6 златни правила за трайно отслабване

6 златни правила за трайно отслабване

6 златни правила за трайно отслабване

  1. Поддържай калориен дефицит, съчетан с пълноценно хранене и добро хидратиране, достатъчно почивка и сън.

Калориен дефицит означава да приемаш с храната по-малко енергия (калории), отколкото изразходваш.

И няма значение каква диета точно спазваш, за да изпълниш тези условия.

При всички диети първата част на това правило е спазена – калорийния дефицит. Друг въпрос е коя колко е здравословна и колко продължително може да я спазваш.

Във всеки случай, обърни внимание, че човешкия организъм не е просто едно лабораторно поле за тестване на физични закони. Тук законите не са чисто физични. В тялото се извършват сложни биохимични метаболитни реакции и освен „физичния“ дефицит, трябва да са изпълнени и другите условия – пълноценно хранене и добро хидратиране (т.е. да се снабдяваш с всички необходими ти вещества в необходимото количество, което е различно за всеки един човек, както и да пиеш необходимото количество вода, което също е различно за всеки един човек), а също така и достатъчно почивка и сън – не случайно наблягам и на това.

Простичко е – човек, както всяко друго живо същество, притежава инстинкт за самосъхранение – ако нещо не му достига, той ще направи всичко възможно, за да се опази в трудния период и ще се „превключи“ в защитен режим, който най-често се изразява в натрупване на мазнини и вода. Ако не почива достатъчно, не осигурява на организма си времето за подготовка и изчистване.

  1. Никога не гладувай и поддържай ритъм в храненето си (т.е. храни се в приблизително едно и също време на деня всеки ден).

Виж по-горе какво съм писал за „защитния“ режим. Същото е. Ритъмът е нужен, защото организмът е доста инертна система, която обаче може интелигентно да се настройва сама за всеки процес – например малко преди времето за хранене ще извърши всичко необходимо, да се подготви за него.

  1. Снабдявай с достатъчно количество протеин всеки ден.

Протеинът е основен „строителен“ материал в нашия организъм. Знаем, че клетките на различните ни органи през определен период напълно се обновяват. Ако няма протеин, как ще се обновят? Имай обаче предвид, че на едно хранене повече от 30-40 г протеин организмът ти не може да усвои, колкото и повече да му подадеш. Излишъкът ще се превърне в мазнини и, повярвай ми, на места където най-малко желаеш!

От тук идва смисълът на храненето по 5-6 пъти на ден.

  1. Увеличи максимално обема на храната, като в същото време намали максимално калоричността й.

Доста трудно условие с обичайните храни, които продават по магазините.

Разбира се, предлагаме решение и на този проблем, но сега не говорим за него.

Постигайки това, несъзнателно ще се снабдиш и с необходимите за изчистването на организма ти фибри, защото с голям обем и нискокалорична обикновено е точно храна с много фибри.

Такава храна държи организма ни сит и предпазва по този начин от „превключването“ му в защитен режим.

  1. Бъди максимално мотивиран, отговорен, постоянен и настойчив в постигането на целта си.

Това на думи е лесно, но май е най-трудното правило. И как няма да е, като търговците на хранителни стоки ни „бомбардират“ постоянно с изкушения и реклами на висококалорични и вредни храни.

За да се случи каквото и да било, трябва силно да го желаеш. Тук не говорим за разни метафизични и окултни неща.

Просто когато съзнанието ни силно желае нещо, то организмът ни задължително се настройва да го изпълни.

  1. Не се влияй от модерните митове в областта на здравословното хранене.

Такъв мит е например вредното влияние на глутена. На него се приписват какви ли не страховити вреди, които наистина са такива, но единствено за хора, които страдат от заболяването цьолиакия – непоносимост към глутен. И то само тези, които наистина са диагностицирани от лекар. За всички останали, включително и онези, които са чели в Гъгъл, решили са че са болни и са потвърдили заболяването си в Яхуу, глутенът си е наистина необходим протеин.

Друг мит е, че периодически на човешкия организъм му е нужна детоксикация. Да, така е, ако се е „олял“ в приемането на вредни храни и започне да се задъхва от тях. Тогава наистина е нужна детоксикация и това е медицинска процедура, която се върши от лица с медицинско образование. С целодневно приемане на каквито и да било смутита и чайове, положението няма да се подобри достатъчно. Който не желае да достига до там, нека не се мъчи с „детокс“ програми, а просто да се „хване в ръце“ и да се храни правилно всеки един ден, без да прекалява с никакви храни, нито пък прибягва към самолечение или се „тъпче“ с лекарства.

Трети мит е, че има продукти за отслабване и продукти, от които се пълнее. Виж първото правило и знай, че може да слабееш от бургери при калоричен дефицит и да дебелееш, ако се тъпчеш само с авокадо, активия и овесени ядки. Препоръчвам над тези думи да се замислят и вегетарианци и вегани, макар че уважавам техния избор да тормозят организма си – той си е техен и могат да правят с него каквото си искат.

Има много подобни „модерни“ твърдения и митове, но ще се спра само на още един – че се дебелее от голямо количество въглехидрати. Този мит е възникнал в голяма степен от незнание за това какво са въглехидратите и от несъобразяване с конкретния човек и с неговия начин на живот. По принцип, трябва да се знае, че е здравословно въглехидратите да бъдат около 40% от калорийния прием на храната на човек. При спортистите може да са и малко повече. Въглехидратите са основната храна за мозъчните клетки… нека да не прогнозираме какво се случва с човек, чийто мозък не се храни, съответно не работи добре… Фибрите също са въглехидрати. Ако трябва да ограничаваме въглехидратите, то това се отнася единствено за простите въглехидрати и то не за всеки и не всеки път – я се опитай да ограничиш въглехидратите на един професионален боксьор, да видиш какво ще ти се случи… 😉

В нашите предизвикателства по един лесен и забавен начин, ще научиш много неща за храненето и за това как да постигнеш трайно и максимално ефективно и бързо целите си в тази посока.

Разгледай ги и се запиши в подходящото за теб. Ако предпочиташ ни потърси, да те насочим.

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *