Как да определите типа на кожата си?

Как да определите типа на кожата си?

Как да определите типа на кожата си?

Кожата ви се лющи, блести или и двете едновременно?

Може би не полагате най-подходящите за нея грижи или нещо в храненето ви не е, каквото трябва.

Знаете ли какъв тип е вашата кожа?

Има четири основни типа кожа:

  • суха,
  • нормална,
  • мазна и
  • комбинирана.

Мастните жлези по кожата отделят един специфичен секрет, наречен себум. Себумът има важни защитни и транспортни функции:

  • образува мастен водонепропусклив слой, който не допуска нито излишно овлажняване на кожата, нито прекомерно изсъхване;
  • извежда към повърхността липиди, антиоксиданти и феромони, които не позволяват развитието на болестотворни гъбички и бактерии;
  • транспортира витамин Е и други мастно разтворими микронутриенти към епидермиса.

Какъв тип е кожата на всеки човек зависи от това колко и колко активно отделя този себум. От това пък и от грижите, които полага за кожата си, зависи нейния външен вид: брой и видимост (запушване) на порите, скоростта на стареене и образуване на бръчки, лющене и нездравословно лъщене.

Обичайно хората имат комбинирана кожа, т.е. определени области са сухи, други мазни. Има и хора с изцяло суха или с изцяло мазна кожа. Нормална няма почти никой.

Но за никого не може да се каже, че има ненормална кожа, нито пък че не е здравословна или че не е красива.

Просто от това какъв тип е кожата, зависят грижите, които трябва да полага за нея.

Може лесно да разберете какъв тип е вашата кожа експериментално или дори на външен вид.

Експериментално определяне на типа на кожата

Почистете лицето си с обичайните почистващи средства. Подсушете го и не нанасяйте никакви кремове след това.

След около два часа с тънка хартиена кърпа или салфетка потъркайте с леко натискане челото, носа, бузите и брадичката, като след всяка потъркана област разглеждайте салфетката на силна светлина, насочена към нея, през нея или по двата начина за някакво омазняване.

  • Ако на хартията изобщо няма следи от себум, имате суха кожа.
  • Ако на хартията леки равномерни следи по цялата тъкан, имате нормална кожа.
  • Ако на хартията има изразени белези и мазни петна, имате мазна кожа.
  • Ако има силни следи само по челото, носа и брадичката, имате комбинирана кожа.

Определяне на типа на кожата на външен вид (функционално)

Суха кожа

Сухата кожа винаги изглежда матирана, мека и тънка. По нея рядко се появяват пъпки и възпаления. За съжаление обаче може още на млади години да се появят и бръчки.

Такава кожа реагира слабо на резки промени на времето и на неблагоприятни метеорологични условия (силен вятър, слана и др.).

При неправилно подбрана козметика или по-грубо нанасяне лесно се появяват зачервяване и сърбеж.

Кожата става суха по различни причини: може да е наследствено суха, да има недостиг на  полезни мазнини и витамини А, С и Р или неправилно хранене и хидратиране като цяло. Може да изсъхва и при употреба на цигари или прекомерна употреба на алкохол.

Хората със суха кожа трябва да подхождат внимателно при избора на козметика да полагат специални грижи за себе си целогодишно, но особено през зимата и при студено време.

Нормалната кожа

Нормалната кожа се характеризира с умерена работа на мастните жлези. Изглежда свежа и чиста, порите не се открояват, зачервяване и сърбеж се появяват рядко, и то главно поради влиянието на външни фактори. Ако имате нормална кожа, имате късмет! Но това е изключително рядко.

Мазна кожа

При хора с такава кожа мастните жлези работят твърде активно. Затова само няколко часа след измиване лицето започва да блести. Порите, особено в областта на челото, носа и брадичката, са разширени. Пъпките и черните точки съвсем не са рядкост, а порите често запушени.

Мазната кожа обаче има огромно предимство: старее по-бавно. Секретираният себум създава добър защитен филм, който предотвратява изпарението на влагата и блокира проникването на вредни вещества отвън.

Комбинирана кожа

Комбинираната кожа е най-често срещана. В този случай обикновено Т-зоната (челото, носа, брадичката) има всички признаци на мазна кожа: пъпки, разширени пори , блясък. А кожата около очите и по бузите е нежна, тънка, склонна към сухота. Такъв тип кожа имат повече от хората по света.

Нашата компания е помислила максимално просто и ефективно осигуряване на необходимите грижи за всички типове кожа. С козметичните продукти, които предлага и начина на използването им, може подробно да се запознаете в козметичното предизвикателство на сайта ни за онлайн-обучение https://online.galanto.com . Предлагаме също и тестов пакет, с който може да се съчетае обучението и да постигнете 7-дневни резултати.  

Нека все пак да споменем основните особености в грижата за различните типове кожа, без значение от използваната козметика

Грижи за суха кожа

При почистване и измиване използвайте вода със стайна температура.

Желателно е да не използвате чешмяна вода. Твърде горещата или студена вода, особено хлорирана или нечиста, ще влоши състоянието на кожата.

Не мийте лицето си твърде често. Кожата ви произвежда малко себум и редовното почистване го отмива, оставяйки лицето ви уязвимо.

Премахвайте грима винаги, нежно и старателно преди лягане.

Не прекалявайте с пилинг и ексфолианти. Ако използвате такива, изберете продукти с най-фини текстури.

След къпане не търкайте кожата си с твърда кърпа. Достатъчно е да я подсушите леко.

Маските трябва да се правят не повече от 2-3 пъти седмично. Почистващи и стягащи порите маски не са полезни за суха кожа.

При слънчево време, навалял сняг или високо в планината използвайте дневен хидратиращ крем със SPF 30.

Грижи за нормална кожа

За хората с нормална кожа най-подходящият съвет е: не прекалявайте!

Измийте лицето си, овлажнете кожата си и правете маски или пилинги не повече от 2-3 пъти седмично. Използвайте маски за суха или мазна кожа в зависимост от текущото състояние на лицето и климатичните условия.

През студения сезон по-полезно е допълнителното подхранване, а в жегата – по-дълбокото прочистване.

Грижи за мазна кожа

Измивайте лицето си сутрин и вечер. За по-дълбоко почистване на порите можете да използвате специална четка, гъба или специализирана козметика.

Използвайте хладка или студена вода – порите стават по-малки, по-малко видими и лицето блести по-малко през деня.

Не използвайте често силни почистващи препарати за лице – съществува риск от прекалено изсушаване на кожата. В отговор организмът ще реагира и мастните жлези ще започнат да работят още по-активно.

Не изстисквайте пъпки.

Можете да използвате ексфолианти веднъж или два пъти седмично след измиване на лицето, но преди подхранващи кремове.

Правете почистващи, подхранващи и стягащи маски не повече от три пъти седмично. Това, че кожата е мазна, не означава, че не трябва да я овлажнявате достатъчно.

Не прекалявайте с грим и руж – това няма да ви отърве от мазния блясък, само ще замърси и затрудни нормалното функциониране на кожата.

Използвайте хартиена кърпичка за премахване на мазния блясък през деня – просто я притиснете нежно към лъскавите зони, ако е необходимо.

Грижи за комбинирана кожа

Прочетете грижите за суха и за мазна кожа и полагайте съответните грижи за отделните участъци.

Определено най-лесният начин за грижи към всякакви типове кожа е комплект козметика за лице от серията за лице SKIN и серията Herbal Aloe за тяло и коса на Herbalife Nutrition, с които може да се запознаете в козметичното предизвикателство на нашия клуб: https://online.galanto.com/courses/hn-козметика/

Би било чудесно, ако споделите опит или мнението си в коментар.

И не забравяйте да се усмихвате – усмивката е най-добрата, при това беплатна разкрасителна процедура!

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *