.

Практиката ни показва, че желанието за активен спорт се появява едва когато човек посвали малко от теглото си – трудно се спортува с торба цимент на гърба 😉 – затова даваме приоритет на хранителния режим и първоначалните насоки за промяна в начина на живот. Разбира се, най-добре би било спортът да се включи още от първия ден на промяната.

Но всички тези и още много интересни неща ще научите при нас – регистрирахте ли се вече?

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *