12 трика да промените начина си на живот тази пролет

12 трика да промените начина си на живот тази пролет

12 трика да промените начина си на живот тази пролет

Не сте успели да го сторите досега? Супер! Пролетта е чудесно време за промяна и раждане на нещо ново и красиво.

Ето 12 трика да промените начина си на живот тази пролет към по-добър и по-здравословен.

 1. Скрийте някъде календара си. Не го изхвърляйте, просто го скрийте от погледа си. Засега.

Сигурно сте си поставили „велики“ цели по Нова година, който висят като камък на врата ви и вече не искате да ги виждате.

Нека опростим нещата. Големите цели се постигат безпроблемно, ако са разбити на малки лесни стъпки.

Поставете си задача за всеки месец: стремете се да научите по един нов здравословен навик месечно. Времето сега е чудесно – защо не започнете с половинчасови разходки този месец?

 1. Освежете връзката си.

Междуличностната терапия твърди, че нашето настроение, здраве и енергия зависят пряко от взаимоотношенията ни с роднини, колеги, приятели. Успеете ли да подобрите тези отношения, ще почувствате незабавен терапевтичен ефект върху вас.

Направете списък (наистина много обичам всякакви списъци 😉), в който запишете ключовите си взаимоотношения и какво в тях искате да подобрите.

Да, знам че зависят и от двете страни. Но нали все някой трябва да направи първата крачка? Защо това да не сте вие? Освен това, като помислите върху празния лист хартия, може да се окаже че някои неща зависят основно от вас.

 1. Направете си профилактичен медицински преглед.

Няма нужда да ви обяснявам, че профилактиката е по-добра от кое да е лечение. Затова, ако сте решили вече да водите по-добър и по-здравословен живот, трябва да знаете какво трябва да подобрите, нали? Профилактичния медицински преглед е едно добро начало.

Той може да ви подскаже и неща, които не сте знаели: може да се окаже, че планираната диета ви е противопоказна, сърцето не е готово за интензивни тренировки, а състоянието на ставите е такова, че е рано да се бяха и кляка, особено с тежести.

 1. По-полека!

От плакатите ни гледат изтощени потни лица на спортисти, които твърдят, че „няма победа без болка“. Първосигнално това ни води към тренировки като за световно, до отказ, денонощно, без нито крачка назад.

Спокойно… отпуснете се и се насладете на физическите упражнения. Открийте момента на максимално удоволствие. Едва ли се готвите за олимпийски игри, просто искате да бъдете здрави и да оформите красива фигура. Открийте любимия си спорт или игра – ролери, тенис или дори просто разходка из природата – това има поне три предимства: ще се доближите максимално към здравословните си цели, ще изпитвате удоволствие и няма да ви трябва допълнителна мотивация.

 1. Хранете се красиво, бавно и с удоволствие.

Като стане дума за хранене, обикновено се фокусираме към диети и броене на калории.

А в повечето случаи е достатъчно да се храните бавно – така ще се заситите още преди да сте свършили порцията.

Хранете се красиво – опитайте се да включвате всички цветове в храната си – моркови, домати, маруля, зеле, чушки, цвекло и всичко друго с различни цветове. Така съвсем лесно ще набавите основните фитонутриенти, които са ви необходими за добър метаболизъм и са изключително полезни за нашето тяло, макар и в съвсем малки количества.

 1. Избягвайте пакетирани и консервирани храни.

Готвенето се промени из основи  през последните няколко десетилетия. Някога беряхме продуктите от градината си, голяма част от тях си хапвахме само след измиване.

Днес голяма част от хората приготвят храната си от пакети с непонятни съставки, които мушкат в микровълновата фурна. Няма време за сложни неща.

Но какъв е резултатът? Проблеми с теглото, с храносмилателната система, лошия холестерол в кръвта.

А точно в момента има чудесни неща на фермерските пазари! Изхвърлете всичко пакетирано от къщи и пазарувайте пресни, вкусни неща!

 1. Направете пролетно почистване в кухнята и хладилника.

Изхвърлете полуготовите храни и консервите още сега. Те съдържат консерванти и какви ли не вредни вещества, които уж са в норми. Сигурна са в норми за еднократна употреба, да… но ако ги консумираме постоянно, дали не се натрупват? Металните консерви имат специално покритие, което ги предпазва от корозия, но е вредно за нас. Прекомерните количества консерванти и натрий са свързани със сърдечно съдовите заболявания. Сулфитите са добър консервант, но при натрупване водят до респираторни заболявания.

 1. Правете кратки интензивни тренировки всеки ден.

Интензивните интервални тренировки революционизираха уелнес индустрията. Подобна програма може да се създаде за всякакъв вид физическа активност и на почти всяко място, не само във фитнеса и спортните площадки. Може да се импровизира дори без никакви уреди у дома. Може да се използват и при бягане, колоездене, силови тренировки, фитнес – почти навсякъде.

Нима няма да можете да намерите 7- минути всеки ден за такава тренировка? Пробвайте, ефектът ще ви порази!

 1. Намалете сладките и тестените храни.

Надявам се вече няма хора, които да се учудват защо слагам сладките и тестените храни в една точка. Така по по-обикновен начин описвам простите въглехидрати. Особено внимание трябва да отделим на максималното намаляване на бялата захар (кафявата често е кафява само заради боята в нея, така че и тя влиза в това намаляване).

Въглехидратите по принцип са най-голямата част от калорийния ни прием, около 40%. Но в това число влизат и фибрите, и сложните въглехидрати (т.е. плодове, зеленчуци и др.). Тестените изделия, сладките и особено бялата захар е добре да сведем почти до нула.

 1. Водете си хранителен дневник.

Ето един също много полезен здравословен навик, който бързо може да се усвои, дори заедно с други. Няма нужда да чакате за него следващия месец, започнете го отсега. Има и чудесни приложения за смартфони, които може да използвате като дневник.

Като започнете да записвате какво, кога и колко приемате на ден, със сигурност ще се замислите сериозно и ще разберете лесно какво трябва да промените и кое е правилното решение.

 1. Насладете се на слънчевото греене.

Цяла зима не виждаме слънцето. През по-голяма част от времето сме затворени между четири стени и светлина на електрически лампи и монитори.

Пролет е. Оставете настрани електронните си устройства и се прекарвайте повече време на открито и на слънчева светлина. Със сигурност ще усетите значителен прилив на здраве и добро настроение.

 1. Преборете еднообразието.

Ако вашата тренировка е станала рутинна и е престанала да ви радва, опитайте нещо ново. Все пак правите това за здраве и добро настроение, нали? Търсете във всяко нещо удоволствието.

Вместо да бягате дълго време, можете да играете футбол, силовите тренировки могат да внесат разнообразие сред танцовите уроци, а йога може да бъде чудесно допълнение към плуването. Не се страхувайте да сменяте дейности и експериментирайте.

Приятното преживяване ще възстанови мотивацията и желанието ви за промяна към здравословен и активен начин на живот.

Лесно е! Запишете се в наш онлайн курс-предизвикателство и за половин-един час дневно за по-малко от месец ще научите всичко, което ви е необходимо за неусетна промяна.

About LZ3AI

Треньор по здравословно хранене и активен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *