7 начина да направиш кафето си здравословно

7 начина да направиш кафето си здравословно

7 начина да направиш кафето си здравословно

Който идва в нашия клуб знае, че не принуждаваме никого да прави нещо против волята си. Особено да се лишава от нещо любимо.

Ако кафето ти е любимо удоволствие? Как да го направиш здравословно? Ето няколко съвета, проверени в няколко-годишната ни практика.

 1. Кафето е силен диуретик. На разбираем език това ще рече, че с всяко изпито от теб кафе половин литър вода преминава през тялото ти, без изобщо да се използва по предназначение. Как да се преборим с това?

Решение: с всяко изпито кафе пий чаша-две чиста вода (не газирана или някаква друга течност – вода!).

 1. Наш основен призив е: „всичко е индивидуално, но умереността, балансът и плавната промяна важат за всички“. Той се отнася и за кафето. Ето няколко предложения.

Умереност. Притеснителната съставка в кафето е кофеинът. Прием под 400 мг кофеин дневно няма доказано вредно влияние. Какво ще рече това? Това е съдържанието на 4 чаши кафе.

Предложение: не превишавай 3 чаши изпито кафе дневно. Защо три, а не четири? Защото със сигурност приемаш кофеин и от други напитки. Не е зле да се има предвид, че освен в 4 чашки кафе допустимата порция от 400 мг кофеин се съдържа също така в 8 чаши черен чай, в половин енергийна напитка, в една диетична сода и в ред други продукти.

Баланс. Най-критичния баланс е този с водата, за който вече писах. Спазвай го винаги! Замисли се – когато нашите родители и прародители някога пиеха кафе, винаги го сервираха с чаша вода! Това не е случайно. Но е добре забравен здравословен навик.

Плавната промяна. Теоретически е добре намаляването на кафето да става постепенно, с половин чашка дневно по-малко всеки ден. Моята практика показва че това е много индивидуално. Всъщност никого не сме карали да спира кафето. За всички хора от нашия клуб промяната се оказа незабележима. Но нека първо да стане ясно какво да промениш, пък ти се довери на уелнес-треньора си – той ще се съобрази и с твоите персонални особености.

 1. Около 2/3 от хората, които идват при нас, предпочитат кафето с различни добавки – мляко, сметана, захар или други. Здравословно ли е това?

Ние сме толерантни и винаги изслушваме техните обяснения, че са чели в Интернет или така им е казал лекар/диетолог/нутриционист/ЕЖК (една жена каза) колко е полезно това, но всичко си има цена. Всяко подобно нещо добавя:

 • калории, често празни (ирландско кафе – алкохол),
 • транс-мазнини, вредни подсладители и оцветители (сметана),
 • лактоза (мляко – при възрастните хора липса ензимът, който участва в преработването й и остатъци от нея се лепят на „най-невероятни“, но винаги неподходящи места),
 • захар (дали е бяла или оцветена от търговците, не виждам разлика) или
 • други вредности.

Може би канелата или какаото (в малки количества) са единствените „здравословни“ добавки, но пък променят аромата му.

Решения:

1. Пий кафето чисто (но не забравяй водата!).

2. Вместо мляко или сметана, добави си малка лъжичка шейк Формула 1 „Кафе Лате“ на Хербалайф.

3. Замести кафето напълно с шейк Формула 1 „Кафе Лате“ и Термоджетикс-чай на Хербалайф – шейкът ще задоволи нужда ти от аромат на кафе и енергия, а чаят – от кофеин и енергия.

 1. Липсва ми енергия и ми се доспива. Не мога без кафе.

Решение: Довери се не уелнес-треньора си и спазвай режима, който ти е препоръчал. Практиката ни показва, че с приема на 1-2 или повече шейкове  и Термоджетикс-чай дневно човек си набавя необходимото количество протеин, кофеин и микронутриенти, съответно има достатъчно енергия и нуждата от кафе постепенно и неусетно отпада.

 1. Кафето е полезно. Чел съм, че по статистика хората, които пият кафе под 4 чаши дневно, живеят по дълго. Защо се опитваш да ме лишиш от кафето?

Да, наистина това казва статистиката, но някак си нямам доверие на тази статистика. Защото например по статистика умират най-много хора, които пият всеки ден вода. Или пък „ако 99 човека са яли зеле, а един човек – свинско, според статистиката 100 човека са яли свинско със зеле“. Важна е не самата статистика, колкото анализът на резултатите в практиката.

Решение: 100% от хората, доверили се на уелнес-треньора си и спазвали си програмата си, постигат отлични резултати, чувстват се много по-добре, преодоляват умората си, изпълнени са с енергия и си засилват многократно имунитета. В същото време нуждата им от кафе постепенно отпада. При това, без да им е забранено – когато им се допие, пият – с чаша-две вода, разбира се, защото са присъствали на лекциите на Академия на здравето или наш онлайн курс.

 1. Кафето е вредно. Предложи ми алтернативна напитка.

Със сигурност няма да ти препоръчам която и да е енергийна или друга напитка в магазинната мрежа. Няма да описвам възможните ефекти от тези напитки, защото сме позитивна компания, а те не са най-приятното нещо. Става ми неприятно, като виждам колко младежи ги употребяват, но навиците си променят само хората, които има цел и пожелаят сами да го направят. Не мога да ги променя с вълшебна пръчица.

За мен правилната алтернатива на кафето е Термоджетикс-чай на Хербалайф.

Горещо препоръчвам, и то не защото съм член на Хербалайф, а защото съм изпитал ползите от него. Той ми набавя необходимото здравословно количество кофеин за деня, зарежда ме с енергия, помага ми да преборя умората, помага ми да изчистя организма си от токсини, шлаки и всякакви вредни вещества, с него приемам и необходимото количество антиоксиданти.

Кой знае защо, не ми се ще да коментирам изказвания на тези, които казват: „Не бих могъл да спазвам тези съвети, защото не мога да пуша цигарата си без кафе“… 😉 Всичко е въпрос на приоритети, не на време, желание или друго. Ако здравето ти е приоритет, всичко би направил за него. За тяхно успокоение  ще кажа, че откакто се храня правилно, без да си налагам на волята, вече не пуша – всичко си дойде просто от само себе си. За мен пристрастяването към цигарите, макар и не толкова пряко, се дължи отново на нерационалното хранене и липсата на нещо. Косвената връзка между пушенето и храненето я обяснявам в лекциите в Академия на здравето.

 1. Кофеинът се използва от организма бавно – пикът му е 25-45 минути след приема, но продължава 6-8 часа. Затова е желателно да не се пие нищо, съдържащо кофеин, след 14,00 часа.

Ще разочаровам хората, които твърдят, че кофеинът не им действа и че могат да спят и след кафе. Истината е, че те просто са толкова уморени (дори и да не искат да го приемат така), че организмът им е изтощен и преминава в защитен режим на сън при първа възможност.

Кофеинът действително има и полезно действие. Измерванията при наши клиенти показват, че кофеинът в Термоджетикс-чая ускорява метаболизма им с 3-4% (около 25-45 ккал). Което подобрява изгарянето на мазнини. В същото време увеличава и улеснява приема на вода. С това премахва отоци в крайниците, често премахва главоболието, подобрява ходенето до тоалетна и ред други положителни неща – за съжаление ефектите са много индивидуални и не мога на никого да гарантирам, че при ще се получи точно търсен ефект. Но със сигурност ще е положителен. А самия организъм при правилен режим обикновено сам се  справя със своите проблеми.

Бележка: За пълнота на статията ще отбележа, че из мрежата се шири модна алтернатива на кафето – кафе от разни екзотични гъби. Не съм привърженик на кафето от гъби, макар и да не съм го пробвал. Пък и не е зле да внимаваме с гъбите, особено ако сме в Холандия – там разни вълшебни гъби може да предизвикат и други странични ефекти ;-). Защо ми е да пия кафе от гъби, когато си имаме Термоджетикс-чай – алтернатива с прекрасен аромат и доказано действие?!

Препоръчвам ти да се запишеш в нашия клуб. Ще научиш още много тънкости, ще се запознаеш с лични истории, ще имаш достатъчно мотивация и знания да постигнеш целите си.

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *