Алкохол в хранителния ни режим

Ще ви разочаровам – това не е ръководство за правилно пиене, колкото и да прилича на такова.

Алкохолите са органични съединения, съдържащи една или повече хидроксилни групи.

Знанието за това обаче едва ли ще промени апетита ни към алкохола.

Пиша „алкохоли“, защото има различни видове и със сигурност под „видове“ нямам предвид „водка“, „уиски“, „ракия“, „вино“ и т.н. Става реч за етанол, метанол, циклохексанол…

Ама и това хич не ни трябва да го знаем.

Ще говорим за алкохола, който става донякъде за пиене. За етанола. Другите са съвсем отровни или от тях много боли глава.

Думата алкохол идва от арабското „ал-кохол“. което означава „духът на виното“. Но няма да си говорим само за вино. В разговорният език под „алкохол“ се разбират алкохолни напитки, които съдържат различно количество етилов алкохол или етанол.

Е, все пак ще спомена малко химически сложнотии…

Етанолът се състои от въглерод, водород и кислород с химическа формула C2-H5-OH. (Лесно се помни с израза „Цапни две, ха още пет, охааа….“).

За целите на алкохолната индустрия той се добива чрез сложен ферментационен процес от плодове и зърнени храни, в който най-посветени са нашите дядовци, а за последствията от процеса – и бабите.

По-закоравелите пиячи правят алкохол от всичко, каквото им попадне, като му добавят захар и го оставят да ферментира.

Но без значение как е добит, съвсем спокойно можем да кажем, че етанолът е въглехидрат, само че не с 4, а с цели 7 калории на грам. Това означава, че 50 грама концентрат с 40% алкохолно съдържание ни товари с 140 излишни калории. С толкова ни товари и чаша вино. Някои коктейли ни „бомбардират“ с 500 и повече калории, че понякога и с доста повече от един стандартен обяд.

Обикновено учим клиентите си да не броят калории, но за алкохолът тази забрана отпада! Бройте всички калории на всеки грам изпит алкохол! Задължително!

Но проблемът с алкохола не е само в излишните калории, а и в начина им на въздействие върху организма. И то не само като световъртеж и загуба на равновесие.

Алкохолът влияе на метаболизма на човек. Виждал съм и пияна патка, преяла с „пияни вишни“, но нейният метаболизъм сега не е наша работа.

Абсорбцията на етанола става главно в стомаха и тънките черва, а след това кръвообращението го разнася до почти всички органи на тялото. Най-голямо въздействие оказва върху централната нервна система, тъй като бързо и безпрепятствено преминава кръвно-мозъчната бариера. Чрез нервната система проявява силно потискащо действие на редица важни процеси. Разрушава и множество нервни клетки (и изобщо не се успокоявайте, че не закача спокойните!).

Етанолът се преработва от черния дроб със средна скорост от около 15 грама на час, с което забавя и възпрепятства нормалното протичане на чернодробните функции. Т.е. допълнително забавя метаболизма и възстановителните процеси. По тази причина е много важно да се избягва след тренировка. Включително бира!

Първоначално етанолът се разгражда до ацеталдехид, който е силно отровно вещество. Той къса протеинови връзки – генерира реактивна форма на кислорода, което поврежда протеините в черния дроб. Ако в черния дроб се повредят прекалено протеини, образува се цироза. Организмът се опитва да „обезвреди“ ацеталдехида до сравнително безвредния ацетат, но това не помага чак толкова много. Особено след продължителна употреба, в един момент не издържа и…

Колко бързо ще се извърши превръщането на етанола през ацеталдехид към ацетат зависи от количеството поет алкохол и индивидуалните особености на всеки организъм. Зависи и от скоростта на самото постъпване на алкохол към черния дроб. Част от него се задържа в кръвообращението и се трупа в черния дроб необработена. Трупането му зависи и от приетата преди и по време на консумация на алкохол храна. Може да се каже. че почти всяка храна забавя всмукването на етанола в кръвта. комбинацията „мезе-алкохол“ се оказва по-лоша за фигурата ви, отколкото двете, консумирани поотделно.

Полученият ацетат навлиза в митохондриите на чернодробните клетки, за да произведе енергия и в голяма степен измества мазнините като източник на енергия, на народен език „прекратява изгарянето им“.

Според научните изследвания две малки водки потискат процесите на разграждане на мазнините със 73% за няколко часа. Положението се влошава още повече, ако към водките добавим и прилично мезе, както се случва обикновено в България. Тогава калориите стават много повече, отколкото може да усвоим наведнъж и излишните се трупат в мастните депа във вид на мазнини.

Като допълнителна „екстра“ алкохолът обикновено увеличава апетита, което допълнително увеличава калорийния прием.

Сякаш почвам да чувам как си мислите: „От утре спирам всякакви мезета!“. Странно защо за спиране на алкохол не чувам нищо…

Но тя работата не спира до тук. Метаболитният път на етанола продължава с производството на много цитрат (лимонена киселина). Цитратът може да се нарече свързващото звено в метаболизма на алкохола и фруктозата, защото в този процес и от се произвеждат големи количества.

А всички сме чели по картинките във фейсбук (то вече кой ли нещо друго чете?), че фруктозата също натоварва доста черния дроб.

Съчетаването на алкохол е с фруктоза е изключително лоша. но за съжаление много популярна комбинация.

Тук даже не става въпрос за чаша вино с резен ябълка в нея или за сладко безалкохолно за разредител (виждам в очите ви обещание да пиете вече само с вода като разредител, което е една малка стъпка към отказването на алкохола и се усмихвам доволен).

Тук става реч за смесване на алкохол с широко-разпространените енергийни напитки с глюкозо-фруктозен сироп (или захар, което е общо взето все тая) – нещо, което виждам ежедневно навсякъде.

Значи, първият основен извод, който правим, е че ако държим на здравословното си състояние не трябва да съчетаваме алкохола с нищо, което натоварва черния дроб, като фруктоза, лекарства и най вече стероиди!

Та да внимаваме и какво пием във фитнесите. Не всичко е толкова безобидно, колкото ни убеждават фитнес-инструкторите, доколкото изобщо са сертифицирани за такива. Без да се засягат, но където има много мускули съм забелязал, че много мозък не вирее. Но винаги има изключения… познавам изключително способни и ерудирани фитнес-инструктури.

Затова – чиста водичка с алкохола. А най-добре – вместо алкохола. И без стероиди и непроверени протеинови шейкове!

А ако държим на фигурата си, да не добавяме калорични мезета, а да заложим на повече салати и чисти източници на протеин.

Салатите ще ни заситят без излишни калории, с което ще обуздаем увеличения апетит. Ще забавят и усвояването на етанола.

А белтъчините ще компенсират нарушения от етанола белтъчен синтез.

Алкохолът има и силно дехидратиращ ефект. Което пак означава повече вода. Почти всички химични и физиологични процеси се нуждаят от водна среда, нека не ги лишаваме от нея.

И за последно да се върнем на лимонената киселина. Когато организмът има излишък от нея, не успява да я използва за производството на енергия. Значи до използване на мазнините изобщо няма да се стигне. Пък ще наруши и основно-киселинния баланс в организма ни.

Ако се гледаме често в огледалата на фитнеса, пък даже и да спортуваме там, много трудно можем да използваме това огромно количество излишна енергия. Черният дроб започва да произвежда триглицериди и холестерол, които са опасни за него и от които той се опитва да се отърве.

Е да, ама къде-къде, изхвърля ги в кръвоносната система. С всички отрицателни последствия върху нея – затлачване, предизвикване на атеросклероза, блокиране на клапите и какви ли не други отрицателни ефекти и болести.

С едно изречение – ако ни е грижа са собственото тяло, единственото нещо, за което със сигурност може да се каже, че е наше – нека заменим алкохола с чиста вода!

Настроението ще дойде от приятните хора, които ни заобикалят.

Ако не са такива – сменете ги!

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *