16 причини да сте постоянно гладни

16 причини да сте постоянно гладни

16 причини да сте постоянно гладни

Храните се видимо нормално, а сте постоянно гладни? (не когато по своя или чужда воля си налагате гладуване!)

Всъщност се случва често. Има лесно обяснение. Но е много вредно: гладът е изключително демотивиращ, без значение от целта, която преследваме.

Много могат да бъдат причините да се случва това. Решението обикновено е лесно. Просто веднага споделете с треньора си. Откровено. Тогава е лесно поправимо.

Но нека хвърлим бърз поглед на някои от вероятните причини.

 1. Рязко намаляване на обичайните порции

В стремежа си към бързи резултати човек почти инстинктивно намалява значително обичайните си порции. Обикновено треньорската препоръка не е била точно такава, но желанието за бързо отслабване надделява и лесно се стига до самоинициативи.

Най-вероятно треньорът е препоръчал да се намалят храните с повече прости въглехидрати, но в никакъв случай не и тези с протеини и фибри. За бърз и точен анализ – водете си персонален отчет.

 1. Рязка промяна в начина на живот

Понякога клиентът в първата консултация е заявил, че води заседнал живот. Седнал, цял ден пред компютър. Треньорът е сметнал калориите за този начин на живот.

Но клиентът решава да ходи на фитнес, да спортува активно, да ходи пеша при всяка възможност.

Това е чудесно, но трябва веднага да го сподели с треньора, който да направи корекции и да му препоръча хранене и хидратиране преди, по време и след тренировките. Иначе следва глад и бърза демотивация.

 1. Недостиг на протеин

Може да е резултат и на първите две причини, но може да се получи и съвсем независимо от тях. Обикновено никой не приема достатъчно протеин преди да се загрижи за храненето си. Недостигът е често значителен.

Треньорите „жалят“ клиентите си в началото с цел преходът да е постепенен или по чисто финансови причини – да не се оскъпи рязко храната им.

Но ако остават гладни заради недостиг на протеин, по-важно е да се спре гладуването! Ще се наложи да се бръкнат в джоба си за опаковка „Персонализирана протеинова пудра“ или „Протеинова напитка микс“. Или просто да увеличат шейка. Или да приемат повече протеин с обичайната си храна, но в такъв случай трябва да следят да не прекалят с калориите, с мазнините и с разните вредни добавки, каквито има към всички видове месо, което се продава по магазините.

 1. Недостиг на мазнини

В стремежа си да отслабнат, някои клиенти тотално се лишават от мазнини. Грешка. Мазнините са също толкова необходими. За всеки човек и за всеки начин на живот – в различно количество. Това е една от важните роли на треньора – да определи колко и какви мазнини са ви необходими в храната и от кои трябва да се отървете. Че без необходимите мазнини наред с глада ще се сблъскате с редица други нежелани ефекти.

 1. Недостиг на вода (жажда)

Човешкият организъм трудно прави разлика между глад и жажда. Грубо казано, „сензорът“ му е един и същ – инстинктът за самосъхранение. От друга страна, самата храна често съдържа вода, така че нуждите ни са частично задоволени и без да пием вода. Понякога добро решение при глад е първо да пием вода и да се храним чак след време. Може да се окаже, че не сме били гладни. Или най-малко ще ядем по-малко, без преяждане.

 1. Недостиг на фибри

Фибрите играят важна роля за контрол на глада и ситостта. Подробно за тях може да научите в нашите онлайн курсове-предизвикателства или да прочетете други статии на сайта по този въпрос.

 1. Неправилно хранене

Хората често решават, че са по-компетентни от треньора си. Доброто самочувствие е полезно и ние го уважаваме. Но треньорът е изпипал разни детайли, за които може би те не са се сетили, а не е полезно той да ви затрупва наведнъж с много информация.

Неправилното хранене в случая означава да не спазвате препоръките на своя треньор.

Грешките може да са много и най-различни, ще дам само няколко примера.

 • Решавате, че няма да ядете 5-6 пъти на ден, без значение от причината. Три пъти са ви достатъчни. Или дори два, за да приемате по-малко калории. Да, но не знаете, че на едно хранене, дори да приемете 200 г протеин, организмът ви ще усвои максимум 30-40 от тях. И след трите хранения се оказвате с приет 120 г протеин, а може би сте имали нужда от 190-200. Няма как да не изпитвате глад.
 • Треньорът ви е обяснил как и по колко шейк (и протеинова пудра, протеинова напитка микс) да използвате на хранене. Но вие сте решили, че ви е много, че искате да го икономисвате за да ви стигне за повече време, че един ден ще пиете шейк, а на другия ден протеинова напитка микс или вместо най-голямата мерителна лъжица ползвате за шейка най-малката (имали сме такъв случай). Е как няма да сте гладни?
 • Ядете на закуска баничка, щото леля Пенка ги прави много хубави и са „био“, а шейка ще хапвате на обяд и вечеря. Колкото и хубави да са, баничките са предимно прости въглехидрати и още преди първата междинна закуска ще посегнете към нещо друго сладичко, защото сте гладни. Причината е една не толкова сложна инсулинова реакция, за която може да разпитате подробно треньора си.
 • Храни, приготвени от един и същ продукт, но по различен начин, могат да имат различен ефект върху ситостта. Например порция варени картофи ще ви засити за дълго време, което обаче не важи за порция пържени картофи. Хем ще погълнете по-голямо количество, хем ще се „задръстите“ от мазнини, хем гладът след пържените картофи ще настъпи по-бързо.
 • Докато се храните – четете, гледате телевизия, играете на компютър или се занимавате с нещо друго, различно от самото хранене. Правени са редица клинични изследвания по този въпрос и е доказано, че правещите други неща по време на хранене страдат и от постоянен глад.

И много други примери мога да дам. Просто се доверете на треньора си и спазвайте препоръките му.

 1. Бързо хранене

Тази причина може да се отнесе и към неправилното хранене, но понеже беше мой личен проблем и е настоящ проблем на много хора в днешния забързан свят, ще си позволя да я отделя. Защото е важна.

Обяснението е просто. Чувството за ситост достига до съзнанието ни около 20-ина минути, след като сме се заситили реално. От една страна на тялото му трябва време – да се промени нивото на захарта, стомахът да е пълен, да се регулират функциите на различни жлези. От друга страна всички тези сигнали трябва да стигнат до мозъка и той да ги анализира и вземе окончателно решение.

С простички думи, ако ядем бързо, може да поемаме през тези 20-ина минути излишна за организма ни храна.

Решението също е просто – дъвчете бално, стремете се да се храните с удоволствие, не се занимайте с други неща по време на хранене.

 1. Манипулация чрез реклами, миризми и картинки

Чувството на глад не винаги се дължи на нуждите на тялото. Понякога се поддаваме на манипулации и измами: виждаме нещо вкусно, помирисваме нещо изкусително, така че да не се удържим и да получим доза удоволствие от храната възможно най-скоро.

Случвало ли ви се е да ви замирише на прясно изпечен хляб в супермаркета, а в него всъщност да няма фурна? На мен ми се е случвало. Това е просто специален аромат и маркетингов трик.

А шарените картинки на щандовете при касите? Забелязали ли сте, че най-изкушаващите опаковки са разположени там? Трябва за знаете, че това е така и да не се поддавате на манипулацията и да си купите ненужни неща.

Ако сте гладни през цялото време, може би трябва да ходите по-рядко в супермаркета, в кухнята или да убивате часове в кулинарни сайтове и предавания? Замислете се за това.

 1. Стрес, депресия или други емоции

Разбира се, и за това има научно обяснение.

Като бях малък, депресията ме мъчеше до първия, най-много до втория шамар.

Но нека не се шегуваме с това, за някои хора това си е сериозно заболяване. И все пак днес личният лекар вероятно ще ви прати при психолог, лекар или аптека и няма да ви обясни какво в храненето и в начина си на живот сте грешили.

Всеки случай е различен и не може да се даде общо правило, но принципно хормоните са основни виновници. Адреналинът, който се отделя в кръвта по време на силен стрес, притъпява глада. Но кортизолът, който също винаги придружава стреса, особено продължителния стрес, блокира притъпяването на глада от адреналина и ние сме готови да дъвчем каквото попаднем. Когато кортизолът намалее, намалява и чувството ни за глад.

Не само стресът кара краката ви да отидат сами до хладилника. Понякога ядем от апатия, скука, тъга, депресия.

Може би постоянно сме в лошо настроение?

Нека направим нещо друго, което ни доставя удоволствие. Не може да няма! Не е нужен психолог, за да разберем какво е то, нито лекарство, за да го направим.

Хормоните ни смущават храненето, но за да се разбъркат техните нива, точно храненето е основна причина. Хранете се правилно и след време всичко ще се нормализира.

 1. Болестно състояние

За съжаление, има и случаи, когато лекар или лекарство наистина са нужни. Макар че в повечето случаи болестите се дължат пак на неправилно хранене, когато са вече факт и трябва бързо да се отреагира, няма как. Лечението обаче не бива да ни пречи да преминем към правилно балансирано хранене! Което трябва да е съобразено и със съответната болест.

Сещам се за няколко такива болести:

 • диабет – това е заболяване, свързано с нивата на инсулин. При него, дори да се храните достатъчно, тялото ни не превръща храната в енергия, тъй като инсулинът не му достига в този процес. Появяват се и различни странични симптоми, като жажда, умора, често посещение на тоалетната.
 • хипогликемия или ниска кръвна захар – състояние, при което тялото няма достатъчно „гориво“. Може да се появи поради неправилно приемане на лекарства за диабет или неправилно и нередовно хранене. Може да се появи и при липса на въглехидрати, съчетана с високи натоварвания.
 • свръхактивност на щитовидна жлеза – това е най-честата причина за глада, когато изглежда, че няма никаква причина. Това може да е причина не само на глад, но и на постоянна нервност и лошо настроение.

Това са си сериозни болести и неминуемо трябва да потърсите лекарска помощ. Ние не сме лекари, нашите продукти не са лекарства, макар и да са изключително ефективни, с тях ние успяваме единствено да подпомогнем организма да се справи с проблемите си.

 1. Бременност

Бременността не е болест, но в по-малка или по-голяма степен също „разбърква хормоните“. Все още засяга само жените. Често в ранните етапи на бременността апетитът е засилен. Това може да се случи и преди жената да е разбрала, че е бременна. Ако предполагате, че сте бременна, просто си направете тест или идете при подходящ лекар. А как да съобразите храненето си с бременността, консултирайте се с наш треньор.

 1. Лекарства

Гладът заради лекарства е следствие от приема им заради някакво заболяване, затова умишлено го отделих от болестните състояния.

Някои лекарства променят апетита. Често тези странични ефекти идват от антидепресанти, но понякога гладът се влияе от антихистамини, антипсихотици и лекарства на основата на кортикостероиди. Ако почувствате глад след прием на лекарства, уведомете вашия лекар за това и не преминавайте към самолечение.

 1. Алкохол

Общоизвестно е, че алкохолът е силен дразнител на апетита. Но не само това е ефектът – алкохолът нарушава дейността на мозъка, която се занимава със самоконтрола на организма, което съчетано с хормоналното разстройство може тотално да ви обърка кога сте гладни и кога – не. Банална препоръка, но… ако можете, ограничете или изобщо престанете с употребата на алкохол.

 1. Липса на сън

Липсата на сън променя баланса на лептин и грелин. Това са хормони, отговорни за чувството на глад. Следствие на тази промяна ви се похапва нещо по-тлъсто или по-сладко.

Но и двете не са най-подходящата храна преди или по време на сън. Решението може да бъде различно, например да монтирате алармена система в хладилника, която се задейства след определен час.

Аз бих ви посъветвал да си направите порция шейк, която ще ви засити, нискокалорична е и ще благоприятства здравия ви сън.

 1. Съхранение на „неправилни“ продукти у дома

Ние предлагаме в предизвикателствата си списък с продукти, които е удачно да се пазаруват и също така препоръчваме с какво да се разделите завинаги.

И колкото по-бърза е тази раздяла, толкова по-бързо идват вълнуващите резултати.

Защото, ако съхранявате нещо вредно в кухнята или хладилника, няма начин някоя нощ или след определено емоционално сътресение да не се изкушите и да си го хапнете.

А като го няма, вероятността посред нощ да тръгнете да си го купите е малко вероятна.

Затова, поддържайте у дома минимум като количество и то само полезни продукти.

За повече информация се свържете с наш треньор или директно се запишете в наше предизвикателство, за него ще ви бъде опреден такъв.

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *