Здравословни палачинки

Здравословни палачинки

Здравословни палачинки

Продукти за около 11-12 палачинки:

  • около 2 яйца;
  • около 3 чаши (чаени – 200-250 мл) вода;
  • около 2 чаши (чаени – 200-250 мл) брашно (от които около 1/3 пълнозърнесто или лимец);
  • около 1 щипка калиева сол или каквато имате;
  • около 1 лъжица каша (официално име „Овесено-ябълкова напитка“);
  • около 4 лъжици шейк Формула-1 „Ванилия“ (ако нямате в момента шейк „Ванилия“ и използвате друг, може би добро решение е да добавите около 1-2 ванилии на прах);
  • малко зехтин.

Дозировката е изключително важна и трябва точно да се спазва! 😉

Продукти

Продукти

Има и снимка на основните продукти. Ако питате защо е тоя боб на снимката, едва ли някой може да ви каже. Не се използва при приготвянето им. Сложих го там за изостряне и проверка на вниманието ви и за завършеност на композицията.

Приготвяне

Необходим ще е и блендер или миксер и много вероятно – тиган.

В блендера се изсипва първо водата и после се добавят всички останали продукти в желаната от вас последователност. За разнообразие може всеки път да сменяте последователността. Но водата като че ли е най-добре да е първа, иначе остава неразбъркана смес по каната на блендера.

Разбърквате сместа. Че то иначе защо ли трябваше да я сипвате в блендера?

Трябва да се получи нещо като гъста боза. Ако трябва, може да добавите още вода. Внимателно.

Не махайте капака на блендера, докато разбърквате. Почистването от стените на такава смес не е много лесно…

След като разбъркате добре сместа, ако има кой да мие съдовете, може да я пресипете в друг съд и да вземете подходящ черпак. Ако вие ще миете съдовете, може да изсипвате сместа и директно от каната на блендера (ама я откачайте от основата с двигателя, че тежи).

Много важно е да сте изключили Фейсбук преди това

Много важно е да сте изключили Фейсбук преди това

Намазвате тиганчето със зехтин. Лично аз капвам малко и го размазвам с домакинска хартия. Или пък капвам на домакинската хартия и после размазвам. Омазвам го хубаво, не само дъното, но и отстрани (най-малкото по-лесно се мие). Но само от вътрешната страна, иначе много пуши.Може да омажете със зехтин и тавана над котлона, но засега по-добре недейте.

Много важно е не по-късно от този момент да сте изключили Фейсбук или най-добре изцяло Интернет. Изливате от сместа в тиганчето, като го накланяте и въртите, докато покрие само дъното. Избягвайте да сипвате по печката, абсорбатора и другите околни предмети.

Пържите палачинките (то си е почти печене) на „слаб огън“. Ние предпочитаме газ, щото милеем за околната среда и по тази причина намалям газовия котлон „до дупка“. Ама все пак трябва да гори. И вие може да направите така, ако използвате газ. Експериментирайте!

И така – 12 пъти.

И така – 12 пъти.

Печете (или пържите) сместа, докато си смени цвета (потъмнее). Цветът й не трябва да става черен, тогава вече ще е късно – само да потъмнее. При това се отлепя от тиганчето. Тогава може да наклоните тиганчето напред и надолу и да го разклатите, за да приплъзне палачинката напред, след това рязко да подхвърлите палачинката нагоре, за да я обърнете. В този решителен момент може да съжалите, че не сте намазали тавана със зехтин – ако направите движението прекалено рязко и силно, палачинката може да залепне на него. Но да се надяваме, че никой не гледа и ще я изстържете безпроблемно. Следващата ще е по-успешна.

И така – 12 пъти. Или по-точно докато свърши сместа.

Удобно облекло за приготвяне на палачинки

Удобно облекло за приготвяне на палачинки

Който е правил стандартни палачинки, може да използва и всички мурафети, които е научил от собствената си практика. В повечето случаи са приложими.

Много важно е с какво настроение и какво облекло правите палачинките. Добро решение е само по престилка (в случай, че закуската ще е споделена с някого, който още се излежава в леглото). Но и това на следващата снимка върши работа.

Да ви е сладко!

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *