Водата помага ли ни да отслабнем?

Водата помага ли ни да отслабнем?

Водата помага ли ни да отслабнем?

Едни казват „Да, така е!“. Други твърдят точно обратното, дори „Не, това е вредно!“.

Каква е истината?

Статистиката казва: „Да, водата помага на човек да отслабва“.

Провеждани са много експерименти и проучвания.

Например в това в Станфорд са участвали повече от 100 жени с наднормено тегло. Учените подбраха тези от тях, които пият под 1 литър вода на ден и увеличиха количеството вода, което пият, до около 2 литра. Нищо друго в начина им на живот не се променя. Прочуването продължило 1 година. През цялото време се измерва теглото и талията. В края на проучването всяка жена, която започнала да пие с литър вода повече, е отслабнала с около 2 килограма.

Друго проучване е правено в училищата в Германия. В 32 училища са монтирани чешми за питейна вода на удобни места така, че децата да могат да утоляват жаждата си веднага, когато изпитат жажда. Разбира се, на всички бяха изнесени няколко лекции колко полезна може да бъде водата. Резултатите в края не експеримента отново впечатляват: от 3000 участващи в проучването деца 31% се отървали от проблема с наднормено тегло.

Какво толкова прави водата, че ни помага да отслабнем?

  1. Водата води до допълнителен разход на калории.

Изпиването на 500 мл вода (една от най-често разпространените бутилки или две чаши) само след 10 минути води до увеличаване на метаболизма с 30%, което продължава около час. При 2 литра вода на ден, това са около 100 ккал. За да изразходите същата енергия, ще трябва да ходите бързо около 40 минути.

  1. Водата намалява приема на калории.

Ако утолявате жаждата си с питейна вода, това означава, че не я утолявате с други напитки, подсладени, газирани, сиропи, сокове, които могат да бъдат значително по-калорични. На пръв поглед изглежда малко, но на практика е значително – когато пие вода, един и същи човек приема средно около 200 ккал на ден по-малко в сравнение с ден, когато утолява жаждата си с други напитки. При това тук не се взима предвид факта, че много от напитките съдържат вещества, които ни предизвикват да пием повече от тях, вместо да ни утолят жаждата.

  1. Водата намалява апетита

Това е доказано отново експериментално с две групи от 50 жени, като едната задължително пие по 500 мл вода три пъти дневно половин час преди основно хранене. И на двете групи жени не са налагани никакви други ограничения. След два месеца се установява, че жените, които пиели вода, имали значително по-слаб апетит и са изяждали доста по-малко храна от другите. Средната им загуба на тегло само от липсата на апетит била около 1,5 кг.

  1. Водата изгаря мазнини

Всички процеси в човешкото тяло се извършват или изцяло във водна среда, или с участието на вода. В рамките на шегата, тези които знаят как се прави сапун, знаят, че се прави от мазнина със натриева основа (сода каустик) и вода. В човешкия организъм не е толкова просто преобразуването, но без вода отново няма как да се случи – тя е задължителна.

И да ви предупредя! Както се казва, „не правете това сами в къщи“! Мантрата минимум 8 чаши на ден не е универсална. Всеки човек има какви ли не специфични черти, не само видими, не само в начина на живот, но и дори и в метаболизма, с който преработва различните вещества.

Това, че водата помага за отслабването по никакъв начин не трябва да ви предизвика да започнете да се наливате с вода! Може да го направите по начин и в количество, които да са вредни!

Имайте предвид, че увеличаването на изпитата вода трябва да става в определени норми, съобразени с всеки човек и неговия начин на живот, постепенно и най-добре под наблюдението на треньор по хранене. Лесно ще се сдобиете с такъв, ако се регистрирате при нас.

Успех!

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *