2 прости начина за ефективна имунна система

2 прости начина за ефективна имунна система

2 прости начина за ефективна имунна система

Освен падащите листа, по-късите дни и уютните вечери, есента често носи и нещо не особено приятно – неразположения под формата на кашлица и настинка. Но ето добрата новина: можете да подкрепите функционирането на имунната си система като подготовка за по-студените сезони с всяко хранене. Как? Като включите разнообразие от различни видове храни към ежедневната си диета и водите здравословен и активен начин на живот.

Казано по-просто, имунната система е вградената във вашето тяло „армия“, която е готова да ви защити, като идентифицира вируси, бактерии или паразити или други заплахи и влезе в действие, за да елиминира заплахата по различни начини, като например производството на антитела. За да функционира добре, тази армия трябва да бъде подкрепена от балансиран и разнообразен хранителен режим.

Ето два прости начина, по които можете да поддържате правилното функциониране на имунната си система дори само чрез храненето:

Яжте плодове и зеленчуци, богати на микроелементи

Плодовете и зеленчуците могат да съдържат микроелементи, които могат да функционират като антиоксиданти*, които помагат да се предпазят от увреждане на клетките и тъканите, причинени от нормалния ежедневен метаболизъм, и по този начин те могат да играят роля в нашето благосъстояние. Например, витамин С и медта могат да помогнат за предпазването на клетките от оксидативен стрес.

Опитайте: броколи, домати, тиква, моркови, спанак, плодове

Подкрепете червата си с богата на фибри храна

Вашата храносмилателна система играе важна роля, като съхранява трилиони бактерии с жизненоважни функции, като подпомага усвояването на фибрите, произвежда витамин К и В12 и предпазва червата от вредни бактерии. Някои фибри, които са в нашата диета, могат да бъдат подложени на ферментация под въздействието чревни бактерии. Ферментиращите фибри се превръщат в метаболити като късо верижни мастни киселини [1]. От друга страна, влакната като овесените зърнени влакна допринасят за увеличаване на обема на фекалиите [2, 3].

Опитайте: пълнозърнест хляб, кафяв ориз, зърнени храни, леща, семена от ябълка или лен

Помислете добре какво можете да добавите към следващото си хранене, за да поддържате тялото си и правилното функциониране на ефективна имунна система тази есен.

* Vit C, E, цинк, селен допринасят за защитата на клетките от оксидативен стрес.

За повече информация и възможности, просто ни потърсете или се регистрирайте тук.

Източници:

[1]. Sonnenburg & Bäckhed, Диета микробиомни взаимодействия като модератори на човешкия метаболизъм. Природа, 2016. 535 (7610): с. 56-64.

[2]. Koh, A., et al., От диетични фибри до физиология на гостоприемника: мастни киселини с къса верига като ключови бактериални метаболити. Клетка, 2016. 165 (6): стр. 1332-1345.

[3]. Фетисов, SO, Роля на чревният микробиом в контрола на апетита на гостоприемника: бактериален растеж към поведение на хранене на животните. Nature Reviews Endocrinology, 2017. 13 (1): стр. 11

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *