Какви са симптомите, че пиете прекалено малко вода

Ако все още не сте събрали достатъчно смелост да ни потърсите (кой знае защо смелост се оказва необходима, особено за мъжете), прочетете следващите редове.

Ако някое от следващите явления е валидно за вас, желателно е все пак да ни потърсите. Всички химични и физиологични процеси в човешкия организъм се извършват във водна среда и недостигът на вода може да се окаже изключително опасен. Недостигът на вода е особено опасен, но не само, за хора занимаващи се активно с физическа дейност и спорт.

  1. Сухота в устата

Тя може да се изразява освен като чувство, и като натрупване на налепи по устните, най-често след сън.

Ако не ги почистите след ставане, при миене на лицето и зъбите, стига се и до напукване на устните, особено в зимно или ветровито време. Някои хора са свикнали с това напукване и дори могат да твърдят, че е генетично, а всъщност се дължи на липса на вода.

При всички следващи обяснения под “вода” се разбира чиста питейна вода – не кафе, не газирани или негазирани сладки напитки, дори не газирана вода. Запомнете – говорим за чиста питейна вода!

Водата измива лигавицата на устата и й позволява да функционира нормално и изпълнява защитните си функции.

  1. Прекомерна жажда

Жаждата е нещо различно от сухотата в устата. Жаждата е чувство, създадено от организма като спасителен сигнал. Вслушвайте се в тези сигнали, защото тялото може само да сигнализира, няма как да възстанови само липсващата му вода.

  1. Суха кожа

Вероятно малко хора знаят, че кожата е най-големият орган на човешкото тяло, може да достига до около 6-10% от теглото му. Както всеки орган и тя също се нуждае от хидратация. Липсата на вода в кожата води до липса на пот, а това от своя страна нарушава функцията на кожата – изчистване, терморегулация, защита.

  1. Сухота в очите

Сухите и зачервени очи са също признак за недостатъчен прием на вода. Тази сухота може да причини значителни и необратими щети на очите, особено при използване на контактни лещи.

  1. Болки в ставите

Може да ви се стори чудно, но в състава на костите, хрущялите и ставите се съдържат от 30 до 80% вода (тук не става въпрос за т.нар. “Вода в коляното”, което е болестно състояние и е съвсем друго нещо). Водата особено важна за осигуряване на нормално съприкосновение в ставите и за намаляване на въздействието при резки движения по време на бягане, скачане, падане и други.

  1. Мускулната маса намалява

Мускулите също до голяма степен са изградени от вода. Логично е при намаляване на водата в тялото да намалява и мускулната маса. За съжаление това не е много видимо и когато се забележи, вече е в много напреднала фаза. При нас може да измерите мускулната си маса и да реагирате навреме.

Мускулната маса намалява най-бързо при активни физически тренировки и недостатъчно хидратиране. Наистина мускулната маса може да се увеличи при тренировки, но те задължително трябва да са съчетани с правилно хранене и добро хидратиране, в противен случай ефектът е коренно противоположен. Може да се стигне включително и до възпалителни процеси и остра болка.

  1. Често боледуване

Без вода никой от органите не може да функционира както трябва. Това води до рязко намаляване на имунитета и често боледуване. Водата е необходима за изчистване на отпадните продукти, за добро функциониране на лигавиците, които са в постоянно съприкосновение с вредни фактори. При прекомерно засягана на някой орган, тялото може да пренасочи вода към него за сметка на друг. Това пък се отразява до нови проблеми с този “друг” орган. Т.е. водата трябва да стига до всички органи на тялото и то в достатъчно количество.

  1. Постоянна умора и сънливост

Когато водата не е в достатъчно количество за някой орган, най-лесно организмът може да я набави от кръвта. Това пък от своя страна води до нарушаване основни функции на кръвта, като например снабдяването с кислород на всички органи. Липсата на кислород води до сънливост и умора. Това състояние се влошава с всеки изминат ден и лесно може да бъде сбъркано с друго заболяване. Кафе или други енергийни напитки в този случай няма как да помогнат в дългосрочен план и дори влошават още повече това състояние.

  1. Често появяващо се чувство на глад

Тъй като са живото спасителни сигнали, гладът и жаждата са много сходни и често се бъркат от човека, който трябва да реагира. Първата му реакция е да осигури “гориво” на организма и “отваря хладилника”, за да търси храна. Храната наистина е “гориво” за организма и го кара да работи, но той няма как да работи нормално, ако не е първо почистен и “смазан”. Въпреки че ви се иска да си похапнете, помислете дали сте пили скоро вода и дали не е по-добре да изпиете чаша вода.

  1. “Киселини” в стомаха

Лигавица има не само в устата. Сходно е устроена цялата храносмилателна система. Без необходимото количество влага плътността на слузта в стомаха се намалява, което улеснява стомашна киселина да доведе до увреждане на вътрешните органи. Така се стига до явлението, което обикновено наричаме киселини или стомашни проблеми.

  1. Запек

Киселините не са чак такъв болезнен проблем или поне повечето страдащи от киселини са намерили някакъв начин за отстраняването им – сода, лекарства или билки, макар че изчистването на организма с повече вода е най-естествения и почти безплатен начин за това. По-сериозен проблем е запекът, тъй като за него не е прието да се говори, всеки страдащ си живее и се измъчва сам с него, което може да доведе не само до нервно напрежение и влошена трудоспособност, но и включително до психични проблеми. Затова запекът трябва да се лекува своевременно. Обикновено при възстановяване на водното съдържание на организма изчезва и запекът.

  1. Видими признаци на преждевременно стареене

Количеството вода, което може да поддържа и обработва тялото ни, намалява с възрастта. Това не означава, че трябва да намалим водата, напротив! Видимо може да се забележи стареенето най-вече на кожата, но още по-опасно е състоянието на вътрешните органи. Със специализираните уреди, с които разполагаме, може да определим биологичната възраст на вътрешните органи. За “подмладяването” им трябва да се увеличи умишлено потреблението на вода. За намаляване на рисковете от заболявания на вътрешните органи е необходимо да се придържаме към пиене на достатъчно вода през целия си живот.

  1. Рядко уриниране и тъмна на цвят урина

Уринирането е естествен начин за изчистване на организма от вредните вещества и потъмняването й е ясен признак за недостатъчно вода в тялото, съответно недостатъчно добро почистване от вредните вещества.

  1. Достигнали сте края на тази публикация

За да прочетете всичко това до тук, значи има нещо, което Ви притеснява. Не виждам никакъв смисъл да се колебаете да ни се обадите – вижте страницата за контакти.

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *