Търси красотата

Търси красотата

Търси красотата

Преразказ от събитие на легендарния мотиватор Зиг Зиглар.

Разгневена жена се затича към лектора. Преди още той да успее да се представи, тя изля гневна тирада колко много мрази работата си.

Зиг Заглар се стъписа. Вероятно никога не бе виждал толкова гняв и злоба в човешко същество. Очевидно жената бе прескочила всички прагове на търпимост.

Тирадата й завърши с възклицание към Зиг: „На ръба съм! Ти трябва да ми помогнеш!“

„Да ви помогна ли? Съжалявам, че трябва да ви го кажа, но Ви очаква един още по-гаден ден. Сигурен съм, че вашият шеф ще ви уволни.“

Жената беше шокирана.

„Ще ме уволни? Че за какво, по дяволите, ще ме уволни?“

Зиг Заглар погледна жената в очите и й каза:

„Не вярвам, че по света има толкова голяма компания, която да се занимава с толкова много отрова на едно малко място, от което лесно може да се отърве.“

Реакцията на жената беше очаквана. Така се случва с почти всеки, който се оплаква от нещо, когато му кажеш, че ще загуби точно това нещо.

Вместо да продължи тирадата си, за първи път се насочи към търсене на решение.

„Какво мога да направя? Помогни ми!“

„Госпожо, имам идея – каза Зиг Заглар спокойно, – и ви гарантирам, че ще работи, ако направите точно това, което ви кажа““.

Жената леко кимна.

Зиг продължи: „Когато се приберете довечера и свършите всичката си домашна работа, извадете един лист хартия и напишете: „Моята работа ми харесва, защото…“

Но преди още да успее да довърши, жената ехидно се засмя „Това лесно ще стане. Абсолютно нищо не харесвам в работата си.“

Зиг Заглар отвърна: „Да ви попитам просто от любопитство – сама ли поискахте работа в тази компания и плащат ли ви за работата там“.

„Е да, поне това правят.“

„Обичате да получавате пари, нали?“

„Разбира се, кой не обича…“

„Ето на, това е първата причина, поради която харесвате работата си. Нека го направим веднага. Извадете бележника си, моля, и да продължим списъка заедно…“ – насърчи я лекторът.

Само след минути бяха изписали вече 22 причини, поради които жената харесва работата си.

Но Зиг не свърши с това. Посъветва жената, още същата вечер преди лягане, да вземе списъка, да застане пред огледалото, да се погледне в очите и да прочете списъка с вълнение и ентусиазъм. Препоръча и даже да казва вместо „харесвам работата си, защото,…“, да казва „обичам работата си, защото,…“.

Посъветва я да направи същото и следващата сутрин. Препоръча й да носи списъка със себе си, за да може всеки път да го допълва с нещо ново, което открие да харесва в работата си.

Няколко седмици по-късно Зиг Заглар срещнал отново жената и видял в нея нов човек. Признал нейния успех.

На пръв поглед всичко това изглежда несериозно и смешно. Никой не си се представя пред огледалото, да се гледа и да се говори сам като някаква откачалка.

Факт е обаче, че работи.

Знам, че не ми вярвайте, но пробвайте.

Още първия ден, като се погледнете в огледалото, вместо стандартното „още един гаден ден започва“, усмихни се! Помисли си, че те чака един невероятно хубав ден, изпълнен с положителни емоции и преживявания!.

Излез с усмивка от дома си.  Усмихни се на съседката, поздрави я ведро. Усмихвай се на всички хора, които срещнеш. Докато влезеш при колегите си, ще имаш усещането, че танцуваш и летиш.

Всички ще забележат промяната и ще отвърнат със същото. Благодари за всичко, което се случва. Дори и да не знаеш в момента защо, бъди благодарен – със сигурност ще откриеш причината, ако се замислиш. Тя в случая не е важна, важно е че я има. Старай се целият ден да премине така. Може би в началото ще трябват някакви съзнателни усилия, но с времето ще ти стане като навик.

Това упражнение на работи само за някои хора. Знам за не един или двама, които по този начин са започнали да обичат живота си и което е по-важно, променили са го към по-добър.

Това е така, защото те впрягат цялата красота, която съществува в живота, да работи за тях, вместо да се оставят на отрицателните явления и негативното отношение да я изконсумират като „черна дупка“.

Всеки сам решава. Аз предпочитам пет минути да се чувствам като глупак пред огледалото, но да се радвам на живота през цялото останало време.

Той, животът е един и е като чаша вълшебно питие – изпий го с удоволствие, втора чаша никой няма да ти налее!

Търси красотата!

Приеми цялата позитивна енергия и специалното отношение, което влагаме към хората. Потърси ни за подробности: 0888153150 – Галина Михайлова.

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *