6 прости правила, с които самоконтролът е лесен

Превърни храненето си в ритуал

Превърни храненето си в ритуал

Повечето хора си мислят, че добрият начин на живот е въпрос на много пари, на много свободно време и на силна воля.

Истината е, че е въпрос на приоритети и самоконтрол.

В началото промяната в живота ни е по-лесна с помощта на треньор. Но нито треньорът, нито ние искаме този треньор да присъства постоянно в личното ни пространство.

И то не защото ни е неприятно – напротив, с времето ние буквално обикваме треньора си.

Просто човек е истински, когато е напълно свободен. А свободен е, когато е сам прави своите избори и те са правилните!

Но как да запазим мотивацията си, за да удържим самоконтрола непроменен и без треньор?

Не е толкова трудно. Има различни начини, за които не са необходими нито средства, нито воля. Нужно е единствено желание и съвсем малко дисциплина. Правилата са чисто организационни, не костват време и пари и всеки може да си избере това, което му допада.

Основен принцип при всички промени, които правим, е да са ни приятни и да ни забавляват. При това условие няма да ни е трудно да ги спазваме и през целия си живот.

  1. Да бъдем ангажирани и мотивирани.

Как? Най-лесно е да продължим да си пишем седмичните цели и да отчитаме изпълнението им. Всеки сам избира кога, как и къде да си ги записва, но е важно да са записани!

Като едни истински българи може да се окаже недостатъчно просто да преследваме някакви написани цели. Докато не ни „бръкнат в джоба“, нищо не правим!

И за това си има решение – заложете (и приберете някъде) определена сума пари, която ще си върнете обратно и ще похарчите по свое усмотрение единствено ако изпълните седмичната си цел. Ако не я изпълните, ще отиде за нещо друго (вие изберете какво). Или ще я събирате, докато постигнете крайната си цел и се възнаградите за това.

  1. Превърни храненето си в ритуал

Ритуалите и традициите са доказали в хилядолетията своята ефективност в различните религии, идеологии и къде ли не, включително и в семейния живот. Ритуали си имат почти всички изявени спортисти. Всеки от нас си има различни ритуали, повече или по-малко тайни, за които сме сигурни, че по някакъв начин ни опазват от неуспехи.

И ти имаш! Признай си!

Всеки си има начин, по който си приготвя чая или кафето, по който празнува определени житейски събития, по който върши своите ежедневни дейности.

Научни изследвания са установили, че колкото и да изглеждат безполезни или понякога безсмислени, за всеки човек тези ритуали си имат определено символично значение, което ги прави изключително мощни ментални инструменти.

Ритуалите увеличават удоволствието от всяко едно наше действие.

Следователно, ако насочим силата на ритуалите към правилните действия, те ще се противопоставят с цялата си мощ към изкушенията.

Едва ли сте се замисляли, но ритуали са ползвали нашите баби, за да ни научат да се храним. И ние ги използваме за нашите деца. Нима има някой, на когото да не са редили влакче с хапки в чинийката като малко дете?

Едва ли е подходящо да си наредим „влакче“ в чинията на официална вечеря, но има много други неща, които бихме могли да правим и да превърнем в традиция и ритуал.

Ще дам само няколко примера и ще ви оставя да импровизирате.

Купете си книга за „Добрите обноски“ (ако нямате). Прочетете внимателно раздела за подреждане на масата. И го правете всеки път, без значение дали ви се занимава с това или не (в началото ще има със сигурност такива моменти).

Задължително сипете в голяма чаша вода пред всеки на трапезата. Оставете на масата и допълнително кана, гарафа или бутилка с вода.

Дори в къщи, облечете се прилично без оправдания.

Изчакайте докато всички се съберат на масата и едва тогава започвайте да се храните. Допуска се през това време да пиете вода.

Не слагайте на масата вредни неща (газирани и подсладени напитки и сокове (включително „натурални“), пържени и панирани неща, маргарин, колбаси с неизвестен произход, мазни меса и сирена и др., за които сте научили в Академия на здравето)

Хранете се бавно. Опитайте се да дъвчете бавно. Всеки път все по-бавно от обикновено. Дори си бройте в началото (на ум, разбира се) всяка хапка да дъвчете не по-малко от 30 пъти.

Не говорете с пълна оста. Ако се налага да кажете нещо, дъвчете колкото трябва текущата хапка, преглътнете и тогава кажете.

Всеки път, когато трябва да кажете нещо или през няколко хапки оставяйте ножа и вилицата на чинията за момент. Ако някакво действие се повтаря, винаги преди него подреждайте добре приборите си на място и тогава го направете.

Не гледайте телевизия или още по-малко в екраните на таблети и телефони.

Създайте си някакъв свой ритуал, дори таен (не казвайте на никого за него, но го правете всеки път при хранене). Трябва да е максимално прост и незабележим за останалите. Тръпката в него е да си остане таен за всички освен за Вас.

Целта на ритуалното хранене е проста – да удължим храненето. Според науката за да достигне сигнал от стомаха до мозъка, че вече е пълен, са необходими около 20 минути. Разбираемо е защо при бързо хранене сме предразположени към преяждане и точно това се опитваме да избегнем.

Доказано е в световен мащаб, че ритуалите в поведението ни водят до висока степен на самодисциплина и мотивация.

Превърни храненето си в ритуал!

Разбира се, и в ритуалното хранене е необходим баланс. Не трябва да се прескача границата на удоволствието. И нашето, и на сътрапезниците ни.  Но прилагани добросъвестно и внимателно, ритуалите са наистина мощен инструмент за контрол на теглото и добро хранене.

  1. Сервирай храната в индивидуални порции

Напоследък все по-често трапезата ни у дома е като „блок-маса“ – всичко на масата и всеки си сипва, колкото иска. Може би за някого е важен този „елемент на демокрация“, но препоръчвам всеки да си има отделна порция. Така всеки ще знае колко точно изяжда и ще има контрол върху това.

Старайте се всяка порция да съдържа 30% протеини, 30% мазнини (полезни), 40% въглехидрати (в това число фибри) и винаги да има чаша чиста вода пред всеки. На пръв поглед изглежда сложно, с времето и опита се оказва елементарно.

Освен това домакините могат да вложат в презентацията на ястията си цялата си творческа енергия и да изненадат приятно хранещите се.

  1. Използвай пълноценно технологиите

По време на самото хранене най-добре всякакви технологични чудеса да са дори „забравени“ в някоя друга стая. Имам предвид, че могат да се използват за създаване на определен ритъм на хранене, пиене на вода и спорт така, че да отговори адекватно на циркадния цикъл на нашия живот с 5-6 хранения, достатъчно вода и движение (повече за циркадния цикъл може да научите в Академия на здравето – Галанто).

  1. Спазвай научените от треньора правила.

Тук две мнения няма – общите правила, научени от нашия треньор, както и специфичните индивидуално за нас, синтезирани по време на седмичните консултации, трябва да се спазват максимално и винаги. Става въпрос за това какво да предпочитаме, какво да избягваме, колко вода да пием, как да спортуваме и всичко останало, което преди да се запознаем с треньора си не сме правили както трябва. Не е желателно да правим крачка назад, животът не е танго и второ издание няма да има.

  1. Продължавай да работиш върху себе си.

Ритуалите помагат изключително много за собственото самоусъвършенстване. Ще дам прост пример. Нашето поколение знае например, че в градския транспорт задължително трябва да направи място на по-възрастни и немощни по някаква друга причина хора.

Огромно е удовлетворението при този прост акт на доброта и за двете страни.

И това удовлетворение е своеобразно признание за извършения ритуал, което пък от своя страна увеличава неимоверно самоконтрола.

(Въпреки, че на мен този пример ми изглежда вечен, ако за по-младите е неразбираем, заменете го с каквото и да е добро дело според вашите критерии – например рециклиране на отпадъците или друго.)

Същото е, когато се стараем да спазваме нашия ритуал по време на хранене – всяка излишна стъпка (например хапването на нещо сладичко в повече от необходимото) ни изглежда по своята същност непривична и сладкото вече няма да ни изглежда толкова съблазнително. Особено ако сме се нахранили достатъчно бавно и мозъкът ни вече има информация, че тялото е сито.

Шест прости правила, които всеки може да спазва.

Шест, защото с тях ще сме отличници! 😉

Много повече за храненето и активния начин на живот може да научите в Клуб Галанто.

Искаш да споделиш мисли или свой ритуал? Направи го като коментар! Благодаря!

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *