6 прости правила за работа от дома

6 прости правила за работа от дома

6 прости правила за работа от дома

Още по времето, когато жена ми се занимаваше със счетоводство, се опитвах да улесня работата й – да може да работи и от вкъщи.

Тогава това беше резервен вариант, но се оказа много удачен, особено при годишно приключване или наближаване на някакъв краен срок.

Моята работа по това време също беше тясно свързана с компютри и информация. Улесних и себе си. Основно за удобство.

В къщи имам огромна електронна библиотека, която искам да ми е достъпна по всяко време, когато ми потрябва. Имам и сървър с всички необходими за работата ми файлове, програми и документи.

Така дистанционната работа стана не само двустранна, но и повсеместна – можех да включвам, изключвам и управлявам всичките компютри в офиса и в къщи от всякъде, включително и когато съм например на море.

Наред с техническите сложнотии, за които всеки би могъл да ме попита лично, но не са предмет на тази статия, има и няколко прости  организационни правила, които повишават значително ефективността на работата от т.нар. от една от снахите ни „home office“.

За нас може в повечето случаи може да е необичайно, но младите хора все повече работят от вкъщи и работодателите им оценяват това като много положителна практика.

Естествено, изключвам професиите, за които това е невъзможно.

Ето ги и самите правила.

1. Разберете се предварително с близките си у дома.

Едва ли живеете сами вкъщи. Деца и/или други близки са нещо съвсем обичайно.

Те трудно ще приемат факта, че вие сте на работа, след като сте си у дома.

Вие трудно ще се въздържите да свършите домакинска работа, която сте отлагали дълго заради липса на време. Или просто ще загубите мотивация заради близостта на дивана и телевизора.

Така че, предупредете близките си, че сте на работа и ги помолете да не ви пречат. Предупредете и себе си. Забранете си изкушенията.

Определете си работно време. Включете и кратки почивки, но наистина почивайте и се раздвижете, а не се опитвайте да свършите „поне част от работата, която дълго сте отлагали“.

2. Определете или оборудвайте работно място, ако нямате.

Най-неудачна е работа с лаптопа от леглото или лежейки на дивана.

(Тук да вмъкна, че по статистика много голяма част от домашните пожари в днешно време са предизвикани от запалил се в завивките на леглото лаптоп.)

Всяко друго място би било по-добре от това – бюро на ученика, ако е на училище, кухненската маса, холна масичка, дори подходящо нощно шкафче.

Със сигурност ще ви трябват контакти или разклонител. Не пренебрегвайте светлината и мястото за сядане. Създайте си удобства. Осигурете си правилна стойка на седене. Заредете с необходимите канцеларски дреболии.

3. Направете си план за работния ден.

В офиса може и да нямате. Може да разчитате на шефа или колегите да ви „вкарват в релсите“. Вкъщи няма кой – вие сами ще трябва да се организирате.

Започнете от най-трудните задачи и оставете най-лесните за накрая.

Делегирайте неотложните домашни задачи за другите хора, които са в къщи и не се разсейвате с тях. Напомнете им, че сте на работа и не бива да ви безпокоят.

Дръжте плана пред очите си и се придържайте към него.

4. Помислете за храната.

Въпреки, че сте си у дома, помислете предварително за храненето си.

Уверете се дали имате всичко необходимо и ако трябва нещо да подготвите, направете го преди да се заемете сериозно с работата. Спазвайте обичайния си хранителен режим, както когато ходите на работа в офиса.

Ограничете времето за хранене предварително. Не се поддавайте на изкушението да си „опънете малко гръбнака“ след хранене, тъй като леглото или диванът са наблизо.

Ако обядвате заедно с близките си, имайте предвид, че те със сигурност бързо ще забравят, че сте на работа.

Затова препоръчваме да приготвяте храната си и да се храните отделно, когато работите от вкъщи.

Дори да сте пропуснали да си направите план за деня, определете още преди да започнете крайния час за храненето.

5. Почивки

Задължително си определете времето за почивки предварително.

Препоръчително е почивките да са свързани с някаква кратка физическа активност, особено ако имате подходящи аксесоари у дома.

Отново избягвате дивана, леглото и телевизора.

6. Спазвайте дисциплината и режима си, все едно сте в офиса.

Не работете по пижама и дори с обичайните си домашни дрехи.

Може и да не се облечете най-официално, но имайте предвид, че облеклото мотивира.

Работния ви ден вкъщи не се променя особено поради смяна на мястото, така че най-добре да спазвате същите ритуали, каквито сте имали в офиса. Те ще поддържат мотивацията ви за ефективна работа.

Не пренебрегвайте нито началото, нито края на работния ден и ги спазвайте стриктно.

В повечето случаи разликата дали сте в офиса или в къщи е единствено в по-голямото удобство за срещи с други хора. Всичко останало си е същото. Важно е, че макар и вкъщи, сте на работа.

Ако не сте работили така досега, може би в началото ще ви е трудно. Това е нормално и не бива да ви притеснява.

Надявам се тези 6 прости правила за работа от дома ще ви помогнат бързо да превключите.

А по-любознателните могат да прочетат и тази статия от наш партньорски сайт: https://www.mindgenius.com/homeworking-homeschooling-in-covid-19-by-brad-egeland/

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *