12 полезни съвета, които ще ви помогнат да се научите да пиете повече вода

Водата е живот. Няма спор. Дори който не знае, се досеща, че това е така.

А сега само ще споделим с вас няколко изпитани в практиката съвети за пиене на повече вода.
Защо ни е необходимо това? Отговорете си сами на въпроса “Колко вода пия дневно?” и ще се убедите, че има нужда от тези съвети.

Много често отговорът е “Ами ако кафето се смята за вода, пия…. няколко чаши”. Или: “Пия, разбира се – 2-3 чаши вода на ден.“ И подобни…

Прието е да се смята, че нормата за вода е 30-32 мл на килограм от теглото на човек. Т.е. ако тежите 80 кг, трябва да пиете 2,4 – 2,6 л вода на ден.

Но при тези изчисления трябва да имаме предвид няколко малки, но много съществени подробности:

  • нормите се отнасят за човек, с така да се каже, перфектно тяло – с идеално съотношение между мазнини, мускули, кости, вода и т.н.;
  • ако тялото е с излишни мазнини и те трябва да се “изгорят”, нормата става 40 мл и повече на килограм тегло (ако сте в режим на отслабване, за по-лесно и с достатъчна точност може да се смята 1 литър вода на всеки 25 кг тегло, като теглото се закръгля към горните 25 кг);
  • вода е само чистата изворна, трапезна или леко минерализирана – кафето, супите, айрянът, газираните напитки, включително и газираната вода, не се броят за “вода”;
  • всяко изпито кафе увеличава нормата с 0,5 л, т.е. ако пиете сутрин и следобед по едно кафе, изчислената норма вода става с 1 литър повече.
И така водата става наистина на пръв поглед много.

И така водата става наистина на пръв поглед много.

И така водата става наистина на пръв поглед много. Но със сигурност не е непостижимо – пишем това от личен опит и познавайки вече опита на много други хора, които с лекота го постигат. И тъй като особено в началото това се оказва не съвсем лесно, следват съвети как точно може да бъде постигнато.

1. Поставете си цел

Поставете си ясно измерима и постижима цел.

Поставете си ясно измерима и постижима цел.

Поставете си ясно измерима и постижима цел. Цел от вида “Трябва да пия повече вода” не е цел. Цел от вида “Трябва да пия 20 литра вода дневно” също не е цел – няма да я постигнете и още първия ден ще се откажете и ще се върнете на досегашния си режим. Изчислете колко вода трябва да пиете, като включите и завишението за кафето и я обвържете това количество с някаква мотивация, например “Ако искам да отслабна, трябва да пия 4,2 литра вода на ден”. Това вече е цел. Ако в началото ви е много трудно, нека първата ви цел е 80% от изчислената норма. Имайте предвид, че проблемът с количеството е по-скоро психологичен, не физиологичен и ако искате, със сигурност може да постигнете целта – тази вода е нужна за вашия организъм.

2. Постепенно увеличавайте количеството на водата

Знаем, че в началото ще ви е трудно.

Знаем, че в началото ще ви е трудно.

Знаем, че в началото ще ви е трудно. Не се самообвинявайте за това! Пиенето на достатъчно количество вода е приятна и полезна привичка, която трябва да ви доставя удоволствие и радост, а не отрицателни емоции. С времето тялото само ще започне да изисква от вас до го снабдявате с повече вода и не бива да се търси никому вина – това няма да стане бързо, лесно и изведнъж, а с постоянство и дисциплина.

Не се опитвайте да стигнете изведнъж изчисленото количество, започнете от малко над традиционните си навици и увеличавайте постепенно.

В този случай (ако не почнете веднага с изчисленото количество) добра идея е, да си добавите към целта и времето, за което да я постигнете.

3. Започнете деня си с две чаши топла вода

Започнете деня си с две чаши топла вода

Започнете деня си с две чаши топла вода

Опитайте си да си наложите още със събуждането сутрин, преди закуска, да изпиете две чаши топла вода. Съвсем скоро ще установите, че такъв старт на деня ви носи повече свежест и енергия и ще го правите с удоволствие.

4. Свържете пиенето на вода с някакво обичайно повтарящо се действие

Свържете пиенето на вода с някакво обичайно повтарящо се действие

Свържете пиенето на вода с някакво обичайно повтарящо се действие

Помислете си какви действия традиционно извършвате всеки ден. Ако си направите един списък, ще видите колко много са те: ставане от сън, миене на зъбите, тръгване за работа, пристигане на работа, край на оперативка, някаква почивка, проверка какво се случва във Фейсбук и т.н.

Дори за периоди, когато нищо не се случва, може да си отбележите: “Да пия чаша вода на всеки час работно време”.

Със сигурност ще ходите до тоалетна. Нищо по-удобно от това: “Всеки път на връщане от тоалетна да изпивам чаша вода”.

Полезна идея е да разбиете поставените цели на по-малки – да си определите колко вода да изпиете преди тръгване за работа, колко на работа и колко като се върнете от работа у дома.

Денят на всеки човек минава по различен начин и решението с какви събития да обвържете пиенето на вода трябва да направите сами, но го направете.

Самодисциплината е много важна. Колкото по-отговорно подходите към придобиването на нов навик, по-лесно ще се превърне във ваша ежедневна реалност и дори необходимост.

5. Пийте водата ароматизирана/овкусена

Опитайте се да разнообразите усещанията си

Опитайте се да разнообразите усещанията си

Пиенето на чиста вода може да ви изглежда скучно и по тази причина излишно. Безличния й вкус и аромат може да стане причина да зарежете пиенето й. Не попадайте в този капан!

Опитайте се да разнообразите усещанията си – сложете във водата резенче от лимон, ябълка или друг любим плод.

В никакъв случай не се изкушавайте да добавите някакъв сироп, подсладител или сироп на прах – така водата става дори вредна.

Към този съвет прибягвайте, ако наистина ви е скучно да пиете чиста вода. Но трябва да знаете, че това също е психична настройка и от вас самите зависи да го промените. Чистата вода е най-доброто питие!

Перфектната добавка към водата е сок от Алое Вера Барбаденсис Милър с натурален вкус или с вкус на манго и чай на билкова основа с редица допълнителни полезни качества. Как да се снабдите с тези продукти може да научите от нас.

Като крайна мярка може да пробвате и обикновен билков чай без подсладители, но с времето и опита ще се убедите, че всъщност чистата вода е най-вкусна.

6. Пълнете чашата толкова, колкото обичате да е пълна

Пълнете чашата толкова, колкото обичате да е пълна

Пълнете чашата толкова, колкото обичате да е пълна

Никога не измервайте водата до милилитър, колкото сте го изчислили или съобразявайки се с точния обем на чашата, от която пиете. Тази точност е излишна и затормозяваща.

Доставяйте си удоволствие – пълнете чашите толкова, колкото предпочитате – някои хора обичат да пият от полупразни, други от препълнени, мокри и отвън чаши.

Освен ако не сте фен на препълнените чаши, по-добре да пийнете няколко глътки, но с удоволствие, отколкото пълни чаши насила.

Пиенето на много вода наведнъж не е добро решение – това би затруднило организма, вместо да е полезно. Оптималното максимално количество наведнъж е 250-300 мл.

От физиологична гледна точка трябва да се избягва и пиенето на вода около половин час преди и половин-един час след хранене.

7. Дръжте бутилката с вода пред погледа си

Дръжте бутилката с вода пред погледа си

Дръжте бутилката с вода пред погледа си

Добре е сами да прецените колко голяма да бъде тази бутилка. Например ако трилитрова бутилка ви действа стресиращо, по-добре използвайте литрова, която пълните няколко пъти, но нека да е постоянно пред погледа ви.

Сложете всичко необходимо подръка – бутилката, чашата, ако трябва си нарежете резенчета лимон в чинийка до вас. Често просто нуждата от допълнителни действия ви демотивира да изпиете поредната чаша.

Напомням отново за удоволствието – изберете си любима чаша, кана или бутилка, или подредете всичко до вас така, че да ви е приятно дори само да го виждате.

8. Не бъркайте жаждата с глада

Не бъркайте жаждата с глада

Не бъркайте жаждата с глада

Жажда и гладът са много сходни чувства, дори и да не го осъзнавате. Често ни се пие вода, а посягаме към хладилника в търсене на нещо за хапване. Ако ви се стори, че сте огладнели, а скоро сте се хранили, защо не пробвате да изпиете чаша топла вода? Може би това е жажда?

9. Пийте приоритетно топла вода (със стайна температура)

Пийте приоритетно топла вода

Пийте приоритетно топла вода

Често хората не могат да достигнат необходимото количество вода за деня, защото обичат да пият студена, дори ледена вода. Може надълго и нашироко да се обосноваваме защо е най-добре водата да е с температура близка до температурата на тялото, но за да не разводняваме статията приемете това на доверие или помислете сами защо е така.

10. Мотивирайте се сами

Има различни начини, чрез които да се мотивирате сами.

Има различни начини, чрез които да се мотивирате сами.

Има различни начини, чрез които да се мотивирате сами.

В зависимост от целите, които сте си поставили, може да направите нещо дребно, което е забавно, полезно и много мотивиращо – да сложите етикет на бутилката или близо до нея с надпис, който ви мотивира, например “Вода за отслабване”, “Жива вода”, “Вода за тонус” или нещо подобно.

11. Яжте повече плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода

Яжте повече плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода

Яжте повече плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода

Въпреки че не ги смятаме към количеството вода за деня, това е скрит изключително полезен бонус за организма – много от тях съдържат голямо количество вода: краставици, дини, тиквички, домати, грозде и мн. др. Дори в такива, които не изглежда да съдържат много вода, тя не е малко – например в ягодите има около 92%, в къпините – 85%. Т.е. добре е да преосмислите дневното си меню и от тази гледна точка.

12. Използвайте технологиите

Използвайте технологиите

Използвайте технологиите

Неслучайно има доста приложения за мобилни телефони, които да ви помогнат в достигането на дневната доза вода. Потърсете такова за вашия телефон и операционна система и го използвайте. С времето има вероятност да ви стане досадно и вече излишно, но в началото е полезно. Често тези приложения изчисляват и количеството вода според теглото на перфектно тяло. Имайте предвид съвета, който ви дадохме при изчисление на необходимото количество – мобилното приложение може би е предвидено като за идеално тяло и без да предвижда колко кафета на ден пиете, така че направете сами нужните корекции.

Успех!

12 полезни съвета, които ще ви помогнат да се научите да пиете повече вода

12 полезни съвета, които ще ви помогнат да се научите да пиете повече вода

 

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *