Подсилете вашата имунна система чрез хранене

Подсилете вашата имунна система чрез хранене

Подсилете вашата имунна система чрез хранене

Dr. David Heber, M.D., PhD, FACP, FASN-Chairman, Herbalife Nutrition Institute

Новият за 2019 година корона вирус , известен още като COVID-19, завладя света изненадващо със своята силно заразна природа и смъртност. Сравнително неизвестен до избухването, вирусът достигна до почти всяка част на света.

Най-притеснителното е, че макар да знаем, че COVID-19 е част от голямо семейство вируси, включващи респираторен синдром на Близкия изток (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV), има много черти на този вирус, който предстои да разкрием, като динамиката на предаването. Според Световната здравна организация (СЗО) може да отнеме до 18 месеца първите ваксини срещу COVID-19 да бъдат публично достъпни.

Само одобрено лекарство може да лекува или да предотврати предаването на COVID-19 и други заболявания. Липсата на ваксина ни оставя само практически мерки за превенция, като поддържане на правилна хигиена, носене на маска при необходимост или поддържане на социална дистанция. Би било полезно също да поддържаме тялото си силно, така че имунната ни система да функционира добре.

В крайна сметка имунната ни система е една от най-ефективните форми на защита срещу вирусни инфекции. Има две категории имунни функции в организма на всеки – вроден имунитет, който не позволява на болестите да навлизат в тялото, и адаптивен имунитет, който елиминира или предотвратява растежа на патогени, като вируси и бактерии в нашето тяло.

Повишаването на имунитета на организма обаче не е толкова лесно, колкото звучи. Остават много въпроси относно имунната система, върху които изследователите все още работят, но това което знаем е, че има осезаема връзка между имунната система и храненето.

Как храненето влияе върху имунната система на организма

За да разберем как храненето и диетата влияят върху имунната система на човек , трябва да се задълбочим в ролята на епигенетиката – наука за биологичните механизми, които включват и изключват нашите гени.

Докато идеята за епигенетиката може да изглежда сложна, помислете за примера на медоносните пчели. Въпреки че имат една и съща последователност на ДНК, пчелите произвеждат три различни организма – работнички , търтеи и кралици – и това зависи от храната, с която се хранят ларвите. Това показва, че докато всички пчели работнички са родени с генетичната способност да станат кралици, храната на работничките, в крайна сметка, влияе върху начина, по който техните гени се изразяват и проявяват физически.

В същото отношение, докато всички хора са 99,9% генетично идентични, епигенетиката ни прави уникални чрез различните комбинации от гени, които се включват и изключват – което обяснява защо някои от нас имат червена коса, а други черна или защо някои от нас имат по-тъмна или по-светла кожа например.

Какво ядем, къде живеем, колко спим, как спортуваме и дори с кого живеем, всичко това предизвиква химични реакции, които могат да променят здравословното ни състояние. В допълнение е и микробиомът ни, който са микроорганизмите, от които зависим, за да ни предпазват от микроби, да разграждат храната за енергия, да произвеждат жизненоважни витамини и да подсилват имунната ни система.

Най-голямата част от имунната система – приблизително 70% от нея – се намира в близост до червата, която следи приема на храна и как тялото я използва. Това прави изключително важно да поддържаме балансиран хранителен режим с правилните витамини, минерали и хранителни вещества, като същевременно поддържаме здравословен начин на живот. Това изисква повече от просто да променим приема на едно или две хранителни вещества, но включва и балансиране на цялата диета, за да се гарантира, че имаме оптимален хранителен прием на клетъчно ниво.

Подсилете вашата имунна система чрез хранене!

Четири основни групи хранителни вещества, които помагат на хората да подсилят имунната си система:

Протеин

Известен също като един от основните градивни елементи на тялото, протеинът позволява на тялото да произвежда антитела, от които се нуждае, за да се защити срещу нахлуващи вируси и бактерии. За да гарантираме, че имаме достатъчно нива на протеини в хранителния си режим , можем да ядем повече здравословни протеинови храни като риба, домашни птици, постни меса, соеви храни и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини.

Витамини и фитонутриенти

Витамините А и С, както и фитонутриентите са ключови играчи в здравето на имунната система. Като един от най-подсилващите имунната система, витамин С насърчава тялото ни да произвежда антитела, които се борят с болестите. От съществено значение е да се поддържа ежедневен прием на витамин С, тъй като тялото не го произвежда и не го съхранява. Витамин А подпомага здравето на кожата, тъканите на храносмилателния ни тракт и дихателната система.

Фитонутриентите, които се съдържат в зеленчуците и плодовете, намаляват окислителния стрес на тялото ни, кой то може да отслаби способността му да се бори с болестите. Доказано е, че редица фитонутриенти намаляват риска от ракови и сърдечно-съдови заболявания, борят се с възпалението, понижават кръвното налягане и подобряват цялостното здраве на нашата имунна система.

Пробиотици и пребиотици

Храносмилателната система играе централна роля в поддържането на имунната функция. Чревният тракт е основният път на контакт с външната среда и представлява път, който съдържа микробиоми, подпомагащи храносмилането, както и усвояването на хранителни вещества. Наличието на подходящи бактерии в червата се свързва с ползи като загуба на тегло, подобрено храносмилане, по-здрава кожа и най-важното засилена имунна функция, въпреки че изследванията в тези области не са категорични или универсално приложими.

Проучванията показват, че пробиотиците, които са „добри бактерии“, са полезни за поддържането на храносмилателната система, а пребиотиците, вид фибри,, които човешкото тяло не може да усвои, служат като храна за тези пробиотици.

Омегa-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини, като DHA и EPA, са здравословни и основни видове мазнини, които могат да бъдат намерени в храната, като семена чиа и добавки като рибено масло.

Омега-3 мастните киселини могат да засилят функциите на имунните клетки, което играе важна роля както във вродения, така и в адаптивния имунитет, които реагират на инфекции.

Храненето не е заместител на ефективно лекарство и няма да ви попречи да се зарази те с COVID-19 или други заболявания. Поддържането на силна имунна система обаче е нещо, което всички здрави хора могат да направят.

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *