5 начина за подобряване на здравето на сърцето и азотен оксид

Доктор Лу Игнаро,
Нобелов* Лауреат по медицина,
член на Консултативен съвет за хранене на Herbalife

5 начина за подобряване на здравето на сърцето и азотен оксид

5 начина за подобряване на здравето на сърцето и азотен оксид

Не твърде много хора знаят за азотния оксид и как той насърчава сърдечно-съдовото здраве. Производството на азотен оксид в нашето тяло – известен като NO – всъщност играе решаваща роля: поддържане на кръвоносните ни съдове гъвкави за увеличаване на притока на кръв.

Какво е азотен оксид?

Нарича се „молекула чудо“, но малцина знаят какво е, какво прави или защо е важно. Като някой, който е посветил кариерата си на изучаването на тази тема, нека да разкажа основните неща.

Азотният оксид е това, което се нарича биологичен регулатор. Клетките в нашите артерии и вени произвеждат биологични регулатори, за да помогнат на нашите 50 трилиона клетки да комуникират помежду си.

Тези биологични регулатори защитават сърдечно-съдовата система от увреждане и стареене. Целта им е да поддържат здравето на сърцето и кръвоносните ни съдове и те го правят главно чрез поддържане на артериална еластичност.

Защо азотният оксид има значение за здравето на сърцето

Артериалната еластичност поддържа нормалната вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове), което подобрява притока на кръв към всички органи. Производството на азотен оксид поддържа здравословни нива на кръвно налягане, които вече са в нормални граници и еластичност на кръвоносните съдове.**

Количеството на азотния оксид в организма започва да намалява с остаряването. Поради това става необходимо да се засили производството му с увеличаване на възрастта.

И така, как можете да увеличите и поддържате азотния оксид в системата си?

5 начина за подобряване на здравето на сърцето с повишаване и поддържане на азотен оксид

Ето няколко насоки и идеи за постигане и оптимални нива на азотен оксид:

  1. Яжте висококачествен протеин

Протеинът съдържа аминокиселини, които насърчават производството на азотен оксид. Помислете за соевия протеин, тъй като соята съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини, а соевите храни имат ниски или никакви наситени мазнини.

  1. Консумирайте зеленчуци с високо съдържание на азотни съединения

Целина, маруля, цвекло, спанак и рукола имат високи нива на азот. Когато се консумират, азотът се превръща в азотен оксид.

  1. Приемайте ненаситени омега 3 мастни киселини

Можете да ги намерите в прясна риба от много видове. Те поддържат съдовото здраве чрез намаляване на възпалението в цялото тяло. Възпалението може да засегне кръвоносните съдове и да доведе до сърдечни заболявания и инсулти.

  1. Използвайте добавки с азотен оксид

В човешкото тяло нивата на NO са най-ниски през нощта. Ето защо добавките на азотен оксид се приемат най-добре вечер или преди лягане. Тези добавки не съдържат самия азотен оксид, но помагат за образуването на азотен оксид в тялото.

Две от най-често използваните съставки са аминокиселини като L-аргинин и L-цитрулин.

L-аргининът и L-цитрулинът подпомагат производството на азотен оксид и притока на кръв за здравословната функция на мозъка, сърцето и други органи. Те също така спомагат за поддържането на тонуса и гъвкавостта на кръвоносните съдове за здрава съдова функция. **

Витамините С и Е, както и алфа липоевата киселина също помагат за засилване на производството на азотен оксид.

  1. Тренирайте редовно

Производството на азотен оксид се увеличава драстично, докато се занимавате с физически упражнения на всяко ниво, независимо дали става дума за ходене, бягане, колоездене, плуване или просто изкачване на стълби.

Заключение: азотният оксид е жизненоважна молекула в тялото и е от съществено значение за сърдечно-съдовото здраве. Това е компонент, от който всеки се нуждае, независимо от възрастта или пола. Така че, изградете здравословен и активен начин на живот, който осигурява достатъчно азотен оксид, който да подпомогне поддържането на дълъг, щастлив, здравословен живот.

* Нобеловата фондация няма връзка с Herbalife и не преглежда, одобрява или одобрява продуктите на Herbalife Nutrition.

** Тези твърдения не са оценени от Администрацията по храните и лекарствата.

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *