Какво (не) ти казва кантарът…

Какво (не) ти казва кантарът...

 

Какво (не) ти казва кантарът…

…или защо числото само по себе си не значи нищо.

Кантарът! Ах, този кантар – „страшилището“ за повечето жени, пък и за немалко мъже. Онзи уред, който е способен за секунди да разваля или подобрява настроението. Кантарът обаче не ти казва всичко и не бива да се ползва като основен и единствен ориентир за здраве, красота и следене на прогреса по пътя към желаната фигура.

Теглото на тялото е от значение, когато трябва да се съобразяваме с различни външни фактори, като например колко килограма издържа асансьорът, какво количество от предписаното лекарство да изпием, ако е на база лично тегло и други подобни.

За съжаление обаче прекалено много хора все още свързват спортната си форма и представата за добър външен вид само и единствено с числото, което показва стрелката на кантара в банята.

По-често са засегнати жените, които къде под влияние на зловредни съвети от модни списания, къде чрез криво наложени стереотипи за „идеален външен вид“ от някои медии, си изграждат погрешната представа, че ако не тежат Х килограма няма да са красиви, няма да се чувстват добре и дори могат да бъдат обект на подигравки, ако не се вписват в „идеалните пропорции“ (такова нещо не съществува, няма как всички хора да бъдат сложени в един калъп).

Виновник за това е и т.нар. “индекс на телесната маса” или по-често срещан като BMI (Body Mass Index). За да изчислите този индекс, е достатъчно да знаете ръста и теглото си. Когато се направят необходимите изчисления обаче, и като се сравнят с посочените резултати, може да се окаже, че индексът ви спада в графа „в норма“, а вие все още имате коремче. Или пък числото ви е в интервала „извън норма“, а вие сте по-атлетични и със здравословен процент мазнини от всякога.

Това е така, защото въпросният индекс не показва състава на тялото – каква част са мускули, каква – мазнини и т.н.

Какво не може да ни каже „приятелят“ кантар?

Няма как кантарът да определя спортната ви форма и външен вид. Той е важен за активни спортисти, които се готвят за състезание, за което трябва да влязат в определена категория.

Когато стъпите на везната, стрелката ви показва едно число и всичко спира дотук. Не показва както се крие за него, което е по-важно – каква част са мазнини, вода или мускулна маса и т.н…

Той не може да ни каже дали каченото/сваленото тегло е от мускули или мазнини, а това всъщност е определящото за това как ще се чувстваме, за външния вид и здравето.

А ИМА ЛИ ИЗОБЩО НЕЩО, КОЕТО МОЖЕ ДА НИ КАЖЕ КАНТАРЪТ?

ДА И ТО МНОГО!

Ако обаче съчетаем кантара заедно с други методи за следене на телесните параметри, това коренно променя ситуацията.

За да разберете какво се крие зад числото на вашите килограми, колко мазнини, вода, мускулна маса и други показатели (общо 9 показателя) имате е да си запазите час за безплатно измерване и анализ на тялото.

Запишете се на тел.:
Галина Михайлова – 0888153150
Антон Иванов – 0889920930

Или като се регистрирате нашия сайт: https://club.galanto.com