Тайната за здравето и дълголетието – в спорта ли е тя?

Тайната за здравето и дълголетието – в спорта ли е тя?

Тайната за здравето и дълголетието – в спорта ли е тя?

Задължително ли е да ходим всеки ден във фитнеса или да си купим „бягаща пътека“, вело и степ тренажор, ако искаме да сме здрави?

Очевидно сме добре информирани. Чели сме за много столетници. Забелязали сме, че има зони от планетата с много голяма продължителност на живота.

Сигурно в тези зони е бъкано с фитнеси и магазини за спортни уреди?

Ами май не.

Какво правят хората там, та са така здрави и живеят толкова дълго?

Ако помислим, ще откроим две основни неща.

Хранят се правилно и се движат много.

Използват автомобилите си само по необходимост. Работят често в градината си. Постоянно са в движение, без дори да се замислят, че това е така и надали някой от тях брои крачките си. При столетниците движението е начин на живот.

Рутинните естествени движения са един от най-ефективните начини да увеличим живота си.

Разбира се, в съвременните условия това ни изглежда нереалистично. Повечето хора вече са обвързани с маса, компютърен екран или постоянно пътуване (нека отделим пътуването от движението – постоянното пътуване също е заседнал начин на живот).

Според статистиката преди 100 години само 10% от хората са имали работа седейки, а сега тази цифра е около 90%.

Има десетки начини да се движим. Не го правим, защото просто ни мързи. Или не, нека бъде по-дипломатични – защото използваме технологиите, които облекчават живота ни.

Да, но това не е най-добрият избор.

Нека всеки премисли как минава денят му и дали не може да прави нещо, движейки се активно точка А до точка Б.

Защо не заведем децата на училище пеша? Така ще имаме и допълнително безценно време да общуваме с тях – нещо, което се отблагодарява многократно в бъдещето.

Вероятно не винаги можем да отидем до магазина или до работното място пеша. А дали не можем да го правим с велосипед?

Информационната система за градския транспорт в част от градовете ни показва колко време остава до „нашия“ автобус. Ако е 10-15 минути или повече, дали няма да имаме време да отидем до следващата спирка пеша? Всеки сам може да прецени според терена и възможностите и да го прави.

Нужно ли е всеки път да се качваме и слизаме до апартамента си с асансьор? Не, у дома всички правим това само ако имаме непосилно тежък багаж.

Може да ви се стори куриозно, но когато клубът ни беше на 4-5 км от вкъщи, в часовете-пик стигах до там пеша, с кола и с градски транспорт за почти едно и също време.

Някои ще кажат, че не могат да отделят толкова време да ходят пеша.

Но то не е задължително да стане наведнъж. Можем да ходим по няколко пъти на ден. Например, по пет минути на всеки час. Или пък през почивките – със сигурност имате почивки, които вместо с цигари, могат да бъдат запълнени кратка разходка край работното място. Може и да  забележите интересни места, за които не сте знаели досега. Ние вече го направихме.

Защо не обядваме в онова по-далечно местенце, където готвят така вкусно? Хем ще „разтъпчем“ храната на връщане.

Измислете си смяна на работните пози. Ако може да работите понякога прави, направете го! Или обратното. Ако можете да се движите, правете го! Разпечатайте на по-далечния принтер. Не се стремете да достигате всичко с просто протягане на ръка.

Помнете, че тялото ни е направено да се движи.

Това не означава, че е задължително за здравето да отидем на фитнес или да се измъчваме с тренировки с високо интензивност и тежко кардио.

Простите, естествени движения, които столетниците постоянно извършват, ще донесат и на нас много повече полза – здраве и дълголетие.

Правени са научни изследвания, които доказват значително намаление на смъртността от сърдечно-съдови, респираторни заболявания и рак сред възрастното население дори само при два часа повече ходене седмично.

Ходенето е полезно и за мозъка. Според шведския лекар Андерс Хансен, автор на „The Real Happy Pill“, ходенето ежедневно намалява риска от деменция с 40%.

Правилното хранене и хидратиране преди, по време и след ходенето е задължително! В нашите предизвикателства ще научите какво означава това и колко лесно е да го правим.

Очаквайте и особеностите на скандинавското ходене, абонирайте се за статиите на сайта, ще има още много интересни неща!

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *