5 отговора на въпроси за холестерола

5 отговора на въпроси за холестерола

5 отговора на въпроси за холестерола

Какво е холестерол?

Холестеролът (известен още като холестерин) е органично съединение, което изглежда като восък. Специалистите казват, че е „стерол“ – комбинация от стероид и алкохол. От гръцки се превежда нещо като „втвърдена жлъчка“. Няма как да го „пипнем с пръсти“ и просто трябва да се примирим, че в тялото ни има такова восъчно вещество. И няма как да се отървем от него.

Откъде идва?

Целият холестерол, необходим на организма, се произвежда в черния дроб. Но той може да дойде и с храната. Например, ако прекаляваме с барбекюто, всъщност се съгласяваме, че животинският холестерол ще попълни личните ни запаси. Това обаче не означава, че пък ако се лишаваме от барбекюто, няма да имаме холестерол – черният дроб ще запълни липсата му, колкото може, защото холестеролът е нужен на нашето тяло.

Вреден ли е холестеролът?

Холестеролът е най-важният градивен елемент на тялото. Той участва активно в създаването на клетки на всички органи и тъкани – нерви, мускули, кожа, бели дробове, сърце. Мозъкът обикновено съдържа 25% от общите резерви на холестерола в организма и това е съвсем оправдано: „“втвърдена жлъчка““ е необходима за растежа и развитието на нервните клетки.

Е щом холестеролът е необходим и полезен, защо се пазим от него?

Ако в тялото има твърде много холестерол, той започва да се натрупва по стените на кръвоносните съдове, създавайки така наречените атеросклеротични плаки. Луменът на съдовете се стеснява, все по-малко кръв навлиза в органите и тъканите, те получават все по-малко хранене и кислород. Тази гадна работа я върши т.нар. „лош холестерол“ – LDL, но пък HDL, или „добрият холестерол“, се опитва да я предотврати.

Какво да направите, ако се установим, че сме с висок холестерол?

За начало трябва да се консултираме с лекуващият ни или семейният ни лекар. Възможно е нивото на холестерола ви да е малко по-високо от нормалното, но да няма други рискови фактори. Тази ситуация се счита за нормална и не изисква лечение.

Принципно е желателно дори и в такъв случай да си понижим холестерола. Често е достатъчно да направим някои малки промени в начина си на живот: да следим какво ядем – по-малко трансмазнини, повече зеленчуци и плодове с високо съдържание на фибри, повече движение, по-малко пушене.

Да обобщим.

Дали ще приемаме храни, съдържащи холестерол, в повечето случаи не е толкова важно, стига да не прекаляваме с тях.

За да нямаме проблеми с холестерола, трябва да направим следното:

  • Да се преборим със затлъстяването (ако сме го допуснали);
  • Да увеличим физическата си активност;
  • Да коригираме храненето си – не бива да прекаляваме със солта. Не бива да прекаляваме всъщност с каквато и да е храна, но особено с такава, която съдържа наситени и транс-мазнини и води до затлъстяване. Необходими са ни значително повече фибри, овесени бетаглюкани, Омега-3 и плавно увеличаване на приема на вода до 0,04 л на кг тегло.
  • Пушенето оказва изключително вредно влияние на нивата да добрия холестерол. Спирането му се отразява благотворно дори само след 3-4 седмици.
  • Добро решение е приема на Beta Heart, който съдържа овесени бетаглюкани и доказано намалява нивата на лошия холестерол с порция от 2 лъжици на ден, а при една лъжица поддържа правилните нива.

Още много за холестерола и всички аспекти в храненето и качествения и пълноценен живот може да научите в нашите предизвикателства – свържете се с наш треньор за повече информация и препоръки.

Хареса ли ви статията „“5 отговора на въпроси за холестерола„“? Споделете в коментар, моля.

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *