Как можем да ускорим своя метаболизъм?

Как можем да ускорим своя метаболизъм?

Как можем да ускорим своя метаболизъм?

Вече научихме как да познаем, че метаболизмът ни се е забавил, научихме защо се е забавил, сега ще разберем как можем да го ускорим.

Съвсем логично е: като премахнем причините за забавянето му.

  1. Значи отново започваме от храненето.

Щом четете това, много вероятно е вече да сте се убедили, че вълшебни диети и хапчета за отслабване няма. Човек е устроен като електрическия ток – движи се посоката с най-малко съпротивление и е склонен да прибегне към лесна диета или хапчета за отслабване. Дори и да постигне някакъв ефект от подобни неща, то той е временен и ако не промени начина си на живот всичко се възстановява с излишък.

(всъщност скоро научих за една „диета – чудо“ – при нея ядеш каквото ти попадне и чакаш да се случи някакво чудо ;-))

Неприятното при ограничителните диети (а те повечето са такива), че са ви лишили от някои вещества, жизнено необходими за организма. При спазване на подобни диети организмът, за да се защити, забавя целенасочено метаболизма в очакване на време, когато ще започне отново да се храни нормално.

  • Първата ни работа е да спрем всякакви диети. Да започнем да мислим за промяна в начина си на живот. За това със сигурност ще ви помогне някой от нашите уелнес-треньори – в тази област те са абсолютни професионалисти. Въоръжете се с търпение и дисциплина – за да започнете успешно тази промяна са ви необходими 3-4 месеца.
  • Втората ни работа е да възстановим недостига от хранителни вещества. От макронутриентите липсите са най-често от протеин, фибри (които всъщност са въглехидрати) и Омега-3 мастни киселини. От микронутриентите най-чести липси са на витамини (B, D, A, C и др.), йод, цинк, калций, селен, хром, магнезий, желязо или други. Как да възстановим точно това, което ни липсва, отново ще ни помогне уелнес-треньора ни по един съвсем естествен начин и без синтетични вещества. Повече от храните и продуктите, които се препоръчват за ускоряване на метаболизма всъщност набавят точно тези вещества, които ни липсват.

Уелнес-треньорът ще ни препоръча какви храни трябва да си набавим от пазари, магазини, супермаркети, по-късметлийте от село или собствено стопанство. Тъжната новина вече я споменах в предната статия – продуктите, дори и от собствено стопанство, няма как да бъдат такива, каквито са били преди 20-30 и повече години – почвата е изтощена, третирана е с различни химикали и т.н. Статистиката е жестока – за този период много от ценните за нас микроелементи е намаляла с 80-95% и повече! Все пак ние не ограничаваме никого – „мазохистите“ може да хукват да събират необходимите продукти. Не казвам, че е невъзможно, но става трудно, скъпо и с много загуба на време.

За радост на всички останали, нашата компания е помислила за това и шейк „Формула 1“ има всичките необходими за човешкия организъм 114 вещества, а с „Формула 2“, „Формула 3“ и другите специализирани хранителни добавки, термоджетикс чай и т.н. може да се персонализира програмата за всеки един човек, независимо от това какво му е необходимо в повече – тук отново ще се доверим на професионализма на уелнес-треньорите ни. При това ще можем да си набавим липсите на съвсем приемлива цена и без никаква загуба на време.

Таен съвет: самоцелното и хаотично приемане на витамини и други вещества не оказва кой знае какъв ефект. Един ефект ще има със сигурност – ще затрудните уелнес-треньора си защо не ви се получават очакваните резултати. Самоволното приемане на разни добавки и принципно полезни сами по себе си продукти може да наруши баланса, определен неслучайно от цял борд топ-учени от цял свят. Нека не си мислим, че знаем повече от тях, да „понастъпим“ егото си и да слушаме уелнес-треньора си!

Много важно е да изчистим организма си от различните натрупани „вредности“ – токсини, шлаки и т.н. Необходими са ни определено количество фибри. Отново добро решение е да попитаме уелнес-треньора си как да ги набавим.

  • Третата ни работа е да възстановим периодичността в храненето: вода, основна закуска, междинна закуска, обяд, междинна закуска, вечеря. Хапване през 3-4 часа. Като бебенцата. Какво точно, кога, в какви комбинации и т.н. – уелнес-треньорът е безценен за тези препоръки. Добре е да избягваме прости въглехидрати след обяд и да се храним малко преди сън.
  • Четвъртата ни работа е да набавим необходимото количество чиста вода. Желателно да е с температурата на тялото или поне със стайна температура. Тук някой може да каже, че ако водата е ледено студена, организмът ще изразходва допълнително енергия за затоплянето й, но лично мое мнение е, че стресът за организма от ледено студената вода е по-голям от изразходваните калории. Но при всички обстоятелства водата е важна. Процесите в човешкия организъм се извършват във водна среда. За изчистването му от отпадъците също е необходима вода.

Таен съвет: за набавянето на достатъчно вода помага и ограничаването или пълното спиране на всякакви диуретици от сорта на газирани напитки, бира, кафе и др. Често се срещам за една наша клиентка, която като разбра, че заради шест-седем кафета, които пиеше дневно, трябва да увеличи приема си на вода с три литра, веднага каза „Че то по-добре да спра кафето!“. И наистина е така.

  • Петата ни работа е да ограничим и най-добре напълно да спрем алкохола. Алкохолът пряко затруднява работата на черния дроб, който има ключова позиция в метаболизма. Като преход при спирането му препоръчваме да се замени поне концентрата с чаша бяло вино (не бира, защото е газирана и е силен диуретик). Когато се наложи да употребим алкохол, да бъде с възможно най-голямото количество вода.

Таен съвет: не се опитвайте „на своя глава“ да премахвате отоци в крайниците със силни диуретици, защото сте решили, че така ще изкарате водата от отоците навън. Намаляването на тези отоци ще стане най-успешно със системно приемане на достатъчно количество вода за възстановяване на нормален метаболизъм – отоците често (но не винаги) се дължат на това, че организмът си е складирал там вода за по-тежки дни. За лекуването на подобни отоци най-добре потърсете лекарска помощ.

Таен съвет: пробвайте рязък студен душ в банята. Рязкото стягане на мускулите при този експеримент повишава метаболизма и още повече настроението.

  1. Да наблегнем на физическата активност.

Може да ви се стори чудно, но и при нея апетитът идва с яденето. А то си е и логично – я спортувайте с една торба цимент на гърба и после я захвърлете – кога ще е по-лесно и приятно? Същото е и с излишните килограми. Може да се започне с нещо лесно – продължително ходене, лесни упражнения у дома, йога, постепенно да се премине към плуване и упражнения във фитнеса и т.н. Уелнес-треньорът ще ни препоръча правилния начин, най-добрия и специално за нас. Задължително трябва да му се доверим, защото физическата активност, съчетана с неправилно хранене води до щети, вместо до подобряване на метаболизма. Треньорът ще ни помогне да натрупаме повече мускулна маса или да я запазим при намаляване на теглото, което води до по-бърз метаболизъм. Протеиновите блокчета, например, са един вкусен завършек (и не толкова калоричен) на поредната тренировка.

Таен съвет: продължителни упражнения с ниска и средна активност, от типа „кардио“, ускоряват метаболизма повече, но за по-кратко време – за времето на самата тренировка и да речем, за деня. Силовите упражнения с тежести ускоряват метаболизма не чак толкова, но пък за продължително време, примерно за 2-3 дни. Съчетанието между двете е най-доброто, но тук отново опираме до нашия уелнес-треньор или проверен фитнес-инструктор.

Таен съвет: Ако работата ни е свързана с постоянно седене, добре е да си намираме някакви задачки, които ни принуждават да ходим или поне да постоим прави. Това раздвижва не само тялото ни, но и метаболизма.

  1. Да си осигурим полагащата ни се почивка и сън.

Сънят никога не ни стига, но е изключително важен. При това да бъде 7-8 часа и то в тъмната част на денонощието, за да се възстанови и периодичността и необходимото време за тази част от метаболитните процеси, които се извършват по време на сън. Мнението на някои „работохолици“, че е загубено време е изключително погрешно.

Таен съвет: припичайте се на слънце при всяка възможност. Не пропускайте плаж, но без да прекалявате. Естествено натрупаният витамин D е важен не само за децата, но и за жените от всяка възраст, както и изобщо за усвояването на калция.

  1. Преодоляване на стреса.

Стресът е голям враг на метаболизма. При различните хора се отразява различно на фигурата. Без значение дали слабеем или дебелеем от стрес, той влияе отрицателно на метаболизма. Знам как ще ми опонирате – че сте принудени да работите под стрес и нямате избор.

Което всъщност не е вярно. По-скоро ви е страх от промяната. Но природата не ни е създала да се мъчим, за да търпим това положение. Ако не ни харесва работата, да я сменим!. Ако не ни харесва началникът, да го уволним!

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *